Heerhugowaard


 

Routenaam:
Heerhugowaard/Park van Luna

Lengte:
2,3 km

Startplaats:
Oosttangent te Heerhugowaard (kaart)

Parkeren:
lijkt ons niet echt van toepassing aangezien het geen rondje is waar je naar toegaat als je van ver komt..........

Info:
via Noordwest 9 (contact)

GPS track: 
GPS track Heerhugowaard/Park van Luna

Ook leuk: het 1-2-3tje

Koek & Zopie:
Sportlagune te Heerhugowaard (www)

Parcoursregels:
De route 24 is uur p/d toegankelijk en is 1-richtingsverkeer, tegen de klok in.
Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.


Routebeschrijving:
tsja dit word een listige............op voorhand had ik er niet veel vertrouwen in, Heerhugowaard, Stad van de Zon & Park van Luna nou niet bepaald de gezelligste omgeving in mijn ogen.....no offence voor mensen die er wonen, maar het is gewoon niets voor mij en het lijkt mij ook niets voor een serieuze MTB route.
Het gebied is erg nieuw en de bewegwijzering en infrastructuur begint een beetje vorm te krijgen.

De route is 100% singletrack en de ondergrond is zand, klei & puin. Goed te rijden iig. De "officiele start", voor zover je daar van kan spreken is op het hoogste punt van de route. Ik vraag mij af of dat punt boven zeenivo ligt?
De route gaat tegen de klok in en bevat een aantal listige bochtjes, venijnige & korte klimmetjes en een stukje bugelpiste alwaar je de jumps kunt oefenen, vergeet de landingen ook niet.....
Alles is zogezegd singletrack en dat is natuurlijk zoals het hoort, na onze eerste kennismaking met de route in augustus 2007 waren we niet echt al te lovend.....ook nu laten we de fanfare nog even achterwege maar we moeten eerlijk bekennen dat er in een jaar tijd een hoop veranderd is.
De route is goed groen, welliswaar veel brandnetels maar dat is goed voor je stuurmanskunsten. De bochtjes, klimmetjes en hobbels zorgen voor een aardige afwisseling al blijf ik van mening dat veel bochtjes te krap zijn aangelegd om lekker door te kunnen rijden.
Bewegwijzering is er niet en dat is ook niet nodig, fout rijden is uitgesloten als je gewoon bij het begin begint.


Het gebied
De route kronkelt door een nieuw, kaal, kunstmatig "park" waar je merkt dat de natuur totaal in de war is. Vroeger is dit nl. gewoon een Hollandse polder geweest met weilanden en slootjes. De autochtone bewoners, de weidevogels & watervogels, wonen nog steeds in het park en broeden er lustig op los waarbij ze hun aanstaande kroost bewaken en indringers, in dit geval een MTBer, met schijnaanvallen en aandachttrekkerij van hun nesten proberen te lokken, een mooi schouwspel waarin ik gewoon heb meegespeelt........... De watervogels hebben hun eigen vennetje bovenop 1 van de kunstmatige heuvels, omringd met rietsigaren.
Het park is nog niet ontdekt door grote stromen recreanten, dat is ook de reden dat er nog veel vogels zitten. Als het park eenmaal ontdekt wordt door hondenbezitters zal het snel over zijn met de rust van de vogels en zullen deze hun heil meer noordelijk gaan zoeken in de polders aldaar. Heel jammer maar onvermijdelijk.

NW9 waardering: 6-
+ veel weidevogels (nog wel)
+ aardig trainingsrondje voor mensen uit Heerhugowaard


- matig ontworpen
- kort
- saaie omgeving
- gebied nog in ontwikkeling

Team NW9
16 april 2012 (last update)
© mtb noordwest9