Dijkgatbos
Routenaam: Dijkgatbos/Wieringerwerf

Lengte: 8,2 km

Startplaats & parkeren: parkeerplaats van het Dijkgatbos aan de Noorderdijkweg te Wieringerwerf.(kaart, foto-1, foto-2)

Info:
# via Noordwest 9 (contact)
# via Staatsbosbeheer De Noordkop 0227-604179

Koek & zopie:
Dichtsbijzijnde plaats is Wieringerwerf, hier zijn verschillende cafe's/restaurants. Maar veel leuker en gezonder (denk aan je Omega-3...) is natuurlijk om een visje te happen in de haven van Den Oever, iets Noordelijk van het Dijkgatbos bij het begin van de Afsluitdijk.

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (
www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.


Parcoursregels:
De route is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang en is in 1 richting te rijden, tegen de klok in. De route staat aangegeven dmv de internationale bloso bordjes. (foto)
Buiten de route is fietsen op de onverharde paden niet toegestaan volgens de APV van de Gemeente Wieringermeer.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........
Routebeschrijving:

Het Dijkgatbos:
Het bos is ontstaan na een dijkdoorbraak in 1945. Het bos werd aangeplant op het zand dat na de dijkdoorbraak was blijven liggen nadat eerder al het grotere Robbenoordbos was aangelegd. Het Robbenoord- en het Dijkgatbos liggen tegenwoordig bijna aan elkaar, slechts een aantal weilanden scheiden de twee bossen.
Elk jaar, in 4 weken tijd in de schoolvakanties, worden er in dit bos de Vakantiespelen gehouden. Het bos wordt dan overladen met in totaal zo'n 1200 kinderen.

Oorsprong:
Op 15 maart 2004 opende drievoudig Olympisch kampioene Leontien van Moorsel de nieuwe ATB-route in het Dijkgatbos (Noord-Holland). De route is het resultaat van de samenwerking tussen Staatsbosbeheer, de lokale ATB-vereniging en vele vrijwilligers. Sindsdien wordt de route gebruikt door lokale MTBers maar ook MTBers uit de regio Alkmaar en Hoorn maken geregeld gebruik van het rondje door het Dijkgatbos, en niet onterecht want de route lijkt op het eerste gezicht vrij oninteressant maar niets is minder waar. De route verschilt van andere routes die je zult kennen maar verveelt niet snel. De 7 km is uitgezet in een relatief klein stuk bos waardoor je veel moet wenden en keren om toch aan de 7 km te geraken. Binnen 1 km ben je ook geheel je richtingsgevoel kwijt vanwege de vele hairpins en scherpe bochten.
De route:
De route begint direct op de parkeerplaats aan de Noorderdijkweg hier vind je het informatiebord over de route (foto) met daarop de welbekende, belerende gedragsregels, een lijst van sponsoren en een gedetailleerde kaart van het gebied en de route.
De route begint rechts van het informatie bord en verdwijnt al snel in het bos, wat gelijk opvalt is dat de route in vergelijking met bijvoorbeeld onze thuisroute, Schoorl, behoorlijk vochtig is op sommige stukken. De route slingert behoorlijk door het bos en hoge snelheden zijn door de vele bochten niet echt mogelijk. Het is noodzakelijk om goed op te letten want de scherpe bochtjes volgen elkaar in rap tempo op en even relaxed van de omgeving genieten kun je vergeten. Ik stop gewoon af en toe om even rond te kijken en wat kiekjes te schieten.
Plots duikt er een bruggetje voor me op, gelukkig iets breder dan die in Spaarnwoude, volle vaart eroverheen dus en gelijk een metertje klimmen.
De route bestaat geheel uit singletrack en de mooie paadjes volgen elkaar in rap tempo op net zoals de vaak erg scherpe bochten. Je passeert zelfs een heuse kombocht van 180 graden, erg leuk. Als een donderslag bij heldere hemel rij je uit het bos een soort Star Wars achtige landschap in met allemaal gekapte bomen.............midden in dit surrealitische landschap staat nog 1 boom fier & eenzaam overeind, waarom?
In de Noordwest hoek buigt de route weer terug het bos in en rijden we langs de westgrens van het Dijkgatbos. Hier krijg je de eerste "serieuze" hoogtemeters voor de kiezen. Volgens ons is dit absoluut het mooiste gedeelte van de route, niet zo erg bochtig, glooiend en een aantal korte maar fel afdalinkjes gevolgd door dito klimmetjes waarvoor je flink moet aanzetten om boven te geraken.
Je kunt hier de snelheid op sommige stukken flink opvoeren waardoor het pad een extra dimensie krijgt.
Het laatste gedeelte van de route duikt weer "diep" het bos in en je wordt weer getrakteerd op mooie singletracks en heerlijk lopende hairpins waarbij dmv een hek gezorgd word dat je niet de bocht uitvliegt en per ongeluk op het voetpad te rechtkomt. De route kronkelt nog wat verder en de stuurmanskunst van de fietser wordt vlak voor het eindpunt nog even op de proef gesteld door de laatste krappe bochtjes.
Ondanks dat de route er al een tijdje ligt zijn we eigenlijk nooit die kant opgegaan. Met Schoorl & het NHD om de hoek konden we eigenlijk nooit een excuus verzinnen om die kant op te gaan, op de fiets naar het Dijkgatbos vanuit Alkmaar vonden we net te ver en met de auto ernaartoe weer overdreven. Ook hadden we een soort vooroordeel dat er in dat kunstmatige bos midden in de polder weinig uitdaging te vinden zou zijn. Op een mooie dag toch maar besloten een lekkere duurtraining te gaan doen en het stuur van de MTB richting Dijkgatbos te laten wijzen.
Het mag duidelijk zijn dat de route in het Dijkgatbos niet in verhouding staat tot een route als Schoorl of de NHD Marathon. Maar Staatsbosbeheer heeft erg haar best gedaan om met de weinige mogelijkheden die het Dijkgatbos biedt een zo spannend mogelijke route uit te stippelen. NW9 is van mening dat dat prima gelukt is en dat er niet veel meer uit te halen is. Eventuele uitbreiding van de route richting het Noorden(Robbenoordbos) zou de route vele malen aantrekkelijker maken. De route is technisch, maar vergt niet veel conditie, een langere route zou dat kunnen veranderen en wellicht zouden dan meer MTBers de moeite nemen om die kant op gaan.

Al met al is NW9 tot de conclusie gekomen dat Dijkgatbos een onderschatte route is. Ik denk dat dit mede te maken heeft met de ligging, midden in de Wieringermeerpolder. De route biedt echter voldoende uitdaging om die kant op te gaan en ik denk dat menig MTBer met 2 of 3 rondjes aardig aan zijn/haar trekken komt. Mooier is nog om, mits mogelijk, op de fiets naar het Dijkgatbos te rijden. Je komt dan namelijk door 1 van de mooiste polders van de wereld en rijdt het grootste gedeelte van de route onder zeeniveau.........
De route die wij vanaf Alkmaar gereden hebben staat op de GPS pagina onder het kopje MTB Nederland.

NW9 waardering:  8-
+ 100% singletrack
+ erg rustig
+ alle mogelijkheden van het gebied zijn benut
+ parkeren naast de route
+gelegen in een mooi stuk Nederland

- niet heel lang
- kan heel erg nat zijn
- weinig klimwerk(voor sommige een pluspunt...)

Team NW9
1 augustus 2010 (last update)© mtb noordwest9