Den Helder

(Deze pagina is nog niet compleet!!!)Routenaam:
Vuurtorenroute/Den Helder

Lengte:
34km

GPS track: GPS track Den Helder

Startplaatsen & parkeren:
# Restaurant Nogal Wiedus (www, kaart) Absoluut de mooiste startplaats, zeker ivm de apres-bike, je kunt hier heerlijk zitten met uitzicht op zee en de Razende bol.(kaart)
# hrtc DOK (www, kaart) De makkelijkst te vinden startplaats, naast de rijksweg N9. Aangezien de poorten van DOK niet altijd open zijn adviseren we om aan de achterkant van het terrein te parkeren. Via de achteringang kun je ten alle tijden met de fiets het terrein op, geheel gratis. Als de kantine open is kun je daar natuurlijk ook even een lekker bakkie doen.
# Quelderduyn (www, kaart) Bij sport en evenementencentrum Quelderduyn is voldoende parkeergelegenheid en kun je ook terecht voor koek & zopie.
# De Donkere Duinen (kaart) Deze parking grenst aan het enige bewegwijzerde stuk van de route in Den Helder, op de parking vind je ook een infobord het stukje route. in Mariendal
Info:
via Noordwest 9 (contact)

Koek & Zopie:
# Nogal Wiedus (kaart, www)
# Quelderduyn (www, kaart)
# hrtc DOK (www, kaart) Niet altijd open.


Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.Parcoursregels:
Deze zijn er niet muv het stukje MTB parcours in park Mariendal, dit is aangegeven mbv de welbekende bloso tekens en is uitsluitend in 1 richting te rijden, het is dus niet aan te raden de route in tegengestelde richting te rijden aangezien je dan bij Mariendal in de problemen komt.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........
Routebeschrijving:

Den Helder??? Dat is nou niet echt de eerste plek waar je aan denkt als het MTB betreft. Toch heeft Den Helder een zeer gezonde MTB cultuur en vele (jeugd)toprijders komen uit Den Helder.....fietsen altijd tegenwind zeker.....
Den Helder stond al lang op ons verlanglijstje maar op de 1 of andere manier is het er nooit van gekomen. Tot een aantal weken geleden, we werden uitgenodigd door Michael, een Heldernaar in hart & nieren die logischerwijs bij de marine werkzaam is. Op een zaterdagmorgen heeft hij ons letterlijk en figuurlijk op sleeptouw genomen.....wat een sloper. We moeten de route nog maar een keer fietsen als de temperaturen wat aangenamer zijn zodat we wat meer tijd hebben om rond te kijken en foto's te maken

De tocht begon tegenwind op de buitenste zeedijk richting het noorden, haaks de dijk af om een kleine polder?? in te duiken. Aan onze linkerhand passeren we een marine bolwerk.(De Napoleonroute uit de toertochtenreeks gaat over dit bolwerk) Een lange rechte weg brengt ons in Quelderduyn, een recreatiepark waar MTBen is toegestaan en waar een jaarlijkse Rabotop wedstrijd verreden wordt. We slingeren door het park, het is hartje winter en het is nat, erg nat met name de grasstukken lijken soms wel moerassen. Na een flink aantal lussen in het relatief kleine park kiezen we de verharde weg richting het MTB parcours van de Helderse Ren & Tourclub DOK. We kiezen voor de achteringang, deze is altijd geopend voor fietsers. Je kunt dus altijd gebruik maken van het parcours. We draaien een rondje of 15-20 wat elke keer weer anders is, aangezien er geen bewegwijzering is. Het parcours bestaat uit een wirwar van singletrackjes waarin je zelf je route kunt bepalen. Zeer steile klimmen, hairpins, snelle bochten, technische singletracks tussen bomen & 2 heuse jumps vliegen onder onze noppen door. Het is een echte speeltuin voor MTBers en ik weet zeker als je hier wekelijks je rondjes draait je stuurmanskunsten snel verbeteren.
We moeten echt verder volgens Michael anders zijn we niet voor donker binnen.........via de achteringang rijden we verhard pal naar het westen om al snel weer bij de volgende speeltuin aan te komen. De enige vaste, uitgepijlde MTB route in Den Helder in park Mariendal(ook wel De Donkere Duinen genoemd)
De route begint op de parking waar ook het routebord staat. Wederom alles singletrack en we werden bijna misselijk van het vele draaien en keren, de paden lopen soms zo dicht langs elkaar dat je soms denkt frontaal op elkaar te klappen. Maar net voordat dit gebeurt doemt er een boomstam op die de paden keurig van elkaar scheidt. Netjes geregeld en goed onderhouden. Wederom is het flink ploeteren geblazen in de drassige ondergrond, maar ja wat wil je met zo'n natte winter. Mijn bandenkeuze, Racing Ralph 2.4 hielp ook niet echt mee in de modder..........
Na vele bochten en korte felle klimmetjes komen we al weer redelijk snel bij het officiele begin van het stukje MTB route in park mariendal. We vervolgen ons pad door De Donkere Duinen richting de gewone, lichte? duinen.
We liegen niet als we zeggen dat dit het mooiste fietspad van Nederland is, eigenlijk is het moeilijk te beschrijven en moet je het gewoon een keer fietsen.
Het is een rollercoaster-achtig pad wat, ik durf het eigenlijk niet te zeggen, het beste "bolt" op de racefiets.........ja sorry het is nou eenmaal zo. Des te harder je fietst des te mooier wordt het pad.
Word vervolgd..........


Team NW9
1 augustus 2010(last update)

© mtb noordwest9