29 oktober 2008

#29-10-08 De mooiste dag?

De mooiste dag van het jaar?

Zo maak je ze niet vaak mee; kou, mist, zon, rijp, dauw, het was zo nu en dan niet van deze planeet. Typisch een geval van: "Je had er bij moeten zijn".

Foto's zeggen meer dan woorden.groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

28 oktober 2008

#28-10-08 Robert Gesink @ EPE

Robert Gesink @ EPERobert Gesink start op zaterdag 10 januari 2009 in de ATB Strandrace Egmond-Pier-Egmond. De 36 km lange race over het strand tussen Egmond aan Zee en de pier van IJmuiden wordt in 2009 voor de elfde keer verreden en geldt met ruim 3.000 deelnemers als de grootste strandrace in de Benelux.

In navolging van grote namen uit het verleden zoals Gert Jan Theunisse (winnaar 1999) en Erik Dekker (winnaar 2006) wil Robert Gesink, Nederlands populairste renner van dit moment, een greep doen naar de overwinning. De jeugdige inwoner van Varseveld (22) fietste in 2008 een indrukwekkende erelijst bij elkaar: 4e in Parijs-Nice, 4e in de Waalse Pijl, 4e in de Dauphine Libere, 7e  in de Vuelta en 10e in het WK in Varese.

Voor deelname aan Egmond-Pier-Egmond zijn zowel bij individuele deelname als deelname aan de businessrace nog maar enkele startbewijzen beschikbaar. Inschrijven is tot het bereiken van de deelnemerslimiet mogelijk op www.egmondpieregmond.nl.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 oktober 2008

#26-10-08 Drukker in de duinen

Drukker in de duinenVan onze speciale verslaggever:

Gezien alle werkzaamheden zal het binnenkort behoorlijk drukker gaan worden in de Castricumse duinen. Het NH-dagblad vermeldde al - zie ook dit artikel...- dat er rond de Kerst meer koeien, paarden en schapen vrijuit mogen grazen tussen kilometerslange rasterwerken, wildroosters en klaphekken. Op zich reuze leuk, die beestenboel. Beetje slalommen tussen dat vee heeft wel wat, maar je moet wel blijven oppassen. (Zoals onlangs tijdens een wandeling met m'n vriendin, toen een luid-loeiende stier vanaf de Bloemberg op ons afkwam. Zijn we toch maar even omgekeerd. Tot aan het dichtstbijzijnde wildrooster bleef die langharige brulaap ons volgen. De macho.)

Wat ik wel nog altijd lastig vind, is die klaphekken met een lastig te openen klinkersluiting. Heb ook al eens bij het PWN gevraagd of ze die kunnen verwijderen, maar dat is tot op heden niet gehonoreerd. (Alleen rond de Bakkumse camping zijn de sluitingen verwijderd, vermoedelijk door de campinggasten zelf.)
En een beetje ondankbaar is, dat die beesten schijt aan alles lijken te hebben. Voorheen kon ik m'n bike na een droge rit altijd ongepoetst weer in de bijkeuken hangen. Echter, tegenwoordig zijn m'n banden en frame meestal besmeurd met nog nadampende shit. Zeker in de herfst met al die bladeren is het ondoenbaar om alle hopen te ontwijken. En dan te bedenken dat er eind december nog meer gebieden bemest gaan worden. Wordt tijd dat ze dat vee eens gaan opvoeden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 oktober 2008

#24-10-08 NW9 nieuwsbrief #7

NW9 nieuwsbrief #7

De 7e nieuwsbrief is verstuurd.
Met daarin aandacht voor het volgende:

#Busker Bergen zoekt een fietsmonteur
#NW9 GPS verhuur
#MTB route Geestmerambacht
#GPS units goedkoper
#succesvolle NW9 GPS clinics
#NW9.nl
#parkeerplaats Oude Schulpweg te Egmond Binnen
#afsluiting pad
#NW9 tip

wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Mail ons dan met als onderwerp "nieuwsbrief".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

23 oktober 2008

#23-10-08 EPE bijna vol!

EGMOND-EVENEMENTEN BIJNA VOLGEBOEKTDe belangstelling voor deelname aan de Strandrace Egmond-Pier-Egmond en de PWN Egmond Halve Marathon in het 2e weekend van januari is dit jaar uitzonderlijk groot. Vele duizenden schreven de afgelopen maanden in.  Dit betreft zowel individuele deelnemers als teams van bedrijven.

Verwachting is dat de deelnemerslimieten einde oktober/begin november bereikt worden.

Aan de Strandrace Egmond-Pier-Egmond kunnen maximaal 3.000 personen meedoen; aan de PWN Egmond Halve Marathon bedraagt de limiet 12.500 lopers.

Naar verwachting 500 sporters zullen aan beide evenementen deelnemen en dingen dienaangaande mee in het Combiklassement.

Kandidaat-deelnemers wordt gevraagd per omgaande in te schrijven.

Informatie en inschrijvingen:
www.egmondpieregmond.nl
www.pwnegmondhalvemarathon.nl

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

18 oktober 2008

#18-10-08 Kastanjes poffen

Kastanjes poffen

Als Herman den Blijker het kan, kunnen wij het ook......culinair geneuzel.
Men neme tamme kastanjes, let op!!!! alleen tamme kastanjes!!!! Wat???

ALLEEN TAMME KASTANJES!!!!!!Alleen tamme kastanjes dus, de paardekastanje is nl. giftig!
Het herkennen van de tamme kastanje is vrij eenvoudig;
-de schil die eromheen zit heeft venijnige stekels
-meestal zitten er 3 kastanjes in 1 schil
-de kastanjes zijn aan 1 kant plat en aan de andere kant bol

De tamme kastanje, de zoete, is officieel de Castanea Sativa, van de beukenfamilie, een grote boom die pas laat in zijn lange leven bloeit met een soort katjes die, na bevruchting, kastanjes met een fijn- stekelige bolster opleveren waarin de glanzende kastanjes. Het belangrijkste bestanddeel vormen de koolhydraten (40%), waaronder veel glucose.

40% koolhydraten en veel glucose, perfect voor bikers dus! Het mooiste is ze groeien gewoon op het parcours van Schoorl; zoek en gij zult vinden!

Gepofte kastanjes uit de oven

Verhit de oven voor op de hoogste stand, met de bakplaat er in, zodat die ook goed heet wordt. Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Open de oven, verspreid de kastanjes over de hete bakplaat en sluit de oven weer. Zet de oven op een iets lagere stand (ongeveer stand 5) en laat de kastanjes er 10 - 15 minuten in (als ze echt gaan "poffen", dus uit elkaar knallen, stop dan eerder). Haal ze dan uit de oven, laat ze een beetje afkoelen (zodat ze aan te pakken zijn) en pel dan de harde schil en zoveel mogelijk van het velletje er af. Je kunt de gepofte kastanjes zonder meer eten, of met peper, zout en boter, of met suiker, stroop of honing. Of je kunt ze verder verwerken.

Hartige puree van gepofte kastanjes

Doe de gepofte en gepelde kastanjes in een kookpan. Doe er bouillon bij tot ze net onder staan. Kook ze 30 minuten. Stamp ze tot puree. Geschikt als bijgerecht bij wijze van aardappelpuree. Vaak wordt het gegeten met spruitjes bij wildgerechten.

Zoete kastanjepuree (van gepofte kastanjes)

Volg het vorige recept, maar gebruik melk met een vanillestokje in plaats van bouillon. Haal het vanillestokje er uit voordat je gaat stampen. Je kunt het ook heel fijn pureren met een staafmixer.

Kastanjepuree zonder poffen

Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met bouillon (zo dat ze bet onder staan) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af (vang de bouillon op) en pel ze. Pureer ze met bouillon tot de gewenste dikte. Vermeng de puree met creme fraiche, zout en peper naar smaak.

Kastanje "Mont Blanc"

Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met water (niet te veel) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af, pel ze en pureer ze met de staafmixer. Klop slagroom met suiker stijf. Meng de helft van de slagroom door de kastanjepuree. Vorm hiervan een "berg" en bedek die met de rest van de slagroom.

Kastanjebonbons

Maak een zoete kastanjepuree (zie 1 van bovenstaande recepten). Vorm er kleine balletjes van en zet die koud weg. Vet een bord in met boter en zet dan ook koud weg. Smelt een reep pure chocola "au bain marie". Dompel (m.b.v. een prikker) de koude kastanjeballetjes snel even in de gesmolten chocola. Leg ze daarna op het ingevette koude bord, zodat de chocola direct stolt.

Gepofte kastanjes uit de vuurkorf a la NW9, voor de echte mannen.

Snij de kastanjes kruiselings in aan de bolle kant zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen. Verpak ze in aluminiumfolie, maak er een plat pakket van, geen klomp.
Stook de vuurkorf of BBQ flink op, wacht tot de vlammen verdwenen zijn en leg het pakje kastanjes op de gloeiende resten. Laat ze ongeveer 20-25 minuten liggen en draai ze elke 5 minuten even om.

Eet smakelijk!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 oktober 2008

#16-10-08 Parkeerplaats verdwenen

Parkeerplaats verdwenenDe parkeerplaats aan de Oude Schulpweg in Egmond Binnen is verdwenen.
De parkeerplaats wordt geherinricht. Het wordt een stuk met water waar mensen met kinderen op ontdekking kunnen naar alles wat interessant in de natuur voor kinderen. De nieuwe parkeerplaats komt ten oosten van Anno Nu. Op dit moment is de zandwal die de parkeerplaats gaat afschermen aan bod. Verplaatsing van de oude parkeerplaats was voor vele een wens door de smalle doorgang richting de parkeerplaats nu.

De parkeerplaats was altijd een mooie plek om af te spreken voor een lekkere tocht door het NHD.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 oktober 2008

#07-10-08 Busker zoekt een fietsmonteur

Busker zoekt een fietsmonteurBusker, bergen fietsplezier in Bergen is op zoek naar een fietsmonteur. Deze houdt zich bezig met de reparatie van fietsen en afmontage van nieuwe fietsen en assisteert bij de verkopen. De  persoon die wij zoeken vindt het leuk om in een team te werken en met klanten om te gaan. Het gaat om een fulltime baan. Wij vertegenwoordigen alle grote merken in Nederland. Bij interesse kun je contact opnemen met Jaap van den Kommer 072-5895196. Adres; Kerkstraat 1, 1861 KR te Bergen.

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 oktober 2008

#05-10-08 PWN rooit de bomen

PWN rooit de bomen"Al deze dennen worden gerooid en daarna is het aan de natuur om het zelf in te vullen" verteld boswachter Fred van de Bosch.
"Maar wordt het behalve voor de dieren ook voor de mensen een leuker bos?" vraagt verslaggeefster Manon Bruyns van RTVNH vervolgens.

Volgens de boswachter wel............we wachten af.

Bot gezegd komt het er op neer dat ze dennenbomen gaan rooien en de overige, inheemse soorten krijgen meer ruimte om vrij te groeien.
Enig idee hoe langzaam een eik groeit op de schrale zandgrond?
Fiets maar eens van Bergen aan Zee naar de ZW-hoek van het parcours, de eiken die daar staan zijn niet groter dan een meter of 4, terwijl ze daar toch al heel wat jaartjes staan en veel groter zullen ze ook niet worden.
Ga er maar vanuit dat zolang wij leven het 1 kale stuifbende zal zijn met alle gevolgen voor de berijdbaarheid van de paden.Luister hier naar het interview met de boswachter.

Bergen-  Het Noord-Hollands Duinreservaat is aan een opknapbeurt toe. De dennenbomen die er nu nog staan, sterven af en het zal niet lang meer duren of het bos is helemaal verdwenen.

En daarom gaat beheerder PWN beginnen met een groot onderhoudsproject.

Loofbomen
Het bos bij Egmond Binnen is een van de locaties waar een beheersplan ervoor moet zorgen dat het bos weer gevarieerder wordt. De eenzijdige dennenbossen zullen mettertijd verdwijnen en eik, esdoorn en lijsterbes krijgen weer ruimte om te groeien.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 oktober 2008

#03-10-08 Rondje Bergen

Rondje Bergen, vh de 21km van Bergen


klik afbeelding voor een grotere versie

a.s. zondag, 5 oktober, is er ten eerste vreselijk slecht weer voorspeld en tevens zal het stervens druk zijn in Bergen en de omliggende bossen.
Het Rondje Bergen vind plaats!
Vanaf 11:00 uur beginnen de eerste wedstrijden, de korte afstanden, en om 13:00 uur zal er een meute vertrekken voor de halve marathon.
Op de fiets naar het parcours gaat het beste via de Landweg, de weg waar het Tinq tankstation aan ligt.
Met de auto naar het parcours van Schoorl en/of het NHD kan wel, maar parkeren in Bergen lijkt ons vrij kansloos.
Ons advies is om op de grote parkeerplaats in Hargen te parkeren en een klein stukje door de duinen te fietsen alwaar je in de NW-hoek het parcours kan oppikken.(Google maps met parking & aanrijroute)
De hardlooproutes gaan niet door de bossen van Staatsbosbeheer, wel door het NHD.(Uilenvangersweg en Zwarteweg)

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 oktober 2008

#02-10-08 open dag @ PWN

Open dag @ PWNEr is niets opzienbarends te zien,  te voelen of te ruiken, dus waarom je dan in vredesnaam zou gaan kijken is ons een groot raadsel. Maar goed, it always beats koopzondag of het verplichte zondagmiddag bezoekje aan je schoonmoeder!!!

Uit het NHD van 2 oktober;

Heemskerk-
Een voortdurend zacht zoemen is de enige sensatie in het 'heilige der heilige' van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van PWN. Verder is er niets opzienbarends te zien, te horen, te voelen of te ruiken. Zelfs geen water.

Niets wijst er op dat in deze gloednieuwe zuiveringsinstallatie  per uur zes miljoen liter water wordt ontdaan van alle minuscule sporen van landbouwgif en medicijnen. De fabriek werkt met een combinatie van waterperoxide en ultraviolet licht.

PWN heeft nu twee waterfabrieken, naast elkaar op het voormalige Corusterrein op Heemskerks grondgebied. Zondag van 12 tot 16 uur is er open huis. Het complex is te bereiken via de Plesmanweg in Beverwijk, richting Caegpoort van Corus, vlak voor de poort rechtsaf (Waterweg).

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 oktober 2008

#01-10-08 Waar een wil is, is een weg

Waar een wil is, is een weg

Op de Polderroute fietsten binnen een half jaar meer fietsers dan er in al die jaren ooit aan wandelaars gelopen hebben volgens de boer.................hoezo is er geen draagvlak voor extra MTB routes?
Voor wandelaars lijkt het allemaal uit de lucht te komen vallen, maar zitten die wandelaars daar wel op te wachten?
Ik zou zeggen laat ze eerst het Rekerepad eens gaan gebruiken voordat we voor ruim een kwart miljoen aan nieuwe wandelpaden gaan aanleggen......Uit het NHD van 30-09-08;

Alkmaar-
De ideeen voor een wandelroutenetwerk in het gebied tussen Alkmaar, Bergen en Heiloo worden steeds concreter.

Nadat verschillende partijen een bedrag van 130.000 euro hebben toegezegd voor het project, trekt de provincie Noord-Holland eenzelfde bedrag uit. Daarmee is de financiering van het plan rond. Naast de gemeenten doen de volgende deelnemers aan het netwerk mee: het Hoogheemraadschap, Natuurmonumenten, PWN, Staatsbosbeheer en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland.


groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9