30 december 2008

#30-12-08 NH langste over Ringweg

Noord-Hollands Langste krijgt start via ringweg Alkmaar
De veldfietstocht Noord-Hollands Langste maakt op 4 januari een spectaculaire verandering door. De start van de 60 kilometer over grotendeels onverhard terrein voor mountainbikes is dit keer bij het DSB-Stadion in Alkmaar.

Dankzij Rijkswaterstaat mogen de naar verwachting achthonderd deelnemers vervolgens vertrekken via het Kooimeerplein over de ringweg naar de Alkmaarse wielerbaan. De normaal drukke verkeersader wordt dan over drie tot vier kilometer tussen beide sportstadions afgesloten voor het overige verkeer. "Als de honderden fietsers voorbij zijn, gaat de weg weer open'', aldus Kees Mertens namens de organisatie.
De tocht dankt de nieuwe entourage aan het nieuwe goede doel waaraan medewerking wordt verleend. De afgelopen vier jaar gingen de opbrengsten naar Cliniclowns. "Die waren wel blij met onze bijdragen, maar je krijgt verder geen respons van ze'', aldus Mertens.

Dan heb je betere aan Spieren voor Spieren. Zo zou het kunnen zijn dat de beschermheer van de stichting, AZ-trainer Louis van Gaal, het startschot lost. Na afloop neemt hij de cheque met de opbrengst in ontvangst. Het inschrijfgeld en bijdragen van sponsors komt ten goede aan het door de voetballers van het Nederlands Elftal opgezette goede doel. "We verwachten zo'n vijfduizend euro te kunnen inzamelen'', berekent Mertens.groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 december 2008

#26-12-08 Wielermuseum in Rucphen

Groen licht voor Nationaal WielermuseumRucphen -
Wielerfanaten kunnen over enkele jaren in het West-Brabantse Rucphen hun hart ophalen. Daar verrijst het nieuwe Nationale Wielermuseum. De gemeente Rucphen heeft groen licht gegeven voor de komst van het centrum.

Niet alleen worden in het museum historische shirts en fietsen tentoongesteld, ook komt er een heus Wielerexperience. In een soort multimediale tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van de tweewielersport. Het Nationale Wielermuseum gaat nauw samenwerken bij de gelijksoortige musea in Belgie.

Rucphen profileert zich al langer als DE wielergemeente van Nederland. Vooral burgemeester Rinus Everaers ijverde voor de komst van de instelling naar zijn gemeente. "Rucphen en omgeving is de bakermat van het wielrennen in ons land'', zo liet hij al eens weten.

Mountainbiker Bart Brentjens uit Schaijk is verheugd over de komst van het wielermuseum. ,"Leuk dat het er komt, om oude attributen te kunnen bekijken.'' Eventueel heeft hij zelf ook wat historisch materiaal om af te staan. ,"Ik heb nog zoveel spullen, het is bij mezelf bijna een museum.'' Toch twiijfelt hij bij de gedachte zijn fiets uit te lenen waarmee hij in 1996 in Atlanta goud won. Na enig aarzelen: ,"Ik zou het wel doen, maar dan voor een tijdelijke expositie.''

Bron: MTBroutes.nl

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 december 2008

#24-12-08 De wensenGroeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

23 december 2008

#23-12-08 Op zoek naar vervoer

Op zoek naar vervoerafgelopen zondag gespot in Het NHD door de mannen van Beukers Bike Center, een radeloze kerstman op zoek naar nieuwe beesten om de slee te trekken. Bij navraag bleek dat de vrolijke dikkerd, die overigens zonder zeem maar met SPD reed, op zoek was naar 3 zwarte Schotse hooglanders, hij had vernomen dat dit trio "lekker fel" zou zijn. Of de kerstman geslaagd is in zijn zoektocht naar de 3 zwarte relschoppers is niet bekend.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 december 2008

#21-12-08 Madonna del Ghisallo

Madonna del GhisalloNooit meer lekrijden, op het strand altijd windje mee, nooit meer onderhoud aan je fiets te hoeven plegen, altijd precies op het juiste moment schakelen, de perfecte bandenkeus etc. met garantie van "the BIG GUY himself".
Wie wil dat nou niet?
De Madonna del Ghisallo is de heilige beschermvrouwe van de fietsers en ze kan jou ook beschermen tegen onheil.......in de vorm van een medallion.
De medallions worden gemaakt in Italie, uiteraard.
Een oud familie bedrijf in Vaticaanstad waar al generaties lang katholieke juwelen, medallions en andere aanverwante producten worden gemaakt. (80% heeft een afbeelding van de huidge Paus) Zij maken ook de Madonna del Ghisallo medallions.

Bestellen in Nederland kan via Le Cadre Bicycles.
Formaat van het medallion is ongeveer 3x11 cm.

Als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook even het "Museo del ciclismo"Bron: Giro di Lombardia

Madonna del Ghisallo, voluit Santuario della Madonna del Ghisallo, is een kapel uit 1632 op de heuvel Ghisallo vlakbij het Italiaanse Comomeer. Dit kerkje is beroemd geworden als bedevaartsoord voor wielrenners in Italie. Het ligt precies op de route van de Ronde van Lombardije, in het plaatsje Magreglio, ongeveer halverwege Canzo en Regatola. Hoewel de route nog wel eens is gewijzigd, wordt deze kapel nooit overgeslagen. Elk jaar worden de klokken geluid als het peloton langsrijdt.

In 1949 stelde de priester Ermelindo Vigano voor om de Madonna del Ghisallo uit te roepen tot beschermheilige van de wielrenners. Paus Pius XII gaf zijn goedkeuring, maar waarom wielrenners? Volgens de legende werd de middeleeuwse graaf Ghisallo aangevallen door struikrovers, toen hij een verschijning zag van Maria op een altaar. Hij rende ernaartoe, wat zijn redding bleek. Zo werd Madonna del Ghisallo patroonheilige van reizigers. En nee, de fiets bestond toen nog niet.

Maar net als de eenzame reiziger, kan een wielrenner die aan zijn achtervolgers probeert te ontsnappen, alle hulp gebruiken. Met dit kerkje op de route en een beetje gevoel voor Marialegendes, is de link snel gelegd. Fietsers komen al jaren naar het kerkje om de bescherming van de Madonna te vragen. Terecht misschien, want bij de heuvel Ghisallo (754 m) begint een 10 km lange klim, op ongeveer 50 kilometer van de finish. Het kerkje is tegenwoordig bezaaid met wielerattributen, zoals tricots van winnaars en fietsen. Ook brandt er een eeuwige vlam voor gestorven wielrenners. Voor de ingang van de kerk staan standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali. In de kerk vind je de nauwelijks beschadigde fiets van de verongelukte Fabio Casartelli, een wielrenner die hier uit de streek komt. Hij kwam om in de Tour de France in 1995, tijdens de afdeling van de Col d'Aspet. Casartelli's vrouw en zoontje bezochten de Madonna del Ghisallo kort na zijn overlijden.Tegenover de fiets van Casartelli is de fiets van Gino Bartali te vinden, waarop hij in 1948 de Tour de France won. Hij stond destijds 21 minuten achter op de Franse favoriet Louis Bobet, toen ze de Alpen nog in moesten. In Italie wordt ondertussen een burgeroorlog gevreesd, na een aanslag op de secretaris van de Communistische partij. Na overleg met het Vaticaan gaat premier de Gasperi op zoek naar afleiding voor de Italianen. Op zoek naar een nieuwe held, wordt de katholieke Bartali gevraagd om een overwinning in de tour. Met ongelooflijk resultaat: Bartali laat zien dat hij de sterkste is in de Alpen en wint zelfs de Tour.

Mocht het na de aanblik van zoveel wielercuriosa nog niet duidelijk zijn; op een plaquette staat bevestigd dat het kapelletje in het teken staat van de passie en glorie van de wielersport. Dus of je nu katholiek bent of niet, als je in de buurt van Como bent, moet je als wielerpelgrim deze kerk van binnen hebben gezien. Natuurlijk op de fiets, maar houd wel rekening met een beklimming van zo'n 10 km met stijgingspercentages tot 10 procent.

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 december 2008

#20-12-08 Nieuwsbrief #8

Nieuwsbrief #8

zojuist verzonden, de 8ste NW9 nieuwsbrief.

# Veel commotie in het NHD
# EPE kriebels in NW Nederland
# Geestmerambacht
# Noordhollands langste
# Jaarkaart PWN
# MTB parcours in Het Twiske
# Verbinding tussen NHD & de route van Schoorl
# Doe eens wat voor het bos........en voor de boswachter
# De NW9 tips
# NW9 kerstkaart

Wil je de nieuwsbrief voortaan ook ontvangen?
Stuur ons dan even een email met als onderwerp "nieuwsbrief"

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

18 december 2008

#18-12-08 Houtoogst in Schoorl

Forse houtoogst in de bossen bij Schoorl en GroetSchoorl-
Staatsbosbeheer is momenteel in de bossen tussen Schoorl en Groet bezig met de jaarlijkse houtoogst. In totaal worden zo'n twintigduizend bomen omgezaagd en via een loswal in Alkmaar of Schagen per schip vervoerd naar de koper in Belgie.

Boswachter Jaap Jorritsma meldt dat er twee redenen voor de houtkap zijn. Zo is het een bron van inkomsten voor Staatsbosbeheer, maar dat is niet de belangrijkste reden voor de rigoureuze kap. "We creeren zo ook meer ruimte en licht in de monotone dennevakken om er zo loofbomen te kunnen planten. En straks zie je amper meer wat terug van waar we hebben gekapt."

De boswachter benadrukt dat hier zeker geen sprake is van roofbouw: ,"We hallen tweeduizend kubieke meter hout weg, maar jaarlijks groeit er vijfduizend kuub bij."

Bron: NHD

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 december 2008

#11-12-08 leuker kunnen we het niet maken...

leuker kunnen we het niet maken...De jaarkaarten van PWN zijn weer verkrijgbaar. Maar let op; er gaat iets veranderen als je in 2009 met je gezin het PWN in wilt....
Als de kinderen jonger zijn dan 18 is er niets aan de hand, maarrrrrrr stel je hebt 4 kinderen van 18 jaar of ouder en daar fiets je elk weekend lekker mee door het NHD.
In 2008 kostte een Gezinsjaarkaart 20 euro.(goed voor max. 5 personen per kaart, geen leeftijdslimiet)
In 2009 kost je dit 62 euro; 1 gezinsjaarkaart en 4 persoonlijke jaarkaarten.
Ik hoor je denken........
Zodra de kinderen 18 jaar of ouder zijn behoren ze niet meer bij het gezin volgens de PWN-regels en moeten ze dus een eigen jaarkaart hebben.

De nieuwe tarieven op een rij:
jaarkaart               10 euro(was 10 euro)
gezinsjaarkaart      22 euro(was 20 euro)

Van de PWN website:
De gezinsjaarkaart is, op veler verzoek, uitgevoerd in 2 delen. Kinderen van 16 en 17 jaar kunnen gebruikmaken van de gezinsjaarkaart (zelfstandig of met ouder(s)/verzorger(s) mee). Het maximale gebruik van deze kaart is 2 houders en 2 kinderen van 16 en 17 jaar, met een ongelimiteerd aantal kinderen onder de 16 jaar (t/m 15 jaar gratis toegang). Als 1 houder met 2 kinderen van 16 of 17 jaar het NHD bezoekt, neemt deze houder beide delen mee.
Alle bezoekers van 18 jaar en ouder (en van 16 en 17 jaar, als niet gebruik wordt gemaakt van een gezinsjaarkaart) dienen een eigen kaart te bezitten.

Wij vragen ons serieus af wie er allemaal verzocht hebben om de gezinskaart uit te voeren in 2 delen?

NW9 tip: koop je jaarkaart bij Duinvermaak of bij de VVV, je krijgt dan een papieren versie die je nog eens kunt uitlenen aangezien deze niet op naam staan. De kaarten die die je online besteld worden gelijk op naam gezet en zijn dus persoonsgebonden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 december 2008

#05-12-08 Verbinding tussen NHD & SBB

Verbinding tussen NHD & SBBLang verwacht, toch gekomen. Hoe toepasselijk. Duinberaad drong er 3 jaar geleden al op aan maar toen hield PWN de poot stijf, het zou zorgen voor een aanzuigende werking van MTBers en dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn.....want op nog meer van die mannen in felgekleurde outfits op van die fietsjes zaten de heren van PWN niet te wachten.
Sinds afgelopen woensdag is het eindelijk zover, SBB & PWN zijn tot elkaar gekomen en hebben gezorgd voor een legale verbinding van het Noord Hollands Duinreservaat en de vaste route van Schoorl. Hulde & dank aan beide beheerders.Ter hoogte van de Bokkenweide, daar waar dat boomstronkje midden op het pad staat, kun je vanaf de MTB route van Schoorl nu rechtsaf richting het NHD en andersom kun je van het NHD naar de route van Schoorl. Het pad is dan ook, in tegenstelling tot de route van Schoorl, in beide richtingen te berijden.
Ook in de "ZuidWest hoek" is er een verbinding, hier hanteert SBB een zgn. "gedoogbeleid". Maw officieel mag het niet maar je krijgt geen bekeuring.......waar hebben we dat eerder gehoord?
Dit pad bevind zich bovenop de bunkerklim en komt uit op het schelpenpad, net voor het SBB gebied.(zie ook onderstaande kaart)SBB heeft in de kelders van hun bolwerk de antieke bordjes van de "Fietscrossroute" opgesnord en afgestoft. 2 bordjes bevestigd aan een ietwat scheef gefreesd paaltje, een mooi voorbeeld van recyclen. Met de 1,5km lange route die nabij de Niels blink lag is het indertijd allemaal begonnen. Alhoewel fietscross de lading totaal niet meer dekt heeft het toch ook wel wat, mooie nostalgie en het doet mij iig weer terugdenken aan het fietscrossbaantje op de Niels blink. Als ik trouwens fietscross Googel kom ik toch op een andere tak van sport uit.......
Precies op de grens tussen het NHD & SBB staat het welbekende grote bord van PWN, spliksplinternieuw, met daarop de "spelregels" voor het NHD. Erop vermeld staat o.a. dat na 10:30 de fietsers niet meer welkom zijn op de onverharde paden, maar dat wisten we natuurlijk al.

Op het bovenstaande kaartje staat aangegeven waar de verbinding zich precies bevind.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 december 2008

#04-12-08 Bultrug voor Egmond

Bultrug zwemt voor kust van Egmond

Voor de strandrijders is er wellicht meer te zien dan zee, zand en het voorwiel van diegene die je uit de wind houdt..........voor je het weet fiets je oog in oog met een bultrug van 10 meter.........
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 december 2008

#04-12-08 NW9 routes in MTB+

NW9 routes in MTB+

In Mountainbike Plus #118 van december 2008 staat een leuk artikel over een NHD-route die we afgelopen zomer gereden hebben met MTB+.
Net zoals alle andere redacteuren hebben ze er weer een positief stuk van gemaakt en heerst er onbegrip voor de door PWN gekozen "fietsmaatregel".


klik de pagina's voor een leesbare versie

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 december 2008

#04-12-08 Snelste politie in Graft

Snelste politie-biker fietst in Graft-De RijpMisschien toch handig om te weten. Martin Hoefakker (46), wijkagent van Graft-De Rijp, is dit weekeinde Nederlands kampioen hardfietsen 40-plus geworden . Na een vergrijp het weiland invluchten heeft weinig zin: hij won bij het mountainbiken.

 "Het parkoer was zes kilometer lang en liep door maisvelden en een stuk bos'', vertelt hij. "De wedstrijd verliep over vijf rondes, door sneeuw en regen. Het was bijzonder koud.'' En de dagen ervoor was er ook al flink veel nattigheid uit de hemel komen vallen. Dat bij elkaar maakte deze editie van de jaarlijkse strijd tussen politieagenten extra zwaar.

"Kijk maar, zo kwam ik over de finish.'' Hij laat op de computer een foto zien van een onherkenbare Martin Hoefakker. Zijn hele lichaam is zwart van de modder. Vijf rondes moesten de deelnemers afleggen, ploeterend door de drassige grond van het Drentse Gieten. De strijd ging uiteindelijk tussen hem en zijn collega Wim Smit uit Heerhugowaard. ,"Ik heb vier rondes lang achter hem aan zitten jagen, in de laatste ronde laatste kwam ik op kop.''

Het was voor de vierde keer dat Hoefakker aan de wedstrijd van de Nederlandse Politie Sport Bond meedeed en voor het eerst dat hij de wedstrijd won. "Ik ben een keer vijfde en een keer zevende geworden en ook nog eens uitgevallen

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 december 2008

#01-12-08 Nog 3 toppers @ EPE

Drietal toprenners bij Egmond-Pier-Egmond

Na eerder Robert Gesink te hebben vastgelegd is Le Champion er in geslaagd wederom een drietal toprenners aan te trekken voor de 11e editie van de ATB strandrace Egmond-Pier-Egmond. Zowel Sebastian Langeveld, Bart Brentjens als de Belg Andy Capelle zullen zaterdag 10 januari 2009 meedoen aan de grootste strandrace van Europa.Sebastian Langeveld is 1 van de grootste talenten die Nederland op het ogenblik rijk is. Het talent uit Lisse kan zowel op de weg als bij het veldrijden goed uit de voeten. Hij bewees dit onder meer door bij het NK wielrennen op de weg in 2006 en 2007 tweede te worden. Dit jaar imponeerde hij met een tweede plaatse in de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en reed hij een sterke Ronde van Vlaanderen (18e).

Bart Brentjens kan iedereen natuurlijk herinneren als de gouden medaille winnaar bij de Olympische Spelen van Atlanta, toen het mountainbiken voor het eerst op het Olympische programma stond. Sindsdien staat Brentjens aan de top van het mountainbiken en onderneemt hij bijna jaarlijks een poging Egmond-Pier-Egmond op zijn naam te zetten. Ondanks enkele verdienstelijke tweede plaatsen slaagde de man uit Schaijk hier tot op heden nog nooit in.

Daar waar Brentjens het hoogste podium in Egmond nog nooit beklom, lukte het de Belg Andy Capelle al wel om twee keer in Egmond als snelste de 36 km af te leggen. Zowel in 2003 als in 2007 won de rappe mountainbiker uit Vlaanderen op de boulevard van Egmond aan Zee.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9