25 september 2009

#25-09-09 Twiske op NW9

Twiske op NW9De Twiske pagina is volledig vernieuwd. Geheel up to date en voorzien van alle informatie & foto's over de 2 routes aldaar.

groeten
team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 september 2009

#24-09-09 Opening Twiske

Opening Twiske zondag 4 oktoberOp zondag 4 oktober vindt in Het Twiske de feestelijke opening plaats van de MTB-parkoersen met tal van gratis activiteiten. Voor de jeugd staan meer dan 20 gratis mtb's klaar! Na toestemming van je ouders (neem die dus mee!) krijg je van ons een helm op, uitleg over hoe je moet schakelen en kun je enkele rondjes over een verkort echt mtb-parkoers fietsen. Is dat nog niet extreem genoeg dan kun je je inschrijven voor een gratis workshop off road 1-wieleren. Het helpt als je al kunt 1-wieleren maar dat hoeft niet. Er worden die zondag 3 workshops gegeven door 1-wieltopper Dustin Schaap en per workshop is er plaats voor 10 deelnemers. Wil je zeker zijn van deelname geef je dan nu al op via info@mtb-twiske.nl.
Naast de activiteiten voor de jeugd zullen de beste wielerzaken uit de regio de mooiste mountainbikes tonen en bovendien enkele testfietsen ter beschikking stellen. Uiteraard is er ook een officieel deel waarbij fietstrialist Rick Koekoek een spectaculaire opening zal verzorgen met medewerken van, naar wij hopen, een burgermeester!
De dag wordt afgesloten met een open wedstrijd voor iedereen ouder dan 14 jaar met geldprijzen voor de drie snelsten en de drie bestuursleden van organisator Stichting MTB-Twiske.nl zullen elk een aanmoedingingsprijs aan een deelnemer uitreiken. Na de wedstrijd is het even wachten tot de prijsuitreiking en die tijd wordt opgevuld met een spectaculaire demonstratie 1-wielacrobatiek van Dustin Schaap.
En niet te vergeten: heb je een helm op, modderspatten in het gezicht en zweetplekken onder je oksels dan krijg je gratis Limburgse vlaai en fris!
Voor het exacte programma en meer informatie surf je naar MTB-Twiske en voor alle activiteiten geldt, deelname is voor eigen risico!

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

23 september 2009

#23-09-09 Twiske in de krant

Twiske in de krant

Een mooi stukje promotie voor de MTB sport.


klik het artikel voor een leesbare versie

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 september 2009

#22-09-09 Natuur- of belevingswaarde

Natuur- of belevingswaarde


Klik het artikel voor een leesbare versie.

Natuurwaarde, wie bepaald deze graadmeter en wat is natuurwaarde nou eigenlijk? We hebben het eens opgezocht;

IDSW(InformatieDesk Standaarden Water)
De subjectieve maatschappelijke betekenis die op basis van criteria (o.a. diversiteit, zeldzaamheid, kenmerkendheid, compleetheid, uitgestrektheid, stabiliteit) aan een bepaalde configuratie van een ecosysteem wordt toegerekend. Alle waardevolle natuurlijke elementen en factoren in een gebied, zoals (zeldzame) planten en dieren, stilte, schone lucht en kleine landschapselementen.

Mijnwoordenboek.nl
(vage) aanduidingen voor waardevolle aspecten van een bepaald gebied, zoals natuurschoon, schoon water, het aanwezig zijn van bepaalde plante-of diersoorten,(weidevogels, ganzen, dassen),agrarische gebieden met waardevolle biologische aspecten, gebieden van aardwetenschappelijk belang, en het afwezig zijn van lawaai.

Het blijkt dus een erg vaag begrip te zijn en natuurwaarde kan per persoon verschillen. Waar de 1 een hoge natuurwaarde toekent aan een gebied kan een ander het een onbenullig stukje land vinden.

Eigenlijk is de natuurwaarde net zo subjectief als de belevingswaarde:
Encyclo.nl
de belevingswaarde van een ruimte heeft betrekking op de mate waarin de gebruiker het verblijf in, of het gebruik van die ruimte als kwalitatief ervaart. Het is dus een kwaliteitscriterium bij de beoordeling van een ruimte (bebouwd of open) of een ruimere omgeving.

Het kan dus zo zijn, en de praktijk wijst dat wel uit, dat een beheerder compleet anders denkt over natuurwaarde/belevingswaarde dan de bezoeker.........wat doe je dan als beheerder? Jouw visie erop loslaten, maw dring je de natuurwaarde op? Of luister je naar de gebruikers?

PWN lijkt te hebben ingezet op ontbossing van het dennenbos.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

18 september 2009

#18-09-09 Brandwachten

Extra surveillances in het duingebiedJe hoeft niet aan stront te ruiken om te weten dat het stinkt!
Maw de branden die onlangs in Schoorl en Bergen heersten zijn aangestoken, dat kan een leek nog bedenken.
Om zo'n pyromaantje nou op heterdaad te betrappen is vrij lastig.....
Maar gisteren zat ik op de fiets en bedacht ik mij dat MTBers in het duin het ideale middel zijn om pyromanen te betrappen en beginnende brandjes te lokaliseren en desnoods te blussen;
-MTBers liggen in korte tijd veel afstand af.(sommige wel zo'n 60km in 2 uur)
-MTBers naderen stil, erg stil.(hoe vaak "betrap" je niet plassende mannen/vrouwen?)
-MTBers zoeken de rustige delen op want daar kunnen ze lekker doorfietsen.(pyromanen zoeken ook rustige stukken op)
-MTBers kennen het gebied op hun duimpje, je moet wel want routes zijn er niet.(bij een eventueel beginnende brand kunnen ze de brandweer snel naar de plek des onheils gidsen)
-MTBers hebben altijd water bij zich, niet veel maar toch, om een beginnend brandje te blussen

Het lijkt ons dus erg zinvol om per heden de MTBers weer dezelfde rechten te geven als de overige recreanten in het NHD.

Bergen-

PWN en Staatsbosbeheer gaan extra surveilleren in het duingebied in de gemeente Bergen.
Lees hier verder

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 september 2009

#16-09-09 Brand in Bergen

Brand in Bergen-Update 17-09-09 14:00

Vanaf 17-09-09 14:00 uur is de noodverordening weer ingetrokken en mag er in het NHD weer gefietst worden.
Het Bergerbos blijft verboden voor fietsers en waarschijnlijk zal er extra gecontroleerd worden.....je bent gewaarschuwd!

groeten
Team NW9

Brand in Bergen-Update 23:00

Het sein "brand meester" is gegeven, het lijkt dus relatief goed af te lopen; de noodverordening blijft echter van kracht tot een nader te bepalen tijdstip aangezien in het duin nog de gehele nacht zal worden nageblust. Vanacht om 24:00 uur wordt de Eeuwigelaan vrijgegeven, de overige wegen en het bos- en duingebied daar tussenin blijven verboden gebied. De ME schijnt aanwezig te blijven......die was er toch al om de kapitale huizen aan de eeuwige laan te behoeden tegen plunderaars tijdens de evacuatie.

groeten
Team NW9

Brand in Bergen-Update 19:45Volgens de boswachter zijn er weer 2 brandhaarden(dit kan geen toeval zijn.....) waarvan er 1, die in de buurt van de Eeuwigelaan inmiddels onder controle is. De brandhaard in het gebied "De Fuik" is nog niet onder controle.
Inmiddels is er weer een noodverordening van kracht voor het gebied wat ligt tussen de volgende wegen:
-Uilenvangersweg
-zwarteweg
-Eeuwigelaan
-Zeeweg
Dit is het gebied op bovenstaand kaartje.

De exacte verordening en een kaart van het gebied kun je downloaden op de website van de Gemeente Bergen.

groeten
Team NW9


Brand in Bergen-Update 19:45Er staat een stuk van 500x500 meter in brand in het Bergerbos.(het gebied waar je niet mag fietsen).
De huizen langs de Eeuwige laan zijn aan beide zijden uit voorzorg geevacueerd. De bewoners worden opgevangen in zwembad De Beeck. De wind is NO en behoorlijk sterk, een 6 a 7 bft.
Het betreft dit gebied.
De berichtgeving is nog erg vaag en onvolledig. Wel is gesommeerd door oom agent om absoluut NIET naar Bergen af te reizen en NIET het gebied te betreden, ook niet met de fiets.

Groeten
Team NW9


Zeer grote duinbrand in Bergen (16-09-09 17:45)

Bergen -  Er heerst op dit moment een zeer grote brand in het duingebied van Bergen. De brand woedt achter restaurant Duinvermaak/nabij de Breelaan. Er is heel groot gealarmeerd. Er is onder andere een politiehelikopter ingezet. Nadere informatie volgt.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 september 2009

#15-09-09 Rabotop NH van start

Zondag a.s. de Rabo Top Noord-Holland van startKomende zondag 20 september gaat de Rabo Top Noord-Holland weer van start. De populaire reeks van negen wedstrijden voor mountainbikers en cyclocrossers wordt dit jaar voor de veertiende maal verreden.
Waar de laatste jaren Wieringerwaard de serie opende, is het ditmaal wielerverenging HRTC DOK in Den Helder de eerste gastheer. Op het parcours aan de Guldemondeweg zorgt de organisatie voor een snel, maar technisch rondje.
De cyclus telt dit jaar een tweetal nieuwe evenementen. Met het Dijkgatsbos wordt een oude bekende locatie opgezocht. Een vijftal jaar terug vonden er in het bos in de Wieringermeer ook al Rabo Top wedstrijden plaats. Het Twiske geldt als nieuwkomer. In het natuurpark even boven Amsterdam vindt op zondag 25 oktober de vijfde wedstrijd uit de reeks plaats. De cyclus wordt zoals gebruikelijk weer afgesloten met de GP. West-Frisia. De finalecross in Enkhuizen staat op zondag 27 december op de agenda.
De gezamenlijke organisaties kiezen ook dit jaar weer voor een opdeling van het seniorendeelnemersveld. Door de opsplitsing in een Top- en een Funklasse wordt er zowel ruimte geboden aan zeer geoefende als beginnende mountainbikers. Vanwege de enorme deelnemersaantallen hebben de organisaties de laatste jaren maar liefst zeven categorieen met verschillende starttijden in het leven geroepen. Het programma vangt om 9:45 uur aan voor de jongste jeugd. De populaire Funklasse sluit om 13:00 uur de wedstrijddag af.
Wedstrijddata:
20-09: Den Helder: HRTC DOK/Guldemondweg,
27-09: Den Helder: Beachbiking/Quelderduyn,
04-10: Medemblik: De Venne/Dijkgatsbos,
18-10: Hoorn: HRTC/Julianapark,
25-10: Spaarnwoude: West-Frisia,
08-11: Het Twiske: ARC Ulysses,
22-11: Petten: Beachbiking,
06-12: Texel: De Dennen,
27-12: Enkhuizen: West-Frisia

Starttijden:
09:45 uur: Jeugd 1 (1999 en later) (15 min. + 1 ronde)
10:15 uur: Jeugd 3 (35 min. + 1 ronde (1995-1996), Dames (35 min. + 1 ronde), Jeugd 2 (1997-1998) (25 min. + 1 ronde)
11:30 uur: Topklasse (55 min. + 1 ronde), Junioren (1992-1994) (45 min. + 1 ronde)
13:00 uur: Funklasse (45 min. + 1 ronde)
Voor meer informatie: Tino Haakman: info@wvWestFrisia.nl of 0228-592289

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

13 september 2009

#13-09-09 Natuurkunst

NatuurkunstOp zich is de natuur natuurlijk een schitterend kunstwerk op zich, zeker als straks de herfst zijn intrede doet en de bladeren weer goudbruin en/of roodbruin kleuren.
Sommige kunstenaars vinden de herfstkleuren kennelijk niet uitbundig genoeg....getuige dit kunstwerk wat opeens tussen Bergen en Het Woud verrezen is.
Legaal of niet, wij kunnen het iig wel waarderen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 september 2009

#11-09-09 Skean protectie

Skean protectieEen nieuw, simpel en nuttig product brengen wij graag even onder de aandacht bij jullie.
Een dubbelslaand stuur tijdens een valpartij of gewoon als je even staat de babbelen; je stuur slaat dubbel met de remhendel of het handvat tegen de bovenbuis.
Gevolg: een lelijke kras of erger een deuk....of nog erger als het een carbon frame betreft...een gat!!!
Ik denk dat 90% van de fietsers dit gevalletje wel eens in meer of mindere mate aan de hand gehad hebben.

De Skean protection is verkrijgbaar bij Beukers in Petten in de kleuren zwart en transparant voor 12,95. En dat is natuurlijk een koopje als je bedenkt wat een gat in je carbonnen frame je zou kosten......
Als je daar toch bent, werp dan gelijk even een blik op die prachtig blauw/witte Colnago racer van staal....een plaatje!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 september 2009

#11-09-09 Inrijsessie 't Twiske

Inrijsessie 't Twiske

Van de website van MTB-Twiske.
Op zondag 13 september organiseren wij weer een inrijsessie, nu voor het parkoers in Het Smaal.
Het parkoers is recent volledig bepijld maar over een groot deel van het parkoers hangt er ook nog het rood-witte lint dat wij hebben gebruikt bij het uitzetten. Dat lint is best handig, fout rijden of het spoor bijster raken is eigenlijk niet mogelijk. Maar na de inrijsessie hopen wij dat er een voldoende duidelijk spoor is ingereden en wordt het lint verwijderd.


Start van het parkoers in Het Smaal, een informatiebord wordt nog geplaatst en kijk uit bij het oversteken!

De start/finish van het parkoers is bij parkeerplaats P14, kom je met de auto dan sla je bij de ingang van Het Twiske na de slagbomen links af en volg je de weg tot voorbij Het Paviljoen. P14 is de eerste parkeerplaats voorbij Het Paviljoen. Wij zorgen voor gratis fris en limburgse vlaai en staan die zondag tussen 09.00 en 11.00 uur met een gammel partytent(je) en koelbox bij de ingang van P14.

Het is voor ons prettig als je even van te voren laat weten dat je komt, dat kan via info@mtb-twiske.nl. Het is niet verplicht en als je het wel doet verplicht het je tot niks! Het heeft alleen als doel om vooral niet te weinig vlaai in te slaan.

Voor degenen die het parkoers al hebben geprobeerd: voor de 13e proberen we nog het meest hobbelige stuk, de boekel-piste, wat af te vlakken.

Tot zondag de 13e september!

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

8 september 2009

#08-09-09 KBG fietsmaatregel

Klankbordgroep fietsmaatregelOmdat in oktober de fietsmaatregel voor de 4de keer geevalueerd word kwam vandaag de "klankbordgroep(KBG) Fietsmaatregel NHD" bijeen.

De leden van de KBG zijn van een heel divers pluimage;
-fietsersbond Alkmaar
-stichting Duinbehoud(2 man sterk)
-toerclub Limmen
-wandelclub
-boswachter
-managers van PWN
-onahankelijke recreanten, zowel wandelaars als fietsers.
-NW9

Het was een gezellig samenzijn en PWN toonde zich een prima gastheer door ons te verwennen met frisdrank, sauzijcen- & kaasbroodjes. Eigenlijk kwam het er op neer dat we elkaar erg lief en leuk vinden en dat alles koek en ei is. Een incidenteel persoon schrikt nog wel eens als er een fietser voorbij komt..........de boswachter beaamde dit door te stellen dat mensen ook geregeld schrikken als hij met z'n dienstros iemand inhaalt. Dus blijkbaar zijn MTBers niet alleen de oorzaak van schrikreacties bij sommige recreanten....

Een bepaalde groepering blijkt niet zo blij te zijn met NW9 omdat deze vind dat wij MTBers werven van buiten de regio........en dat klopt natuurlijk!!!! Het NHD is tenslotte opengesteld voor iedereen.

De volgende bijeenkomst staat gepland begin 2010, wij zijn benieuwd.

groeten Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 september 2009

#06-09-09 Fotoverslag bosbrand

Fotoverslag bosbrandDe enorme bosbrand heeft zowel in het duin als in het bos zijn sporen achter gelaten. Kale heides en zwartgeblakerde bomen waarvan alleen de toppen soms nog enige kleur hebben.
Volgens de boswachter is het beboste gebied het zwaarst getroffen, de bomen zien er nog redelijk uit maar de vraag is of ze het overleefd hebben, de opwaartse sapstroom loopt nl. aan de buitenkant van het hout net onder de bast. SBB weet nog niet wat ze met het getroffen bosgedeelte gaan doen; kappen of zo laten.
Het duin is ook goed getroffen maar de verwachting is dat er volgend jaar weinig meer van te zien is. Je ziet zo hier en daar al vers groene sprietjes verschijnen.

Kijk uit met rijden op paden waar je normaal ook niet mag komen, de boswachters zijn in grote getale aanwezig en een prent heb je zo te pakken! De brand is geen excuus ook al staat er niet duidelijk aangegeven dat de wandelroute(paaltjes met een witte kop) door het getroffen gebied alleen voor wandelaars is opengesteld.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 september 2009

#06-09-09 Kredietcrisis?

Kredietcrisis?Ook wij moeten op de kleintjes letten in deze tijden, fietskleding & accesoires kosten veel geld.
Vanaf volgende week woensdag(09-09-09) vele fiets gerelateerde koopjes bij Aldi
-kleding
-pompen
-GPS sportcomputer(lijkt een barrel)
-verlichting
-biba's
En alles voor een paar knaken.

Komt allen en sla je slag!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 september 2009

#03-09-09 Parcours weer open

Parcours weer openHoera! Ons zo geliefde parcours is vanaf hedenochtend 8:00 uur weer legaal toegankelijk.
Er is echter nog wel een klein bebost gedeelte afgesloten waar de brand woedde maar hier mocht je zowiezo niet met de fiets onverhard rijden. Voor dit stuk bos blijft de noodverordening daarom tot maandag 7 september 08.00 uur nog van kracht. Dit is het gebied tussen de Oorsprongweg, Jachtweg en Nieuweweg. De noordelijke grens is het pad ter hoogte van het verlengde van de Regbertslaan
Het betreft het gearceerde gebied op bovenstaand kaartje.

Het opzettelijk niet voldoen aan deze noodverordening kan ogv artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden of een geldboete van de 2de categorie; maximaal 3700 euro oftewel een hele mooie nieuwe fiets.....

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 september 2009

#02-09-09 Bos = verboden

Bos = nog steeds verboden gebied.2 september 2009 Update 14.15 uur
Noodverordening bos/duingebied Schoorl t/m donderdagmorgen 3 september 8.00 uur van kracht.
 
De noodverordening betreffende het afgesloten bos/duingebied bij Schoorl blijft tot en met donderdagmorgen 8.00 uur van kracht. Dinsdagnacht is het vuur weer opgelaaid op een oppervlakte van 300 m2. De lokale brandweer heeft het vuur geblust. De brandweer is t/m vanavond 22.00 uur nog bezig met nablussen. Vanaf donderdagmorgen 8.00 uur zal de noodverordening voor een ingeperkt gebied gelden. In de loop van vanmiddag wordt bekend welke gebied dat precies betreft (een kaartje volgt). Het zal in ieder geval om het bosgebied gaan.
De noodverordening blijft van kracht (voor een ingeperkt gebied), omdat de veiligheid nog niet gegarandeerd kan worden:
Er blijft een risico voor wat betreft het aanwakkeren van de brand
Daarnaast is de staat van de bomen mogelijk zodanig dat onveilige situaties kunnen ontstaan

Voor de duidelijkheid: dit geldt ook voor het parcours!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 september 2009

#01-09-09 Update: Brand Schoorl

Update: Brand SchoorlBij een laatste inventarisatie van de omvang van de brand in de Schoorlse duinen is vastgesteld dat er ongeveer 5 hectare bij de Zwarte Blink in vlammen is opgegaan en 150 hectare tussen het Vogelmeer en Catrijp. Op dit moment is er nog 1 brandweerwagen in het gebied actief aan het blussen, andere staan standby. Medewerkers van Staatsbosbeheer houden in shifts brandwacht om het gebied in de gaten te houden.

Oorzaak en gevolg
Om de oorzaak van de brand te kunnen vaststellen is de politie op zoek naar getuigen. Wanneer de gevolgen voor het gebied in kaart gebracht worden, is nog niet duidelijk. "Onze eerste prioriteit is het blussen van de brand", vertelt districtshoofd Barbara Duijn. "Het zal wel tot na het weekend duren voordat we zelf weer een beetje hersteld zijn van de vermoeidheid en met de evaluatie en inventarisatie aan de slag gaan." Daarbij wordt advies ingewonnen van ondermeer PWN. Het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf kampte enkele jaren geleden met een brand in het duingebied van Heemskerk. Daar deed het ervaring op met het blussen met zout water en de gevolgen daarvan voor de natuur.
Het nablussen in de Schoorlse duinen gaat ondertussen door.

De noodverordening blijft dan ook tot van kracht tot woensdag 2 september 2009, 12 uur. Het gebied is tot die tijd niet toegankelijk voor publiek.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 september 2009

#01-09-09 NW9 nieuwsbrief #11

NW9 nieuwsbrief #11Hij ligt weer op de mat bij de trouwe abonnees, de 11e NW9 nieuwsbrief. In deze editie de volgende onderwerpen:
-Brand in Schoorl
-Onyva reizen
-Uitbreiding Geestmerambacht
-KBG fietsmaatregel
-waterdichte & stootvaste compactcamera's
-OWMTBC
-Veldtoertochten 2010
-NW9 tip

Wil je de NW9 nieuwsbrief ontvangen? Stuur ons dan een email met als onderwerp "nieuwsbrief".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9