31 oktober 2009

#31-10-09 NW9 @ Bikemotion

NW9 @ Bikemotion

Omdat ook wij op de hoogte willen blijven van de laatste snufjes op fietsgebied hebben we gisteren rondgesnuffeld op de Bikemotion in Utrecht.
Echt veel nieuws was er dit jaar niet te melden. Veel was immers al via internet bekend geworden. Carbon is algemeen goed geworden, nog meer dan vorig jaar. Je ziet dat bepaalde merken nu weer "gek" gaan doen om toch maar met wat geforceerd nieuws op de proppen te komen. Vaak resulteert dat in creaties waarvan je je afvraagt waar het in hemelsnaam goed voor is en wat het toevoegd.
Wat ons opviel is in een aantal steekwoorden samen te vatten:
-Pimp my ride; alle onderdelen zijn (weer) in vele geanodiseerde kleuren te verkrijgen.
-retro is hot; elk zichzelf respecterend merk heeft tegenwoordig ook een retrolijn recreatiefietsen met veel bruine accenten en staal.
-wit overheerst niet meer zo erg als vorig jaar, toch zie je nog veel wit, met name in de onderdelen.
-de mooiste, meest doordachtste fietsen staan bij Rotwild.


Veel onderdelen & accessoires zijn in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen.


Retro met soms verrassende details en grappige accenten.


Wit kan nog best in 2009, ook Batman fietst voorlopig niet voor joker.


Het rariteitenkabinet; een e-MTB, een e-vouwfiets met geveerde voorvork, Conimex???, een Duitser genaamd Fritzz en een fiets met een aan-uit button.


Toepassingen in carbon.


De, in onze ogen, meest belachelijke fiets van de beurs; een racefiets met Rohloff en riemaandrijving.


Rotwild,het merk met, in onze ogen, de beste innovaties, mooiste afwerking en een heel hoog Deutsche grundlichkeits gehalte.

groeten
Team NW9
Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 oktober 2009

#26-10-09 MTB enquete

MTB enquetevia de mail kregen we het volgende verzoek:
Mijn naam is Jochem uit Groet en als fervent mountainbiker doe ik een onderzoek naar de Nederlandse mountainbike markt voor mijn studie Commerciele economie in Amsterdam. Om een beeld te kunnen scheppen van de Nederlandse biker en zijn/haar leesgedrag wat betreft magazines, heb ik een aantal vragen opgesteld in een online enquete.
Ik ben bereidt om de resultaten te delen, het wordt ongeveer eind januari als ik iets kan laten zien!

Klik hier om naar de enquete te gaan.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 oktober 2009

#24-10-09 Banaan clinic

Banaan clinicDe banaan, waarschijnlijk het favoriete voedsel van de biker voor, tijdens of na een lekker stuk fietsen. Een gezonde en voedzame snack; 100 gram verse banaan bevat:
-20-25 gram koolhydraten
-1,2 gram eiwit
-0,2 gram vet(waarvan de helft onverzadigd)
-0,4 gram vezel
Verder nog wat mineralen en vitaminen.

Persoonlijk neem ik meestal een niet te rijpe banaan mee als ik meer dan 2 uur ga fietsen. Meestal eet ik hem op bij het boomstambankje midden op het Ligustervlak, een vast ritueel; zitten, banaan uit de tas, openmaken bij het steeltje, lekker genieten, schil weer terug in de tas en fietsen maar weer.
Eigenlijk zonder na te denken. Zeker met niet te rijpe bananen wil het openmaken, zeker icm koude handen,  nog wel eens zorgen voor de nodige "problemen"; het steeltje breekt niet, maar buigt met als gevolg dat je het puntje tot moes knijpt en het van kwaad tot erger word. Vaak moet het gebit er aan te pas komen; vieze smaak!!!
Dat is nou eenmaal zo heb ik altijd gedacht.........totdat ik laatst een filmpje tegenkwam op Youtube.

De klassieke scene van Bert & Ernie kent iedereen waarschijnlijk wel.
Onderstaand filmpje verbaasde mij erg......soms is het leven zooooooo simpel. Ik vraag me af waarom ik in die 35 jaar dat ik al bananen pel nooit zelf op dat idee ben gekomen?
Kijk en laat je verrassen!groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

23 oktober 2009

#23-10-09 Volkskrant fietsspecial

Volkskrant fietsspecial

De Volkskrant webspecial van oktober gaat over "winterfietsen".
Een leuke interactief magazine met informatie waar de meeste fietsbladen nog een puntje aan kunnen zuigen. Ook de foto's zijn dik in orde, eigenlijk zoals we gewend zijn van de Volkskrant.
Het parcours van Schoorl is het mooiste van het land, een MTB-clinic, een baanclinic en de term "wegnichten" komt ook diverse keren voorbij.

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 oktober 2009

#22-10-09 Onderhoud GMA

Onderhoud GeestmerambachtMorgen gaat de frees over de route in het Geestemrambacht. De beheerder probeert op deze manier wat meer zandgrond omhoog te halen zodat de route in de nattere periodes beter begaanbaar blijft. Mocht dit niet lukken dan gaan we, ja jullie mogen ook helpen, een keer een dagje zand scheppen en uitrijden op de route. De bedoeling is dan dat het zand mengt met de vette klei zodat de ondergrond wat minder gevoelig word voor nattigheid.

De eerste paar dagen zal het dus buffelen zijn!!!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 oktober 2009

#21-10-09 Brand nabij De Kerf

Brand nabij De KerfUpdate 21:30; Het sein "brand meester" is gegeven. Ten noorden van De Kerf is een stuk duin van 300 X 300 meter verbrand. Tot middernacht is de brandweer nog bezig met nablussen waarna er morgen bij daglicht onderzoek gedaan word naar de oorzaak van de brand. Leuk dat onderzoek maar ik geloof dat we er inmiddels wel van uit kunnen gaan dat dit het werk van 1 of meerdere idioten is.


Het is weer zover......ooggetuigen spraken over een ringvormig gebied wat volgens hen was aangestoken. Die twijfel hadden we natuurlijk allang overboord gegooid.
Het is "gelukkig" pal oostenwind, dit maakt het niet minder erg maar spaart de beboste gebieden.
Mountainbikers die langs De Kerf over het parcours reden hebben de eerste melding van de brand gedaan.

Schoorl-17:46
Rond half zes is er brand uitgebroken in de duinen bij het natuurgebied De Kerf in Schoorl. De brandweer van diverse korpsen is uitgerukt om assistentie te verlenen bij het blussen.

Het gaat volgens burgemeester Hetty Hafkamp  om een brand van circa 40 bij 40 meter. Vooralsnog lijkt het niet nodig om tot het ontruimen van woningen over te gaan. De politie houdt rekening met brandstichting en controleert iedereen die het gebied in en uit gaat.

De Kerf is een experiment van de 'nieuwe natuurprojecten' in de NoordHollandse kustduingebieden. Er is een gat in de beschermende duinenrij tussen Bergen en Schoorl gegraven in de Parnassiavallei. In 1997 zijn hier maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 oktober 2009

#19-10-09 145 wulpen...

145 wulpen...Via de mail kregen we deze impressie van de toertocht op Texel.

145 wulpen...

Je ruikt en ziet de zee...
Je hoort de branding , de trekvogels...
Je voelt de stilte, de natuur...
Je ademt de schoonste lucht, die je je maar kan wensen.
 
Een rondje Texel op zaterdag 17 oktober 2009 was een genot voor alle zintuigen
Blauwe luchten met schitterende wolkenpartijen en een wilde zee...
Een zuiver stuk strak strand met wandelaars, meeuwen, blauwe kwallen en strandlopers.
Single-tracks door bos en duin, begeleidt door een zingende wind en een warme zon
Zo'n mountainbiketocht, met een kleine cruise, is niet van alledag
Dit alles maak je mee met een rondje Texel van ongeveer 50 km
Op het eind, je raadt het al , opvettend in een weiland, een groep van ongeveer
 
145 wulpen...

Kees-
"Tandje Erbij", Graft-de Rijp

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 oktober 2009

#15-10-09 NW9 Column: Natuurlijk sportief!

Column: Natuurlijk sportief!Waar ben je tegenwoordig als medium zonder je eigen columnist?

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 oktober 2009

#15-10-09 Fiets de boswachter eruit

Fiets de boswachter eruitLeuk initiatief! Al zal het voor de meeste nog knap lastig zijn als Natasja meedoet....gelukkig voor hen is ze boswachter bij PWN en niet bij SBB.

Zeewolde-
Triatlon Vereniging Zeewolde houdt zondag in samenwerking met Staatsbosbeheer de ATB wedstrijd: Fiets de BosWachter ErUit.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 oktober 2009

#15-09-09 Weer brand

Weer brand in Schoorl; inmiddels al geblust.Het was natuurlijk te verwachten, harde noordenwind en het pyromaantje krijgt weer de kriebels.

Schoorl-
In de Schoorlse duinen woedde vrijdagmiddag een kleine duinbrand.

De brand werd rond 14.40 uur ontdekt en woedde in de omgeving van de parkeerplaats in Hargen aan Zee. Rond 15.40 uur was de brand onder controle. De brandweer is nog wel bezig met blussen.

De brandweer rukte met veel materieel uit, vooral ook vanwege de harde wind. Over de oorzaak en de omvang van de brand is nog niets bekend. Een helikopter vloog boven het gebied om de situatie in kaart te brengen.

Bij de brandweerlieden welden de herinneringen op aan de enorme duinbrand van 28 augustus toen 150 hectare in de Schoorlse Duinen in vlammen op ging. "Ook toen was het vrijdagmiddag", stelde een brandweerman smalend vast. Het was niet de enige parallel. Ook dit keer werd aan de oorzaak niet getwijfeld. "De brand is op twee verschillende plaatsen ontstaan en dat duidt op brandstichting", zo oordeelde de Alkmaarse officier van dienst Cees de Jong. 28 augustus was het duingebied gortdroog en greep het vuur snel om zich heen. Daar was vrijdag geen sprake van. Door de regenval was de grond vochtig en dat was een voordeel bij de bestrijding.

Bron: RTVNH & NHD

groeten Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 oktober 2009

#07-10-09 Meer duinkonijntjes

Dieptepunt konijnenstand lijkt voorbijHet was ons ook al opgevallen dat er op sommige plekken weer druk in de paden gegraven werd door deze pluizige knaagdieren.

Heemskerk
De konijnenstand in duinen bij Heemskerk lijkt zich te herstellen. De boswachters noteren tijdens de herfstellingen meer konijnen. Lees hier meer.

Meer over VHS(Viraal Hemorragisch Syndroom):
Het virus veroorzaakt inwendige bloedingen (een hemorragie is een bloeding). Deze bloedingen leiden tot ontsteking van de lever en milt en bloed in de longen. Aan de buitenkant is niet te zien dat het konijn ziek is. Waarnemers vertellen dat de konijnen onverwachts dood neervallen, soms met het eten nog in de bek of met bloed aan de neus of anus. VHS is erg besmettelijk, via de mond of neus. De overdracht geschied door direct of indirect contact. Van konijn op konijn, of via de keutels waar andere konijnen mee in contact komen. Ook dode konijnen zijn besmettelijk.
De VHS epidemie heeft de noodzaak vergroot om in natuurgebieden op de zandgronden grote grazers in te zetten zoals paarden en Schotse runderen. Maar die grazen toch weer anders zodat de natuur er anders uitziet dan bij begrazing door konijnen.
Nu de konijnenplaag de kop is ingedrukt ontstaan er weer andere ecologische problemen. Roofdieren krijgen het moeilijk, en de vegetatie veranderd ook. Met het oplossen van het ene probleem ontstaat er een volgend probleem. Dit laat maar weer eens zien hoe complex de natuur in elkaar zit.

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 oktober 2009

#05-10-09 MTB op PWN website

MTB op PWN websiteDe regels mbt het fietsen op onverharde paden in het NHD waren tot voor kort diep weggestopt op de website van PWN. Ook het kaartje waar je wel en waar je niet onverhard mocht fietsen was erg onduidelijk. Een aantal boswachters heeft dit gemeld bij PWN en men heeft er wat aan gedaan.
Mountainbiken heeft, als 1 van de mogelijkheden voor recreatie in het NHD, een "eigen bladzijde" gekregen op de PWN website. Tevens zijn er nieuwe kaarten gemaakt, die overigens hier en daar wat fouten bevatten(PWN is de kaart inmiddels aan het corrigeren), van de zones waar je voor 10:30 onverhard mag fietsen.
Daarnaast is er een link opgenomen naar de website van MTB Noordwest 9 om de overige MTB gebieden in de regio onder de aandacht te brengen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 oktober 2009

#05-10-09 Zeehond aangespoeld

Jonge zeehond aangespoeld bij CastricumBron: NHD

Castricum -
Aan enkele vroege wandelaars heeft een aangespoelde jonge zeehond waarschijnlijk zijn leven te danken.

Het dier lag zondagochtend op het strand tussen de opgangen van Heemskerk en Castricum. Door het hoge water en de harde wind was de grijze zeehond zelfs achter de duinhekken tegen de duinen beland en daardoor moeilijker zichtbaar. Omstreeks 8 uur kregen wandelaars hem toch in het oog en zij schakelden de EHBZ (eerste hulp bij zeehonden) Velsen in. De politie was de zeehondenredders echter net voor en droeg het gehavende beest over aan hulpverleners. De tien weken oude zeehond was gewond aan snuit en flappers en bleek besmet met longworm. Een jonge zeehond kan maximaal 48 uur buiten voeding. In Pieterburen kan hij aansterken.

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 oktober 2009

#02-10-09 Meer km's in GMA

Meer km's in het GeestmerambachtAfgelopen donderdag zijn we er weer op uit getrokken met de beheerder van het GMA en zijn mannen om de uitbreiding van de route te bepalen.
De route is eerst uitgezet mbv Google Earth waarna we op de fiets grofweg bepaald hebben hoe hij moet lopen en waar eventuele knelpunten zaten en TTF's(Technical Trail Features) toegepast kunnen worden.
Donderdag zijn we lopend, voor zover mogelijk, gaan kijken waar de singletrack moet komen te lopen. Veel beboste gebieden konden we echter niet in aangezien de bramen manshoog stonden. Met een meegebracht kapmes hebben we het nog een tiental meters geprobeerd maar uiteindelijk won de natuur......
Gelukkig konden we vanaf het voetpad een goed beeld vormen van de loop van de singletrack. Mede door de ervaring van de beheerder en zijn greenteam met het eerste deel van de route hebben we er alle vertrouwen in dat het een prachtige uitbreiding word, iets anders van karakter maar minstens zo uitdagend.
De beheerder heeft ingezet op een totale lengte, inclusief de route die er nu al ligt, van 10 km!
De uitbreiding van de route gaat grofweg lopen tussen de parkeerplaats, de Wagenweg, het gemaal wat in de Saskevaart ligt en het meer.

Wij verheugen ons erop!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9