30 mei 2010

#30-05-10 Rupsen met een web

Rupsen met een webVanochtend reed ik op de Johannisweg, om en nabij de Boet van ome Kees toen mijn oog werd gevangen door bovenstaand tafereel.....spinnen?, luis?, aliens?...nee, rupsen met een web. Volgens boswachter Natasja geheel ongevaarlijk voor mens en plant......


Het zijn de rupsen van een van de stippelmotten, waarschijnlijk die van de Kardinaalsmutsstippelmot. Dat is een micro-vlinder, een nachtvlinder. De rupsen vreten de struik helemaal kaal. Na het verpoppen verschijnen er kleine witte vlindertjes met zwarte stippen. Ook verschijnt er dan weer blad aan de Kardinaalsmutsstruiken.
Het ziet er akelig uit voor de struiken, maar het gebeurt ieder jaar en kan verder geen kwaad.
Hetzelfde geldt voor de kleine groene rupsjes die je nu overal, zwevend aan een draadje tegenkomt. Die zijn van de grote- en de kleine wintervlinder en hebben de gewoonte om eiken kaal te vreten.
Het kan echter geen kwaad. De verpopping vindt plaats voordat de bomen en de struiken voor de tweede maal uitlopen. Dat gebeurt rond 21 juni, het feest van Sint Jan, het tweede lot van een boom of struik heet dan ook het Sint Janslot. En half juli is er niets meer dat herinnert aan de kaalgevreten bomen en struiken.
Het zijn beslist geen plaagsoorten, het hoort gewoon bij de natuur.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

30 mei 2010

#30-05-10 Takkie takkie

Takkie takkieKennelijk zijn er nog steeds mensen die lol beleven aan het "versperren" van het pad door takken dwarsover te leggen.
Het doel ontgaat mij volkomen.....ik denk dat het bedoeld is om ons MTBers te dwarsbomen.......lukt dat???
Niet echt in mijn ogen, de paden worden er alleen maar uitdagender van zeker als je ze volle bak neemt. Je zou dus kunnen zeggen dat het juist averechts werkt. In mijn geval iig wel.
Als men nou de moeite nam om een echte boom te gebruiken......maar nee men kiest voor de makkelijke weg, door een tak van hooguit 5-8 cm doorsnede dwars over het pad te plaatsen. Een groter plezier kan je de MTBer niet doen...een gratis TTF (Technical Trail Feature) zoals de amerikanen het noemen.
Vanochtend was het weer raak op de Renbaan, wat zonder takken al een prachtige singletrack is, met takken nog net even specialer.

Keep up the good work!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 mei 2010

#26-05-10 NW9 Nieuwsbrief #19

NW9 Nieuwsbrief #19Hij is weer verstuurd;

#vorderingen Drafbike 2010
#groepstrainingen "mogen" nog steeds in het NHD.
#Het 1-2-3tje
#NW9 universiteit
#Geestmerambacht populair
#Verslag klankbordgroep bijeenkomst Fietsmaatregel d.d. 20-04
#Rollebollen in het duin
#blusbakken in de duinen
#NW9 tips

Wil je de NW9 nieuwsbrief ook ontvangen stuur ons dan een email met als onderwerp Nieuwsbrief.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 mei 2010

#21-05-10 Het 1-2-3 tje

Het 1-2-3 tjeVoor diegene die niet vroeg het warme nest willen verlaten maar toch lekker zo'n 70km willen trappen, grotendeels onverhard, hebben we een leuk tochtje bedacht....geloven we.

Download de GPS track.

Het 1-2-3tje

-De 3 vaste MTB routes rondom Alkmaar met elkaar verbonden.
-1 rondje Schoorl, 2 rondjes Geestmerambacht en 3 rondjes Heerhugowaard (Park van Luna).
-Of 3 rondjes Heerhugowaard, 2 rondjes Geestmerambacht en 1 rondje Schoorl. Starten kan op ieder punt in de route en je kan zowel links- als rechtsom rijden (de GPS track gaat linksom).
-Totaal 70 km, 35 km onverhard, single track, MTB-route en 35 km verharde verbindingsroute.
-Een goede intervaltraining. Rij de mtb-routes voluit en herstel op de verbindingsroutes. Je kan de route natuurlijk ook rijden als een lekkere toertocht.
-Als je een keer geen zin hebt om vroeg/voor 10.30 je bed uit te gaan en je toch een flink eind wil MTB-en.
-Ideaal voor groepen met rijders van verschillend nivo. De mtb-routes kan ieder voor zich rijden en de verbindingsroutes rij je samen. De sterkste zetten de rest uit de wind!
-Let op; om bij de start van de MTB route het Geestmerambacht te komen kruis je een aantal keer de route.

veel plezier!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 mei 2010

#21-05-10 GMA review

Geestmerambacht reviewgisteren sinds het frezen weer 2 rondjes GMA gedaan. Wat een wereld van verschil. Waar het er eerst op leek dat het nooit goed zou komen ligt er nu een volwassen MTB parcours waar alle stuurtechnieken aan bod komen; (erg) kort draaien, minder kort en ook bochten met een lekkere flow volgen elkaar in rap tempo op. De baan is nu hard, de hobbels zijn verdwenen, de bebording is uitstekend en het pad oogt lekker smal met de bladeren aan de bomen. Op een gegeven moment kwam ik zelfs een reuzenpaddestoel tegen. (mijn schoenmaat is gewoon 42...)Als iemand de naam weet houdt ik mij aanbevolen...
De eerste voorzichtige tekenen van kombochtjes beginnen al zichtbaar te worden....de bochtjes kunnen dus steeds harder genomen worden!

Edit; met dank aan Mike uit Deventer; het is een zadelzwam, te herkennen aan met name de gaatjes in de onderkant.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 mei 2010

#20-05-10 Drafbike Testavond

Drafbike TESTavond Woensdagavond 2 juni 19:00.....een test voor ons maar ook voor jullie! Welke banden zijn ideaal, Super Moto's of toch de Furious Fred in 2.4???

De try out voor de Drafbike is gepland op woensdagavond 2 juni.(het echte evenement op zondag 3 oktober) De start is om 19:00 . Er zullen in wedstrijdvorm 3 onderdelen worden georganiseerd:
1. Scratch, een rit in lijn van een half uur
2. Ploegentijdrit, 4 ploegen met een finale. Ploegenindeling door organisatie.
3. Afvalrace

Deelname is beperkt tot maximaal 40 belangstellenden.
Opgave is mogelijk door een mail aan draftest@mtb-schoorl.nl

Geef dan op aan welke onderdelen je graag mee wilt doen. Alle 3 kan ook!
Het definitieve programma ontvang je in de loop van volgende week.

Meer info op Drafbike.nl

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 mei 2010

#20-05-10 Schrik voor duinbrand

Schrik voor duinbrand

 

Gelukkig is iedereen nu alert en was het vals alarm volgens de krant.... volgens de Twitter van de manager van SBB betrof het een kampvuurtje.

Bron: NHD

Schoorl-
De schrik voor brand in de duinen zit er nog goed in. Woensdagavond kreeg de brandweer weer een melding van een duinbrand in Schoorl. Lees hier verder

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 mei 2010

#19-05-10 Nieuw asfalt Zeeweg

Nieuw asfalt Zeeweg Bergen aan ZeeBergen-
De Zeeweg tussen Bergen en Bergen aan Zee krijgt nieuw asfalt en een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de parkeerplaats aan de Uilenvangersweg. De werkzaamheden vinden plaats tussen 24 mei en 11 juni. Het autoverkeer wordt met behulp van verkeerslichten over 1 rijbaan geleid.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 mei 2010

#15-05-10 Koud duinpannetje

Koud duinpannetjeVan ons mag het nu eindelijk wel eens zomer worden...of in ieder geval voorjaar!

Een meetstation in een duinpannetje in Wijk aan Zee gaf in de nacht van donderdag op vrijdag 2,2 graden onder nul aan. Voor 13 mei is dat een ongewoon lage temperatuur.

"Maar het gaat dan ook om het koudste plekje van Nederland", zegt weerman Chiel Pel. "Het kan er ook heel warm worden. Zelf kijk ik liever naar mijn eigen weerstation, dat 1,9 graden boven nul aangaf. Overigens is de gemeten 7,2 graden overdag de koudste 13 mei sinds 1935."

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

12 mei 2010

#12-05-10 MTB in de lift

MTB in de liftIk wil niet beweren dat de MTB routes als paddenstoelen uit de grond springen...maar geregeld worden er toch nieuwe routes gerealiseerd. Kennelijk is dit toch de beste oplossing....mits de route aan een aantal voorwaarden voldoet.

Patrick Jansen van Probos mag de 70 km lange route om en nabij het landgoed Twickel bij Delden ontwerpen...geluksvogel!

Bron: Singletracks

Delden- Eindelijk is het dan zover. Op het landgoed Twickel bij Delden wordt een circa 70 kilometer lange vaste mountainbikeroute aangelegd. Over bestaande zandwegen, maar ook over speciaal aangelegde singletracks, zo'n tien kilometer in totaal, kunnen geoefende en ongeoefende mountainbikers straks hun sport beleven.
 
Het idee werd geboren in 2004, maar het duurde tot eind 2009 alvorens er groen licht kwam. Dat had onder andere te maken met de relatief hoge kosten van de route. De initiatiefnemers, maar ook de eigenaar van het landgoed, de Stichting Twickel, stelden namelijk vanaf het begin hoge eisen.
Niet alleen diende de route voor de toekomstige gebruikers aantrekkelijk te worden, maar ook moesten het fraaie authentieke landgoed, landschap en natuur worden gespaard. En waar mogelijk moet de permanente  route er voor zorgen dat conflicten tussen mountainbikers en  andere recreanten en gebruikers worden vermeden. "Als we het doen, dan doen we het goed", verwoordt Albert Groen van Regio Twente het centrale uitgangspunt.
Groen, zelf een enthousiast mountainbiker, was donderdagavond 8 april 1 van de inleiders op een informatieavond in restaurant Het Hoogspel in het hart van het landgoed. De avond was speciaal belegd om de leden van vijf betrokken verenigingen te informeren. Zo'n vijftig lieten er hun vaste trainingsavond voor schieten om te horen wat de plannen inhouden.
Groen verklapte onder andere dat voor de aanleg van de route 80.000 euro aan gemeenschapsgeld (donateurs zijn de Provincie Overijssel, Regio Twente, de gemeenten Hof van Twente en Hengelo en de ANWB) nodig en beschikbaar is, een veel groter bedrag dan gebruikelijk. Dat heeft onder andere te maken met de natte ondergrond van grote delen van het landgoed. Daar waar nodig wordt de singletrack verhard met gralux, een nogal kostbaar natuurprodukt.
De verharding moet voorkomen dat delen van de route modderig worden gereden. De ervaring op andere routes heeft geleerd dat waar modder ligt de mountainbikers zich een weg om die plek heen zoeken met als gevolg dat het pad alsmaar breder wordt. Een verschijnsel dat initiatiefnemers en de Stichting Twickel per se willen voorkomen.
De hoge kosten worden ook veroorzaakt door het inhuren van een aannemer die met een minikraan de singletracks gaat aanleggen. De machinist volgt daarvoor de aanwijzingen van Patrick Jansen die door de Regio Twente als professioneel routebouwer in de arm is genomen om het project te leiden.
Jansen is bosbouwkundig ingenieur en gedreven (wedstrijd)mountainbiker. Acht jaar geleden schreef hij een lijvig rapport(download PDF) waarin hij op basis van zijn deskundigheid als bosbouwkundige en zijn ervaringen als mountainbiker duidelijk maakte dat ten aanzien van de aanleg en het beheer van mtb-routes veel koudwatervrees bestaat, maar ook veel fouten zijn gemaakt. Koudwatervrees bij grondeigenaren heeft er in nogal wat gevallen toe geleid dat routes niet interessant zijn voor de gebruikers, zodat 1 van de  beoogde effecten, het reguleren van het "wild" rijden over paden die daarvoor eigenlijk niet geschikt zijn, niet werd gehaald.
Bij het uitzetten van veel routes werden ook fouten gemaakt. Ze hadden als gevolg dat onnodige  schade aan de natuur ontstond en dat zich conflicten met wandelaars voordoen. De sport heeft daardoor voor sommigen een negatief imago.
De Stichting Twickel stond dan ook niet te springen toen zes jaar geleden werd gevraagd of op het landgoed een permanente mtb-route mocht worden aangelegd. De bosbaas van het landgoed, GertJan Roelofs, legde op de informatieavond uit waarom de stichting toch akkoord ging. "We hebben weliswaar veel paden verboden voor fietsers verklaard maar de mountainbikers zijn moeilijk tegen te houden. Bovendien vinden we dat we als landgoedbeheerder ook een maatschappelijke taak hebben"
Met een vaste route hoopt Twickel het mountainbiken op het landgoed te reguleren, zei Roelofs. "Maar daarvoor moet de route wel voldoende interessant zijn", vulde Jansen aan, "anders gaan ze nog steeds op zoek nog andere spannende paden."
De stukken singletrack zijn in dat verband van vitaal belang. Jansen wil een aantrekkelijke track met vloeiende bochten die lekker te rijden zijn, een goede "flow" hebben. Verder mag op sommige plaatsen gebruik worden gemaakt van wegtaluds en andere hoogten in het landschap om de sportieve mountainbiker uit te dagen.
Een technisch veeleisende route zal het echter niet worden, daar heeft het landschap niet de kenmerken voor. "Maar wat we wel bieden is een heel mooi traject. Twickel is qua landschap een fantastisch landgoed. Het is kleinschalig en je hebt mooi coulissen. Je komt langs prachtige boerderijen (allemaal met herkenbare zwart-witte luiken), watermolens,  water (het Twenthekanaal) en door bossen. Dat maakt veel goed."
Als de route een succes wordt kan hij een stimulans zijn voor de aanleg van meer nieuwe routes in Twente en Nederland, zegt Groen. "Wij willen met deze duurzame route laten zien dat het ook anders kan. Dat je geen schade hoeft te veroorzaken en dat je conflicten kunt voorkomen. Ik hoop dat we met onze  ervaringen straks meer grondeigenaren kunnen overhalen mountainbikers in staat te stellen hun sport te beleven. Dit kan een voorbeeldproject worden voor veel nieuwe routes. Zo kan in Twente wellicht een netwerk van routes ontstaan".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 mei 2010

#11-05-10 Bluswater

Bluswater in de bossen & duinenGoede actie van de Bemo! Oproep aan MTBers.....deze watertanks zijn niet bedoeld om je bidon/Camelbak te vullen en/of het nemen van een frisse duik na een rondje Schoorl!
Bidons kan je nog altijd gratis vullen op de Bokkenweide.

Bekijk hier het filmpje van RTVNH.

Schoorl-
Staatsbosbeheer gaat putten slaan in de Schoorlse Duinen om bij brand sneller bluswater beschikbaar te hebben. Als tijdelijke maatregel zijn maandag twee containers met water en een volle waterwagen geplaatst in het natuurgebied.

De containers en waterwagen, gesponsord door reinigingsbedrijf Bemo te Dirkshorn (wie sponsort Bemo met een mooie website???), werden maandagavond door de brandweer gevuld met elk 20.000 liter water. De totale hoeveelheid water staat gelijk aan de inhoud van dertig brandweerauto's. Ze zijn geplaatst in het zuidelijke deel van de Schoorlse Duinen. Daar waren in nog geen vijf maanden vier ernstige branden. Er wordt uitgegaan van brandstichting.

Als blijvende maatregel om eerder water in het natuurgebied bij Schoorl te hebben, worden nog dit jaar bronnen aangelegd. Staatsbosbeheer denkt aan vijf tot tien stuks. "Wij hopen snel vergunning van de provincie te krijgen", aldus boswachter Jeroen Pater. "Wij onttrekken geen water aan de duinen."

De snelle aanvoer van water bij de grote branden in de Schoorlse Duinen (totaal 1800 hectare) was een groot probleem. Het duurde geruime tijd voordat voldoende water werd gebracht. Slechts 1 brandkraan is er in het zuidelijke deel. "Die levert te weinig water voor een brandweerwagen", stelt Pater. In het noordelijke deel zijn er meer. Ook is daar een kelder met 15.000 liter water.

Het eerste halfuur is bij het uitbreken van brand in een gortdroog natuurgebied bepalend voor de uiteindelijke omvang van de ramp. De reeks branden noopt Staatsbosbeheer tot extra maatregelen. Met wellen zijn goede ervaringen opgegaan op de Utrechtse Heuvelrug. Op vijf tot tien strategische plaatsen wordt via een pulsboring een forse buis van twintig tot dertig centimeter doorsnede aangebracht op meer dan vijftien meter diepte.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 mei 2010

#07-05-10 Bicycle film festival

Bicycle film festivalVoor de liefhebbers is er morgen in Tuchinski te Amsterdam een avondvullend programma met fiets gerelateerde films. Mooie combi met de Giro is snel gemaakt. Jammer genoeg vertoont men de film Klunkerz niet.

ps. echte die hards gaan natuurlijk op de fiets!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 mei 2010

#05-05-10 MTBende BOA

Mountainbikende BOAOok onder de MTBers zitten uiteraard BOA's.....BOA's zijn tenslotte ook mensen die graag sporten in de natuur.
Onderstaande "nota" ontvingen we vandaag; nog meer stof tot nadenken.

6 jaar geleden heb ik, vanuit mijn toenmalige werksituatie, de cursus voor BOA gevolgd en met goed gevolg het examen afgelegd. Ik had het geluk dat de cursus werd gegeven door een ervaren griffier, een man uit de praktijk. Mooie verhalen, sprekende voorbeelden, daar leer je het meest van. Dit als intro van mijn reactie op het BOA-verhaal.

Belangrijk voor als je in contact komt met een BOA.

Een BOA wordt beedigd voor het handhaven van een bepaalde wet of deel van een wet, hij of zij mag dus alleen als BOA optreden voor die, of dat stukje, wet.
Een BOA mag je staande houden, vragen naar je identiteit en als je in overtreding bent een procesverbaal opmaken. Maar dit alles dus alleen voor dat waarvoor hij als BOA beedigd is. Tijdens de cursus wordt elke BOA geleerd zich direct te legitimeren als hij/zij iemand staande houdt, maar ja, wat men leert verwaterd...
Het niet legitimeren door de BOA is een verzuim en heeft gevolgen voor de rechtsgeldigheid van het procesverbaal. Als je staande wordt gehouden is het dus van belang dat de BOA zich legitimeerd en dat jij goed kijkt op zijn legitimatie voor welke wet hij bevoegd is.
Houdt hij je staande vanuit zijn functie als BOA maar voor een overtreding die niet onder zijn bevoegdheid valt kan er sprake zijn van ambtsmisbruik, en dan heeft de BOA een serieus probleem.
Kortom: het leven van een BOA loopt niet over rozen, eigenlijk is hij/zij zeer beperkt: staande houden, vragen naar je legitimatie en proces verbaal opmaken. Dat is het.
En gelukkig maar want er zijn een heleboel mensen die, zodra ze een uniform krijgen aangemeten, zich geen maat meer weten te houden.

Nu over de worsteling.

Het is, denk ik, goed om eerst en bovenal vast te stellen dat de BOA zeer nuttig werk verricht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opsporen van illegaal vuil storten in de natuur, stropen of (en dat moet iedereen aanspreken) gekken opsporen die de hei in de fik zetten. De BOA is ook een instrument van de beheerder, wordt dus op pad gestuurd met instructies. Het PWN bestuur is onderhand genoegzaam bekend om zijn standpunt t.a.v. recreatie, liefst zo min mogelijk en eigenlijk zijn ze ons, de MTB-ers, liever helemaal kwijt. Er wordt in geen ander natuurgebied zoveel gecontroleerd als in het PWN gebied!

Verder is het mijn persoonlijke mening dat als je weet dat je moet betalen voor een duinkaart je niet moet zeuren als je het niet doet en gepakt wordt. Het staat je natuurlijk altijd vrij om op het gemoed van de BOA in te werken en als je er van af komt met een waarschuwing is dat mazzel. Is de BOA resoluut wees dan een vent en geef je echte naam op en accepteer de boete. Zeuren en zuigen, valse namen of er toch van door gaan geeft ons (de MTB-ers) uiteindelijk een slechte naam en bedenk dat ook al zijn het uitzonderingen, juist dit soort ervaringen blijven jarenlang in de PWN-hoofden hangen en worden dus jarenlang tegen ons gebruikt.

Als je, net als ik, werkzaam bent in de handhaving dan zorgt je baas voor een goede opleiding. Het komt mij onderhand de strot uit, zo vaak heb ik geoefend met acteurs die proberen het bloed onder je nagels vandaan te halen.
Zo leer je diverse technieken om lastige gesprekken toch tot een goed eind te brengen, want je bent geen politieagent dus kun je beter niet beginnen aan aanhouden met fysiek contact. Je bent er niet voor opgeleid en getraind en de risico's zijn daardoor veel te groot. 

De casus op zich is vrij simpel, de MTB-er is in overtreding, is staande gehouden maar wil zich niet identificeren. De BOA wil zich niet laten kennen, boet niet in en resteert daardoor niets anders dan de "verdachte" aan te houden (niet op basis van zijn BOA, maar omdat elke burger een verdachte mag aanhouden) om hem vervolgens zo spoedig mogelijk over te dragen aan de politie. Bij aanhouden mag je gepast geweld gebruiken, en dat is een lastig begrip. Wanneer is geweld namelijk gepast? Het moet in ieder geval in overeenstemming zijn met het feit waarvoor iemand verdacht en aangehouden wordt. En dan is het vrij eenvoudig om vast te stellen dat het niet betalen van een duinkaartje van 1,50 euro eigenlijk uberhaupt geen geweld rechtvaardigt!

Het is daarom in mijn ogen zeer onprofessioneel dat de betreffende BOA zich niet heeft kunnen beheersen en is overgegaan tot het afpakken van de fiets (daar heeft hij helemaal geen rechtsgrond voor) met als direct gevolg dat de confrontatie helemaal ontspoorde, tot een worsteling aan toe. Dreigen met gebalde vuist, het is werkelijk te gek voor woorden!

Wat vind ik dan wel professioneel? Zoals ik al schreef moet je actie in overeenstemming zijn met de daad. Bij het aanhouden van een verdachte van brandstichting mag je als burger dus meer dan bij een particulier die geen duinkaartje heeft gekocht. Dat lijkt mij evident. Hypothetisch, want ik ben er niet bij geweest, stel dat de MTB-er niet wil meewerken en zelfs probeert er vandoor te gaan, dan moet je als BOA een overweging maken. Aanhouden en de politie er mee opzadelen (die zitten hier echt niet op te wachten), houd ik voet bij stuk met het risico op fysiek geweld? Voor een duinkaartje van 1,50 euro zou ik dat niet doen. Het is wellicht frustrerend maar je boet in en maakt van het voorgenomen proces verbaal een waarschuwing. De MTB-er komt er goed van af en denkt wellicht "gewonnen" te hebben, maar ik herhaal graag wat ik al eerder schreef. De schade die dit soort collega-bikers voor ons als doelgroep veroorzaken ettert jaren na.

Handhaven is een moeilijk vak, zeker in Nederland waar iedereen het altijd beter weet.
Maar wat deze BOA (blijkbaar) heeft gedaan past niet, Ik adviseer de betrokken MTB-er om een klacht in te dienen bij de korpsleiding van Politie van de regio waaronder het PWN-gebied valt. Niet bij zijn werkgever, de BOA is namelijk verantwoording verschuldigd aan de korpschef van Politie en loopt de kans om zijn BOA kwijt te raken. Nogmaals, ik vind dat de BOA buiten zijn boekje is gegaan en daarop aangesproken moet worden.

Verder lees ik uit het relaas dat de BOA het ogenschijnlijk had voorzien op de MTB-er, joggers werden niet gecontroleerd? Ook dit is niet juist en doet willekeur vermoeden. Als je handhaafd op het in bezit hebben van een duinkaart doe je dat zonder aanziens des persoon. Kortom, je controleert elke recreant en kan je niet beperken tot een specifieke groep van recreanten. Als de betreffende MTB-er weet wie de joggers waren kan hij er voor kiezen om deze kwestie voor te laten komen. De joggers kunnen getuigen dat zij niet werden gecontroleerd en dat de BOA het alleen op de MTB-er had gemunt. Ik denk niet dat er een OvJ in Nederland is die in een dergelijke zaak brood ziet, de kans is dus groot dat de zaak geseponeerd wordt.

Kortom: een hoop ophef dat mogelijk nog een staartje krijgt. Ik denk dan, jammer. Jammer dat je geen kaartje hebt gekocht, jammer dat je niet de consequenties daarvoor wilt nemen, jammer dat de boswachter zijn vak niet kent en jammer dat de MTB-er, in de ogen van PWN, weer negatief in de belangstelling staat. Een heleboel verliezers........

groeten
Team NW9
 

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 mei 2010

#03-05-10 Boswachter buiten boekje

Boswachter buiten boekjeHedenmorgen ontvingen we onderstaand verhaal in de mailbox van NW9....met grote verbazing en ongeloof lazen we het. Zonder een oordeel te vellen over wie nu schuldig en/of onschuldig is in dit verhaal vinden we toch wel dat het niet nodig is om vanwege een ontbrekend toegangskaartje van anderhalve euro voor het NHD(waar je via je belastinggeld ook al voor betaald heb.....je betaald in principe 2 keer) te gaan liggen rollebollen in het duin. Als je dan toch zo nodig wilt rollebollen doen dat dan met je vriend/vriendin....de boswachter/MTBer lijkt mij ten alle tijden de minst voor de hand liggende optie.

Ter info: bijgaande foto van het het blauwe oog is niet van de persoon in kwestie, deze is godzijdank ongedeerd gebleven.

Ervan uit gaande dat de betreffende boswachter een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) geweest is...mag hij dan dit soort geweld toepassen?

De wet zegt er het volgende over:

Geweldsbevoegdheid
De ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak is bevoegd onder voorwaarden geweld te gebruiken en onderzoek aan de kleding van personen te verrichten (artikel 8, leden 1 en 3, van de Politiewet 1993). Op grond van artikel 8, zevende lid, van de Politiewet 1993 kunnen aan een buitengewoon opsporingsambtenaar deze zogenaamde politiebevoegdheden ook worden toegekend.

De buitengewoon opsporingsambtenaar beschikt in beginsel niet over politiebevoegdheden. tenzij deze op grond van de Functielijst buitengewoon opsporingsambtenaar(PDF) kunnen worden toegekend of op grond van een categoriale beschikking zijn toegekend.

Indien politiebevoegdheden zijn toegekend beschikt de buitengewoon opsporingsambtenaar daarmee over dezelfde bevoegdheden en verplichtingen als de ambtenaar van politie, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, voor wat betreft het aanwenden van geweld, het melden van het gebruik van geweld en het toepassen van de veiligheidsfouillering.

Indien aan de buitengewoon opsporingsambtenaar geen politiebevoegdheden zijn toegekend, mag deze geen geweld toepassen. Wel mag hij net als iedere burger aanhouden op heterdaad en daarbij gepast geweld gebruiken.

Bij de aanvraag van politiebevoegdheden zal de noodzaak duidelijk moeten worden aangetoond.
Meer informatie hierover en over het toekennen van geweldsmiddelen, zoals handboeien, wapenstok en pepperspray vindt u in de Circulaire Toekenning politiebevoegdheden en geweldsmiddelen aan buitengewoon opsporingsambtenaren.(PDF)

Onderstaand het verhaal van een hevig aangeslagen MTBer;
Wij vragen eventuele getuigen van dit bizarre voorval zich te melden bij ons via de mail.

Goedemorgen Team NW9,
Gisteren op mijn zondagse tour ben ik door drie boswachters op de grond gewerkt, bedreigd met vuistslagen en is er schade aan mijn fiets veroorzaakt.
De drie boswachters zaten boven op mij, en twee joggers hebben mij beschermd tot de, door de boswachters zelf, gebelde politie arriveerde.
Drie politiewagens dwars door het bos naar de "plaatsdelict"
Het was voor half elf dus mocht ik er fietsen.(Het bovenpad, wat parallel aan de Herenweg tussen Zeeweg Bergen en Egmond/ 't Woud loopt)
Ik werd staande gehouden en er werd gevraagd naar mijn duinkaart, deze had ik niet.
Dan krijgt u van mij een bekeuring zei de boswachter.
Ik zei hem dat dat wel erg voortvarend was, ik ben me er niet van bewust geweest deze bij me te hoeven dragen, en zegde toe in het vervolg een duinkaart bij me te dragen, deze kost slechts 10,- per jaar , dus geen reden om voor dat geld een hoop heisa met boswachters op de hals te halen.
Echter wilde de boswachter daar niet aan, wat ik onredelijk, weinig vriendelijk, en irritant vond.
De boswachter had het af kunnen doen met een waarschuwing, met het aanbieden van een kaart ter plekke, maar verkoos alleen de bekeuring.
Na de gedachtenwisseling met de boswachter was ik niet voornemens de bekeuring in ontvangst te nemen.
Ik maakte aanstalten om weer op mijn fiets te stappen omdat verder praten met deze boswachters niet aan hen besteed was.
Daarop pakte de mannelijke boswachter mijn fiets vast zodat ik niet weg kon.
Ik sommeerde hem drie keer van mijn fiets af te blijven, hij hield echter vastberaden vast, waarna ik mijn fiets naar achter rukte om deze uit zijn handen te bevrijden, en draaide daarbij direkt ook de fiets om zodat hij deze niet opnieuw vast kon grijpen. Hierop sprong hij mij letterlijk in mijn nek, en nam me in een (weliswaar amateuristische) houdgreep, waardoor ik op de grond belande.
Ik sommeerde hem tot drie keer toe om mij los te laten en vertelde hem dat hij buiten zijn boekje ging.
Zijn andere hand had hij schuin boven zijn eigen hoofd in een vuist gebald, richting mijn gezicht en hij dreigde mij neer te slaan, als ik niet bleef liggen.
Schuim op zijn mond en met consumptie schreeuwend naar mij dat hij mijn naam moest hebben.
Hij schreeuwde naar zijn twee collega boswachters dat ze moesten helpen; de politie bellen en mijn fiets achter in de boswachtersauto moesten gooien.
Ondanks mijn verbolging en kwaadheid om wat er gebeurde, heb ik me in die zin beheerst dat ik steeds mezelf met kracht, maar zonder geweld naar de boswachters toe,  bevrijd heb van de boswachters door hen niet te duwen en/of te slaan(en dat viel nog niet mee als je door drie personen continu wordt aangevallen)
Toen ik mijn fiets achter in hun auto zag verdwijnen heb ik de andere twee boswachters door kracht letterlijk afgeschud en mijn fiets weer uit de auto getrokken waarop zij op dat moment mij van achter weer letterlijk in mijn nek sprongen waardoor ik weer op de grond terecht kwam en de drie boven op me zaten,
de mannelijke boswachter weer met zijn andere hand schuin boven zijn eigen hoofd in een vuist gebald richting mijn gezicht en dreigend dat hij mij neer zou slaan als ik niet bleef liggen.
Schuim op zijn mond en met consumptie schreeuwend naar mij dat hij mijn naam moest hebben.
Dit schouwspel (vanaf moment van fiets uit de auto trekken en de aanval van de boswachters) is door tenminste 30 personen gezien. (joggers en fietsers)
2 joggers hebben, om mij te beschermen tegen de boswachters, gewacht tot de politie arriveerde.
De politie heeft mij beperkt voorgelicht in de hoop de boswachter te ontzien, die natuurlijk zijn boekje ver te buiten is gegaan. Ik heb alsnog een bekeuring gekregen voor geen duinkaart bij me hebben, maar verder geen boetes voor wat dan ook. Dat doen zij dus niet omdat ik een aardige gozer ben maar daar is duidelijk een andere reden voor....
Waarschijnlijk in de hoop dat ik geen aangifte doe tegen de boswachters wegens mishandeling, bedreiging en schade aanbrengen aan mijn fiets.
De andere twee boswachters hebben ook niet ingegrepen op het moment dat de overspannen boswachter mij in mijn nek sprong.
Zij hadden mij tegen die boswachter en die boswachter tegen zichzelf moeten beschermen. In plaats daarvan sprongen zij ook boven op mij want ik had per slot van rekening geen duinkaart bij me...
 
Doordat ik zelf (goed doordacht en beheerst, doch tegen al mijn natuurwetten in) niets terug gedaan heb naar mijn gewelddadige aanvallers,
was ik na afhandeling toch wel geemotioneerd door het onmachtgevoel dat me overkomen was.
 
 Detail: Op het moment dat ik gehoor ging geven aan het stopteken van de boswachter,
liepen er een groep van 6  joggers voor mij, die allen niet gecontroleerd werden,
Echter ik, die pas 100 meter daar achter aan kwam fietsen werd opgewacht.
Het onbehaaglijke gevoel dat zij speciaal op de mountainbikers uit waren bekruipt me..
Is dat misschien ook de opdracht waarmee de boswachters op pad gestuurd worden?
 
Gezien alle agressie die de mountainbikers steeds wordt toegeschreven wilde ik jullie dit verhaal meegeven.
Over agressie gesproken...
Om een duinkaart van anderhalve euro die ik dus vanaf nu echt wel bij me ga dragen.
Dat had ik ook wel gedaan zonder de bekeuring, mishandeling en schade aan mijn fiets.
 
De twee joggers kwam ik weer tegen op mijn gang naar huis en ook zij hadden geen duinkaart bij zich...
 
Ik beraad me nog om aangifte te doen tegen de boswachters.

(naam is bekend bij NW9)

We hebben PWN om een reactie gevraagd.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9