30 november 2010

#30-11-10 Brede vlinderpaden

Bredere paden in duinen goed voor vlindersDe komende tijd is de rust weer ver te zoeken in de duinen, de ene werkzaamheid os nog maar net beeindigd of de volgende start weer.

Heemskerk
De motorzaag gaat in de bomen langs diverse doorgaande wegen en paden in de duinen bij Heemskerk.

Het zaagwerk is is ten faveure van onder meer de vlinders. Hun leefgebieden in het open duin komen door het dichtgroeien van de natuur steeds meer geisoleerd te liggen. Deze dieren hebben baat bij brede corridoren, de zogenoemde "zonnige zomen".

Duinbeheerder PWN laat in de komende maanden voor dit doel ongeveer zes hectare(red.:ongeveer 12 voetbalvelden) bomen wegzagen, verspreid over vele kilometers langs een zestal doorgaande paden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 november 2010

#24-11-10 Drijfzand @ Egmond aan Zee

Drijfzand @ Egmond aan ZeePas op voor drijfzand, de genoemde bebording staat trouwens al jaren rond de strekdammen. Drijzand is niet iets nieuws en komt geregeld, weliswaar in milde vorm, voor langs de kust.

Egmond aan Zee
Rijkswaterstaat is onmiddellijk gestopt met het werk aan de zogenoemde Ecobeach in Egmond aan Zee.
lees hier verder.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 november 2010

#22-11-10 MTBer breekt sleutelbeen

MTBer breekt sleutelbeen op strand CastricumWaarschijnlijk is hij net weer op tijd fit voor EPE.

Egmond aan Zee
Bij ongelukken op het strand bij Egmond aan Zee en Castricum zijn drie mensen gewond geraakt. Een paard moest men wegens een beenbreuk laten inslapen.
Lees hier verder.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 november 2010

#21-11-10 Volkskrant over Schoorl

24 uur in Schoorl

Mooi artikel over de route in Schoorl in de Volkskrant van 20 november 2010. Ook online te lezen via deze url.


Klik de afbeelding voor een leesbare versie.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 november 2010

#19-11-10 Toprenners @ EPE

Toprenners @ EPEFoto's van de heren konden we niet vinden.......

Toprenners Sebastian Langeveld, Bart Brentjens en Hanka Kupfernagel starten op zaterdag 8 januari tijdens de 13e Strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond. De 36 km lange strandrace tussen Egmond aan Zee en de pier van Wijk aan Zee geldt met ruim 3.500 deelnemers als de grootste strandrace in de Benelux. Deelnemers die de ultieme race over het strand niet willen missen moeten zich snel aanmelden, want de deelnemerslimiet is in zicht.
 
De 25-jarige Sebastian Langeveld maakt van de weg een uitstapje naar het strand. De Raborenner liet in 2009 al blijken dat hij op het strand goed uit de voeten komt door Egmond-Pier-Egmond dat jaar te winnen. Zijn geschiedenis in het veldrijden en het goede wegseizoen belooft veel goeds. Zijn voornaamste concurrent zal de routinier Bart Brentjens zijn. De inmiddels 42-jarige mountainbiker heeft de opening van het jaar nog nooit gewonnen. Maar de Olympisch kampioen van 1996 is momenteel nog zeer actief in de mountainbike wereld, zo werd hij vorige maand nog tweede tijdens de Crocodile Trophy in Australie. Ook de winnaar van 2008 en de nummer drie van 2009, Sander Lormans en de altijd gevaarlijke Ramses Bekkenk gaan strijden om de titel.
 
Deelname vrouwen
Bij de vrouwen staat een meervoudig wereldkampioen veldrijden aan de start: de Duitse Hanka Kupfernagel. Maar liefst vijf maal was de 36-jarige veldrijdster de beste van de wereld. In 2009 en 2010 moest ze genoegen nemen met het zilver, Marianne Vos veroverde toen de wereldtitel. Van Nederlandse bodem staat het talent uit Bergen, Rozanne Slik, aan de start.
 
Inmiddels hebben al ruim 3.300 deelnemers zich aangemeld voor het spektakel op 8 januari. Om teleurstellingen te voorkomen raadt organisator Le Champion de mountainbikeliefhebber aan om snel in te schrijven, want de limiet is bijna in zicht. Inschrijven is mogelijk voor individuele renners en bedrijven. Naast het individuele klassement  wordt een klassement van businessteams opgemaakt. De felbegeerde titel werd in 2009 behaald door het team van De Zeeuwleeuw/Imming Bikes uit Heiloo.

Meer informatie over AGU Egmond-Pier-Egmond is te vinden op www.aguegmondpieregmond.nl.

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 november 2010

#16-11-10 Broedpad weer afgesloten

Broedpad weer afgeslotenafgelopen weekend waren er diverse paden door natuurlijke omstandigheden geblokkeerd, veel rotte bomen hadden de storm van afgelopen week niet overleefd.
Er was echter ook 1 paadje(foto met de blauwe fiets) wat op een niet natuurlijke manier was afgesloten, heel toevallig of niet....wie zal het zeggen was dit 1 van de broedpaden waar we al eerder over schreven.
Het pad tussen de Papenberg & Diaconieweg was zorgvuldig door 2 bomen gebarricadeerd, wie o wie heeft het gedaan?; de roofvogelwerkgroep(die al eerder paden op eigen houtje afsloten) PWN(die her en der met bomen strooien) een wandelaar die geschrokken was van een fietser die juist uit het pad kwam rijden of toch de kabouters?
Wat ook opviel was dat de broedseizoen bordjes verwijderd waren bij de paadjes. Wij gaan er dus vanuit dat deze paden in het vervolg gewoon het hele jaar door toegankelijk blijven voor recreanten, fijn!Uiteraard hebben we de bomen aan de kant geschoven zodat iedereen weer van dat prachtige legale singletrackje kan genieten!!!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 november 2010

#15-11-10 Schat op parcours Schoorl

Schat op parcours SchoorlBron: De Duinstreek

Schoorl -
De zesjarige Zeb Hoogvliet deed onlangs een bijzondere vondst. Op zijn crossfietsje reed hij samen met zijn moeder het mountainbikeparcours in de duinen van Schoorl. Op zich al een hele prestatie, maar de rit wordt alleen maar mooier.

Tijdens het beklimmen van een van de duinen ziet Zeb iets liggen. "He, kijk mam...", roept hij en stapt van zijn fiets. Na het parcours helemaal uit te hebben gefietst, roepen moeder en zoon de hulp in van het Fries Scheepvaartmuseum. Zeb blijkt een gedenkpenning van de Nederlandse Zeevaarder Jan Evertsen te hebben gevonden. Geschat wordt dat de munt in het jaar 1900 gemaakt is ter nagedachtenis aan alle belangrijke zeehelden. Zelf heeft het Friese museum drie munten in bezit. Die van Egbert Kortenaar, Michiel de Ruiter en Maarten Harpertsz tromp. Luitenant Admiraal Jan Evertsen leefde van 1600 tot 1666.

"De munt is veel minder oud dan we dachten, maar dat drukt de pret niet. Het is natuurlijk waanzinnig om als 6-jarig jongetje een echte schat te vinden tijdens het mountainbiken", aldus moeder Merel.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

13 november 2010

#13-11-10 fietsmaatregel van PWN

De fietsmaatregel van PWN wordt aangescherptDe fietsmaatregel van PWN is ooit ingevoerd met als hoofddoel om de onderlinge hinder tussen overige recreanten en fietsers op onverharde paden te reduceren. De regel luidt:

Fietsen op onverharde paden is toegestaan van zonsopgang tot 10:30 tenzij anders in aangegeven.

De regel is uniek in de wereld en blijkt niet te leiden tot vermindering van de onderlinge hinder tussen recreanten en fietsers op onverharde paden.

Kortom: DE FIETSMAATREGEL WERKT NIET.
In het laatse "hinderonderzoek" van PWN(bekijk PDF) komt dit ook duidelijk naar voren, de hinder neemt zelfs een beetje toe.
Logisch zou dan zijn om de fietsmaatregel af te schaffen, immers: waarom vasthouden aan een zinkend schip?

PWN besluit echter binnenkort om de fietsmaatregel uit te breiden, later meer hierover.

De hinder bestaat vnl uit: schrik, moeten uitwijken en verstoord worden in de natuurbeleving. Je kan je afvragen in hoeverre dit onder echte hinder valt. Deze mensen schrikken waarschijnlijk ook van een plots wegvliegende buizerd, vinden het hinderlijk als ze moeten uitwijken voor een schotse hooglander die op het pad ligt te herkauwen en worden verstoord in de natuurbeleving door het aanzicht van Tata, een overvliegend vliegtuig of een boswachter in zijn autootje.

Bij de fietsers op onverharde paden is de fietsmaatregel goed bekend, bijna 100% kent de fietsmaatregel. Bij de overige recreanten weet 31% niet wat de regels zijn voor fietsen op onverharde paden, 17% daarvan denkt dat het geheel verboden is op de onverharde paden te fietsen.
Het schort dus aan de voorlichting over de fietsmaatregel aan overige rereanten zou je kunnen stellen.

PWN heeft nu bedacht, ja bedacht, om weer eens wat nieuws te proberen. Waarop deze gedachtenkronkel gebaseerd is weet alleen PWN.
Bij drukke hoofdentrees gaat PWN binnenkort de wandelaars van de fietsers scheiden.
Het zal er op neerkomen dat er bij drukke entrees een zone komt waarin fietsen op onverharde paden verboden word. Ook is het mogelijk dat wandelen op onverharde paden verboden word in deze zone.........geloof je het zelf?
Drukke entrees zijn: Duinvermaak, Uilenvangersweg, 't Woud, Egmond Binnen, Castricum, Heemskerk & Wijk aan Zee.
Rond deze entrees is fietsen dus binnenkort verboden.
Hoe groot de zone word is nu nog niet bekend bij ons.

Bekijk de MTB info op de PWN website in PDF

Even wat opmerkingen bij deze info:
-een apart MTB parcours was idd geen optie omdat PWN dit niet wilde en de onderhandelingen met ons geheel dichttimmerde met randvoorwaarden waar een eventueel parcours aan moest voldoen. Deze randvoorwaarden zorgden ervoor dat een parcours idd niet haalbaar was.
-de klankbordgroep(KBG) is eigenlijk een wassen neus. PWN hoort idd een ieders mening aan en doet vervolgens wat ze vantevoren allang bedacht hebben.
-MTB NW9 zit ook in deze KBG maar heeft NOOIT aangegeven zich te kunnen vinden in de voornemens van PWN.

Onze mening is dat deze verscherping van de fietsmaatregel juist zal zorgen voor escalatie en een toename van de hinder. Iedereen is net een beetje gewend aan de fietsmaatregel, weet waar wel en niet gefietst mag worden. Als je dan op verschillende plekken(de drukke entrees) weer no-bike zones gaat inrichten begint het gewenningsproces weer opnieuw.
Verder geloven wij niet dat er veel draagvlak is onder de fietsers voor zo'n maatregel.

Wat in onze ogen DE oplossing is, is communiceren maar dit is een vaardigheid die PWN niet beheerst, daar hebben we al vaker melding over gemaakt. Verder zijn wij van mening dat een verruiming van de tijdsduur(naar bijv. de namiddag/avond) zorgt voor vermindering van de hinder, immers nu moeten alle fietsers voor 10:30 hun ding gedaan hebben, dit blijkt toch een drukke periode in het duin. Fietsers fietsen liever ook in rustige gebieden of op rustige tijden blijkt uit het onderzoek van PWN. Een verruiming van de fietsmaatregel naar rustigere uren, de namiddag en avond, zorgt ervoor dat fietsers ook in deze periode gaan fietsen. De ochtendperiode word rustiger en de hinder zal afnemen.

Waarom werkt het 100% delen van de paden in andere drukke gebieden wel??? Omdat iedereen daar weet dat de paden gedeeld moeten worden met alle recreanten, als je je hiervan bewust bent ben je ook eerder genegen om een ander te accepteren. Verzin je echter voor alle recreanten eigen padennetwerken(ruiters) en eigen regeltjes(fietsers op onverharde paden) dan zorg je automatisch al voor een onderscheid tussen de verschillende groepen.....

Immers; "Waarom hebben die fietsers een aparte regeling nodig? Er zal wel wat met die gasten aan de hand zijn dat ze na 10:30 niet meer welkom zijn"
1 kleine groep vervreemden van de grotere groep door deze zijn eigen specifieke regels te geven.............in onze ogen is dat heel erg fout.....

Lees hier de eerdere berichtgeving van NW9 nav de KBG bijeenkomst.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

13 november 2010

#13-11-10 Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk

Noordwijk-IJmuiden-Noordwijkstrandracen is populair en kennelijk ook big business. Op 12 december vind voor de eerste maal de strandrace Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk gehouden worden, 52 km lang/kort.
Als je op de website van de organisatie kijkt, kijk dan zeker even onder het menu "wedstrijdinfo" bij het "technisch reglement"....erg grappig!

Waarom je bij een MTB wedstrijd een MTB kunt winnen begrijp we echt niet..........de meeste toppers worden gesponsord.

Van de organisatie:
Op zondag 12 december zal voor de eerste maal de mountainbike strandrace van Noordwijk naar IJmuiden en terug plaatsvinden. De tocht is 52 kilometer lang. Voor zowel de winnaar bij de heren als de winnares bij de dames is de hoofdprijs een door Koga ter beschikking Koga X-SPORT.
Start en finish zullen in Noordwijk op de Koningin Wilhelmina boulevard plaatsvinden. In IJmuiden zal gekeerd worden, door het strand te verlaten en een stuk via de westzijde van het Kennemermeer te rijden en dan weer het strand op te gaan.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 november 2010

#11-11-10 Om de Noord

Om de NoordNog begin dit jaar reden we tijdens Noordhollands mooiste door het Zeedorpenlandschap bij Egmond. Een prachtige stuk duinlandschap met een cultuurhistorische waarde.
De gebruikers van de tuintjes richtten 25 jaar geleden een vereniging op, genaamd De Noord. Hoofddoel is om, samen met de huidige beheerder PWN, het voortbestaan van het zeedorpenlandschap te verzekeren.

Bron: De Duinstreek

Egmond aan Zee - In het duingebied van voormalig eigenaar Jonkheer Six van Wimmenum liggen valleien waarop al bijna tweehonderd jaar het 'hemels geschenk' de aardappel wordt geteeld. Met namen als het Transvaal, Amerika, Jan Rijnesdal en Vijgendal. Omdat dit gebied in min of meer oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, is het van grote cultureel-historische waarde. En daarover heeft Gerjan Zwaan een boek geschreven.

De aardappel werd een hemels geschenk genoemd omdat deze zetmeelknol uit Zuid-Amerika prima bleek te groeien in arme grond. Het redde zo vele mensen in Europa van de hongersnood. In de valleien van de Wimmenummerduinen werden rond 1850 vele akkertjes aangelegd. Eindelijk kon de wildernis die het duingebied vormde en die tot dan toe het verarmde vissersdorp slechts instuivend zand, konijnen, bramen en wat stookhout had opgeleverd, benut worden. En zo ontstond het zeedorpenlandschap rond Egmond. Tegenwoordig vormen de landjes en de veldnamen een waardevol cultuurhistorisch geheel.

Gebruikers van de landjes richtten vijfentwintig jaar geleden Duinlandjesvereniging De Noord op. Het hoofddoel is nu om, samen met de huidige beheerder het PWN, het voortbestaan van het zeedorpenlandschap te verzekeren.

Op 12 november viert de vereniging haar jubileum. Daar wordt het boek "Om de Noord" uitgereikt aan de telg van de vroeger eigenaren: de heer Six. Aansluitend is een inloop- en feestavond voor leden. Het boek is vanaf 13 november te koop bij Boekhandel Dekker en Foto Jonker.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

9 november 2010

#09-11-10 Verslag excursie NHD

Mountainbiken met boswachter Natasja Nachbar
Zaterdagochtend rond 8.15 uur spring ik op mijn fiets om op tijd bij Duinvermaak te zijn. De lucht ziet er donker uit. Buien staan herkenbaar afgetekend in de sombere pasteltinten die de hemel bont kleuren van grijs naar donkerblauw. Niet de vraag of ze gaan vallen, maar wanneer ze gaan vallen staat centraal. Nog maar net op weg kletteren dikke druppels als voorbode van een watergordijn naar beneden. Is het toeval dat ik aan de "Bond tegen het vloeken" moet denken? Een ding weet ik zeker: straks ga ik een Agu Secco Condom, ofwel een regenjack kopen. Redelijk nat kom ik bij het verzamelpunt aangereden. Onder de uitstekende dakrand van de snackbar schuilen twee metgezellen. Erik en Natasja staan aan de overzijde.
Als de regen wegtrekt, stappen we op de fiets voor een rondje PWN, onder leiding van de boswachter. Van warmtrappen is nauwelijks sprake. Bij de meertjes staan we voor de tweede maal stil en luisteren we naar de uitleg van Natasja. Over het hoge water in de winter, dat rond de meertjes alles blank zet omdat er minder water wordt onttrokken. Over het water zien we de regen aankomen. Flinke buien! Trainingsgroep NHN is ook druk in de weer op deze zaterdagochtend. Met enige regelmaat komt een "treintje" met potige kerels voorbij stuiven. Toch ook wel imposant voor een gewone sterveling die met de bike aan de hand naar zwammen staart die door Natasja al pratend ontleed worden.
Het heeft geen zin een poging te wagen om Natasja te overtreffen in haar kennis. Er zijn echt rode achterlicht en puntzak zwammen. Of was het nu een patatzak zwam? Tijdens het fietsen complimenteer ik haar vanwege alle kennis. Ze antwoordt: "ik weet een beetje van wat nog veel meer is." En dat is waar natuurlijk. Nu is het wel weer zo dat Natasja op tien vierkante meter meer waarneemt dan ons clubje gezamenlijk in het gehele duingebied. Door haar enthousiasme tuimelen we als het ware uit het "vakje" waar we ooit in gepropt zijn: het is dat we een fiets vasthouden, maar de aandacht gaat uit naar wat Natasja vertelt over zwammen met kelkjes. Hoezo bestaan er geen kabouters?Als we het bos verlaten en bij de Noordwesthoek de zeewering naderen, fietsen we over kilometers rijplaten die daar zijn neergelegd door een aannemer. Over een grote breedte zijn bomen gerooid. Natasja vertelt ons over de hoge natuurwaarde van deze duinen. Het beheer van dit gebied valt onder Natura 2000, zeg maar Europese wetgeving. Alle verrichte handelingen in dit gebied zijn eerst getoetst aan deze wetgeving. Schaarste is een van de redenen, want er is zelfs wereldwijd maar weinig van dit specifieke duingebied te vinden. We zijn er niet alleen stil van, we bibberen ondertussen van de kou. Het vele stilstaan zijn we niet gewend, laat staan dat we erop gekleed zijn. Reden om ons eens lekker warm te trappen richting de Franschman.
Zoals altijd in het PWN-gebied, is de tijd de bepalende factor. Zwitsers zouden er nog wat van kunnen leren. Wanneer we opnieuw stilhouden praten we ook over de vraag wat nu precies natuur is en welke rol mensen daarin spelen? Om het begrijpelijk te houden: bananen- en mandarijnschillen zijn geen natuur! Ze geven eerder blijk van gemakzucht. Het heeft ook alles te maken met de vraag of het exoten betreft die hier niet van nature voorkomen. Omdat we van bosfilosofie steenkoude voeten krijgen, spoeden we ons naar de bessentaart met koffie van Duinvermaak. Of dat ook natuur is, wordt niet langer betwist. Het was een leuke en vooral leerzame rit en in het voorjaar willen we bekijken of we het nogmaals kunnen organiseren. Ieder jaargetijde heeft immers eigen bijzonderheden. Over de vorm en inhoud kunnen we een winter lang nadenken.
Natasja, bedankt voor je inspanning. De rit was de regenbuien en koude voeten meer dan waard.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 november 2010

#07-11-10 Brentjens wint HvH-DH

Bart Brentjens wint Hoek van Holland-Den Helder 2010Ondanks het gat wat hij sloeg bij het loopstuk ivm de zandsuppletie bij Bergen aan Zee wist Ramses Bekkenk zijn titel niet te prolongeren tijdens deze zware editie van de langste strandrace ter wereld. Bram Rood finishte helaas niet, hij moest afstappen ivm onderkoeling.

Uitslag Hoek van Holland Den Helder 2010
1. Bart Brentjens
2. Ramses Bekkenk
3. Tom Hartkampgroeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 november 2010

#01-11-10 Zandsuppletie Bergen aan Zee

Zandsuppletie Bergen aan ZeeUPDATE: Download hier in PDF de laatste info mbt Hoek van Holland-Den Helder 2010.

Net voor de strandrace Hoek van Holland-Den Helder beginnen ze deze week op het strand bij Bergen aan Zee met zandsuppletie. Heb je net het beruchte zand bij Heemskerk overwonnen krijg je bij Bergen(tussen Bergen Noord en De Kerf) nog een stukje zacht strand/lopen voor je kiezen.....ach het maakt de rit alleen maar heroischer. Nu nog hopen op een windje uit het Noordwesten met een kracht of 9......(vooralsnog voorspelt het KNMI Zuidwest 4)


Bergen-Rijkswaterstaat start deze week met het ophogen van het strand van Bergen aan Zee.
Lees hier verder.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 november 2010

#01-11-10 Politie alert op brand

Politie alert op brandIk moet zeggen dat de surveillanten idd goed gecamoufleerd zijn, ik heb ze nog nooit gezien en ik fiets toch regelmatig in het gebied.....

Bron: De Duinstreek

Schoorl - De inwoners van de gemeente Bergen kunnen ervan verzekerd zijn dat de politie haar surveillancebeleid in het duingebied voor de komende winter niet zal wijzigen. Dat wil zeggen dat de kans op een duinbrand hoog op haar prioriteitenlijst blijft staan.

Vorig jaar werd nog besloten om gedurende de wintermaanden een stapje terug te doen bij het toezicht in bos en duin. De politie vindt het nu nog te vroeg om minder waakzaam te zijn gedurende de maanden buiten het zomerseizoen.

Op heterdaad
Persvoorlichtster Petrie Koenen van de regiopolitie meldt dat er regelmatig, ge-uniformeerd en in burger, te voet of op de fiets wordt gesurveilleerd. Op die manier blijft de kans aanwezig dat de pyromaan op heterdaad wordt betrapt. Want niemand twijfelt er meer aan dat er bij alle bos- en duinbranden in de Schoorlse boswachterij en het PWN gebied bij Bergen, sprake is geweest van brandstichting. Men wordt in die mening gesterkt door het feit dat er in een aantal gevallen meerdere brandhaarden werden ontdekt. Na de tweede brand in oktober van 2009 nabij De Kerf zei Bergens burgemeester Hetty Hafkamp: "Dit kan geen toeval zijn maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken."

Code Rood
Vorig jaar juni werd "Code Rood" ingevoerd. Dat betekende een drastische wijziging in het uitrukbeleid van de brandweer. Bij elke brandmelding werden zes auto's ingezet, drie tankspuitauto's, en een zelfde aantal werk- en personenbusjes. Op een drietal plekken in de boswachterij werden containers en een tankwagen, elk met twintigduizend liter water geparkeerd. Een preventieve maatregel dus, die nog steeds van kracht is.

"Code Rood" betekent dat zich binnen enkele minuten een lange stoet hulpverleners met loeiende sirenes van brandweer, politie en ambulances vrije toegang opeist richting brandlocatie. Hoewel heel Schoorl schoon genoeg heeft van deze beelden, toont de bevolking begrip voor de situatie. Onder het motto: "liever te veel uitrukken dan te weinig".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 november 2010

#01-11-10 Landmark verdwenen

Landmark verdwenenWe zijn er allemaal wel een keer langs gefietst of vroeger met je ouders even de dijk op om "zeetje te kijken".
Het beeld van Simon Gutker De Jutter uit 1993 op de kop van de Hondsbosse Zeewering bij Camperduin is verdwenen. Aankomende zondag 7 november passeert de monsterrit Hoek van Holland-Den Helder alleen de overblijfselen van dit 300kg zware beeld; alleen de voeten staan er nog.


Bronsdieven hebben geprobeerd het beeld De Strandvonder, bij de strandopgang van Camperduin, van zijn sokkel te zagen.
Lees hier verder.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9