28 januari 2011

#27-01-11 Hart voor natuur

Hart voor natuurZaterdag 19 februari worden op verschillende plaatsen in het land acties georganiseerd door natuurorganisaties om aandacht te vragen voor de onevenredige bezuinigingen van het kabinet op natuur en landschap.

Overal moet bezuinigd worden dus dat kan ook op natuur en landschap. Alleen zijn de voorgestelde bezuinigingen van 40% wel erg rigoureus. Als deze bezuinigingen worden aangenomen in de Tweede Kamer zal dat betekenen dat de kwaliteit van veel natuurgebieden achteruit gaat. Niet alleen de natuur zal de bezuinigingen merken, maar ook de mensen. Doordat er veel minder geld aan beheer en toezicht kan worden besteed zullen veel terreinen niet meer goed toegankelijk zijn. Achterstand in beheer zal leiden tot slecht onderhouden paden en misschien zelfs wel onveilige situaties. Het valt dan niet uit te sluiten dat bepaalde natuurterreinen worden afgesloten.
Mountainbikers hebben een groot belang bij een goede toegankelijkheid van onze natuurterreinen. De natuur vormt immers ook het "habitat" van mountainbikers, wandelaars, ruiters en vele andere recreatieve gebruikers. Ook al verschillen mountainbikers nog wel eens van mening met terreinbeheerders, het is een gezamenlijk belang om een signaal af te geven aan de landelijke en provinciale politiek. Daarom willen mountainbikers de verschillende natuurorganisaties een steuntje in de rug geven door mee te doen aan deze publieksactie. Daarmee laten we gelijk zien dat mountainbikers hart voor de natuur hebben.

Wat gaan we doen?
Zaterdag 19 februari zal er bij Radio Kootwijk, midden op de Veluwe, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, een "Hart voor Natuur" -publieksmanifestatie  plaatsvinden, met o.a. een debat met de lijsttrekkers van verschillende politieke partijen die verkiesbaar zijn voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. De provincie is voor een groot deel verantwoordelijk voor natuur en landschap in Nederland.  Daarom is het belangrijk om hier onze betrokkenheid te laten zien en tegelijk te werken aan het verbeteren van het imago van mountainbiken.

Dit doen we door met minimaal 100 mountainbikers, maar liever meer, om 14.30 uur te arriveren bij Radio Kootwijk. We verzamelen vanaf 13.30 uur onder het genot van een kopje koffie bij Recreatiegebied Het Leesten en fietsen dan in ongeveer 30 minuten rustig naar Radio Kootwijk. Daar overhandigt een vooraanstaande mountainbiker een petitie aan de politiek onder toeziend oog van alle natuurorganisaties. Na dit formele deel kan elke deelnemer meegaan op een begeleide tocht van ongeveer 25 of 50 km op verschillende niveaus, of op eigen initiatief de mountainbikeroute van Apeldoorn rijden. Elke mountainbiker die dit initiatief ondersteunt en het leuk vindt om mee te fietsen, kan zich via mail aanmelden bij info@singletracks.nl onder vermelding van "Actie hart voor natuur".

Bron: Singletracks.nl

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

27 januari 2011

#27-01-11 Nieuwe column

Nieuwe column; Mos.Theo Maassen zei ooit het volgende over mos;

Mos, mos schijnt het meest succesvolle levende organisme te zijn.
Mos.
Mwaah, heb ik ook altijd wel respect voor gehad, voor mos,    nee ook omdat ze ondanks alle succes altijd heel gewoon mos zijn gebleven.......

Natasja schreef er een mooie column over met de beste plekken om mos te spotten!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

25 januari 2011

#25-01-11 Weer eens wat anders...

"Opgejaagd gevoel" verdwijnt

 


Het is weer eens wat anders dan fietsen.....een denkbeeldige bal optillen om deze vervolgens weer naast je neer te leggen.

Castricum
Tussen de bomen verspreid over het duinveldje staan negen mensen die denkbeeldig een bal optillen en deze vervolgens weer naast zich neerleggen. Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 januari 2011

#21-01-11 Drijfzand @ Egmond

Lokaal drijfzand op strand EgmondEgmond aan Zee
Op het strand van Egmond aan Zee bestaat de komende weken lokaal kans op drijfzand. Rijkswaterstaat start maandag namelijk met het verwijderen van de filterbuizen die deel uitmaken van de Ecobeach-proef.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

18 januari 2011

#18-01-11 Drukte in het bos

Drukte in het bos aankomend weekend.aankomend weekend zal het druk worden in de bossen en het strand tussen Castricum en Schoorl. Zowel op zaterdag als zondag zullen zo'n 16000 wandelaars en prikstokkers zich uitleven op 10km of 21km.
Wil je zeker zijn van een rustig rondje dan is het raadzaam om ten zuiden van Castricum te blijven, ook het parcours van Schoorl zal rond de Kerf 2 maal door de wandelaars gekruist worden.
Bekijk de route op het bovenstaande kaartje of op de website van de organisatie via Google Earth.


Op zaterdag 22 en zondag 23 januari 2011 vindt de 8e editie van de PWN Egmond Wandel Marathon plaats. Het sfeervolle evenement trok in 2010 16.129 wandel- en nordic walking liefhebbers naar de Noord-Hollandse kust. Na zeven edities is de PWN Egmond Wandel Marathon met afstanden over 10 en 21 km uitgegroeid tot een onderscheidend wandelfestijn. Een gevarieerd en aantrekkelijk parcours over het Noordzee strand, door het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen, gratis verzorging met versnaperingen en een Wandel Expo vormen slechts een greep uit datgene wat je ontmoet tijdens de PWN Egmond Wandel Marathon.

#EDIT 19-01-11
Door oplettende volgers van NW9 werden we erop gewezen dat as zondag ook een toertocht vanaf het Sportpaleis vertrekt richting Schoorlse duinen, het word dus echt gezellig druk.......

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

17 januari 2011

#17-01-11 MTB Noord Holland

MTB Noord HollandVeruit de meeste mountainbikers die gebruik maken van de parcoursen Schoorl en het NHD zijn niet aangesloten bij een vereniging. Toch zijn er een paar forse mtb-verenigingsverbanden in de omgeving. De Zeeleeuw met bijna 200 leden, NHollandN met ruim 60 leden en nog een aantal. Bijna 2500 MTBers bezoeken soms dagelijks, vaker wekelijks, of met andere frequenties mtb-schoorl & MTB Noordwest 9. Vele duizenden hebben nog nooit van mtb-schoorl, NW9, Zeeleeuwen etc. gehoord en draaien hun wekelijkse rondjes. Prima allemaal, totdat deze MTBer zich eens wil meten met anderen. Soms door zijn/haar record aan mtb-schoorl door te geven. Vaker door eens een marathon rijden en nog veel vaker door eens aan een lokaal XC wedstrijdje als de Rabotop mee te doen. Wat deze rijders niet weten is dat veel van deze ritjes onder auspicieen van de KNWU worden georganiseerd. In de inschrijvingskosten zitten dan de kosten voor een daglicentie verdisconteerd. Althans, tot 2011, want dit jaar is het anders en kunnen alleen leden van een vereniging meedoen aan deze wedstrijden. Nu waren de mannen van NW9, MTB-Twiske en MTB-Schoorl toch al een tijdje aan een soort samenwerkingsverband voor de aanschaf van een chip gestuurd tijdregistratiesysteem aan het denken, maar door de ontwikkelingen bij de KNWU is hier plots vaart ingekomen. Het mag de deelnemers van de komende 5 van Schoorl en de daaropvolgende Drafbike, of zelfs die van de estafette Bladel (georganiseerd in Noord Holland; later meer hierover) dan ook niet verrassen als ze dit jaar met een tijdregistratiesysteem aan het wiel aan deze evenementen kunnen meedoen en dat ze voor bijna niks plots lid zijn van een vereniging en dus van de KNWU. Meer nieuws volgt snel.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 januari 2011

#16-01-11 Kappen

Kappende laatste week krijgen we diverse verontruste emails binnen over het kapbeleid van PWN. De termen "bosterroristen", "oorlogsvoering in de natuur" en "egotrippen van veldbiologen" zijn gevallen.
En waarom? Omdat PWN niet al te best communiceert met de MTBers terwijl ons emailadres toch bekend is op Fochteloo in Castricum.(de residence van de groenafdeling van PWN)
Ongeinformeerd zorgt voor onbegrip.

Inderdaad is PWN weer lekker bezig met de bosmaaier onder het mom van verjonging. Veel naaldbomen moeten er aan geloven. Mooie, slingerende singletracks door feeerieke bossen worden verwoest door de grote bosmachines.
Niemand schijnt te begrijpen waarom deze visie van natuurbeheer  noodzakelijk is. Is dit wel de juiste visie? En hoe denken we er over 20 of 30 jaar weer over? Met de natuur valt immers niet te spotten.
De website van PWN verkoopt het leuk.....de tijd zal het leren.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 januari 2011

#14-01-11 EPE napraat

EPE napraatOndanks dat Hanka er helaas niet bij was in Egmond was er vooraf maar zeker ook nadien veel opwinding onder de deelnemers. In de regio gaat het immers niet om wie er als snelste de tocht voltooid maar welk team de businessrace wint!!!
Vooraf word er samen uitgebreid getraind en geteased op de diverse fora, uiteraard in goede harmonie en met respect voor elkaar.....maar op DE dag barst de strijd los......wie heeft zijn fiets als eerste in het startvak staan?(voor 09:00h stonden de eerste fietsen al) Dat is nl. de eerste (psychologische) winst.
Na het startschot is het vol gas naar de strandafgang, de eerste 10-20 rijders kunnen deze vaak nog fietsend nemen, maar zodra er een paar van de pedalen moeten is het gedaan en kan het verdere veld ook afstappen.
Op het strand aangekomen werd het een spel van kijken wie er zo gek ik om op kop te gaan rijden........met windkracht 7 in je snufferd is het begrijpelijk dat niet iedereen staat te springen......ongeveer een uur later komen de eerste bij de pier en kan de grote plaat erop voor de terugweg, met snelheden van soms boven de 50km/h vliegen de eerste terug richting Egmond. Bij Castricum, met nog zo'n 5km te gaan komen de toppers nog steeds achterblijvers tegen.......
Ramses Bekkenk(video) wint de race voor 2 Belgen, maar zoals gezegd..."Who cares?" Het gaat om de race binnen de race!
Tot op heden is de Top 3 uit het businessklassement nog niet 100% zeker omdat de nieuwe tijdswaarneming(de wegwerpchip) nogal wat gebreken vertoonde, veel renners zijn niet geregistreerd op de mat.
Zoals het er nu nog steeds naar uitziet heeft mag het team van de Zeeleeuwen nog een jaar van de titel genieten.
De discussies zullen echter nog wel enkele weken doorrommelen; gescheld in het peloton en er zijn zelfs bewijzen dat een renner in het elitevak gestart is(5 minuten eerder dan de businessrace) en tijdens de race zijn Elitestartbordje(met transponder) heeft omgeruild voor een businessrace startbordje......(naam is bij de redactie bekend....) en zodoende dus in het businessklassement 5 minuten heeft gestolen.
Daarnaast willen we toch de formidabele prestatie van 2 jeugdrenners aanstippen Roy Beukers(9e overall) en Sven Broekaart(11e overall) van het AGU-Beukers Biketeam. Toch maar "even" prof renners als Rick Flens, Bart Brentjens en Tim Wynants achter zich gelaten.
Bottomline; iedereen is weer een aantal maanden flink aan het trainen geweest met een een mooie race als beloning.
Op naar de Dijkrace 2011.

In het sportcafe bleef het trouwens nog lang gezellig!!!
Tot volgend jaar maar weer.

O ja, de foto's

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 januari 2011

#07-01-11 Sterke rijders @ EPE

Sterk deelnemersveld tijdens AGU Egmond-Pier-EgmondLe Champion presenteerde vandaag tijdens de persconferentie in Restaurant Zilte Zoen in Egmond aan Zee het sterke deelnemersveld van de  AGU Egmond-Pier-Egmond. Ramses Bekkenk, Sebastian Langeveld, Bart Brentjens en Johnny Hoogerland staan als prominenten & kanshebbers tijdens de strandrace aan de start. Er was nog meer goed nieuws: het weer is dit jaar geen spelbreker. Alle gladde stukken in de duinen zijn verdwenen en het parcours ligt er voor beide dagen goed bij.

Tijdens de AGU Egmond-Pier-Egmond wordt een krachtige zuidenwind verwacht, windkracht 6 tot 7 met vlagen tot 9, en het kan regenen. Dat betekent dat de renners op de heenweg behoorlijk wind tegen hebben. Daarnaast is het strand vrij mul, wat de wedstrijd extra zwaar zal maken.

AGU Egmond-Pier-Egmond beschikt over een sterk vrouwenveld. De nadruk ligt dit jaar vooral op de buitenlandse deelnemers, met als grootste kanshebber Kim Saenen, Belgisch kampioen MTB marathon. Concurrent is Alieke Hoogenboom-Griffioen, zij won zowel de Rabo Beach Challenge in Scheveningen als de strandrace Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk.
Bij de mannen staat een aantal grote namen aan de start. De winnaar van 2009, Sebastian Langeveld, is 1 van de kanshebbers. Hij verkeert momenteel in goede vorm, een maand geleden werd hij tweede tijdens Noordwijk-IJmuiden. Daarnaast starten Bart Brentjens, Rick Flens, Johnny Hoogerland, Sander Lormans en twee sterke Belgische renners Kevin Hoovels en Nicolas Vermeulen. De gedoodverfde favoriet is de strandspecialist Ramses Bekkenk, ook wel bekend als de "king of the beach". Hij won dit jaar op het strand bijna alles wat er te winnen valt, namelijk de Rabo Beach Challange en Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk. Met zijn favorietenrol kan hij goed leven: "Ik voel totaal geen druk, ik ben zaterdag gewoon 1 van de mannen en ik ga er voor. Dit is de enige strandrace in Nederland, die ik nog niet heb gewonnen." Zijn tactiek van komende zondag? "Ik wil meteen tegen de wind in demarreren. Ik probeer het veld uit elkaar te trekken tijdens de slechte stukken op het strand. Langeveld is denk ik de te kloppen man", sluit Bekkenk af.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 januari 2011

#07-01-11 BMX

BMX

Op het net vind je duizenden video's over MTB, de 1 vaak nog slechter dan de andere. Soms stuit je op een pareltje, weliswaar BMX.....maar daar is MTB uit ontstaan.
Zowel het filmpje als de baan zijn met liefde gemaakt..lekkere gitaren eronder en genieten maar!!!!
Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 januari 2011

#07-01-11 Allen: Succes!

Allen: Succes!groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 januari 2011

#05-01-11 Nieuwjaarscross DTS

Nieuwjaarscross DTS zondag 9 januariWil je zondag even lekker lostrappen na de Hel van Egmond.....kom dan naar Zaandam!
 
Aanstaande zondag 9 januari houdt DTS Zaandam zijn jaarlijkse nieuwjaarsrcross rond het clubparcours. Op het sportpark Kalverhoek in Zaandam wordt om 11:00 gestart voor een wedstrijd van 50 minuten voor alle categorieen, de nieuwelingen en dames rijden 40 minuten. De jeugd start een minuut later voor een wedstrijd van 30 minuten. Aan de nieuwjaarscross kan zowel met de mountainbike als veldritfiets worden meegedaan. Inschrijven kan vanaf 10:00 voor 3 euro. Iedereen is welkom om mee te doen voordat op 16 januari de DTS Rabobank wintercompetitie begint.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 januari 2011

#04-01-11 De gele trilzwam

De gele trilzwam, kleur in sombere dagen.Op deze donkere dagen rond de jaarwisseling is kleur in het duin schaars. De Gele trilzwammen op de eiken in het duin springen dan ook meteen in het oog. Als kleurige snoepjes hangen ze, precies op ooghoogte, op en onder eikentakken geplakt. Ik kan ze dus goed bewonderen.
Hun vruchtlichaam bestaat uit een propje van gelatineuse, slappe lobben. Ze zien en vochtig en glad aan maar als ik er zachtjes in knijp zijn ze verrassend veerkrachtig. En ondanks de kou zijn ze niet bevroren, alsof er een natuurlijk antivries in zit.
De exemplaren die ik vandaag zie zijn overigens niet geel maar knaloranje.

In het duin is de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) wel vaker oranje dan geel. Zijn kleur is ook afhankelijk van zijn leeftijd en zijn vochtgehalte. Straks als hij wat ouder is trekt hij langzaam bleek weg. Als hij verdroogt verschrompelt hij tot een taai donkeroranje velletje. Na een regenbuitje kan hij weer opzwellen tot zijn oorspronkelijke vorm en krijgt hij weer meer kleur. Een taaie rakker dus, deze paddenstoel. Achter zijn misleidende uiterlijk van overmaatse, gerimpelde gombal schuilen nog meer geheimen. De Gele trilzwam is namelijk een parasiet. Hij haalt zijn voedingsstoffen niet uit het dode hout maar uit een ander levend organisme. In het duin is dat meestal de zwamvlok van een Schorszwammetje dat op eikenhout leeft.
Vandaar dat u de Gele Trilzwam ook vaak op eikenhout vinden.
Gaat u hem zelf maar eens zoeken...
De gele trilzwam komt het hele jaar voor en overleeft klaarblijkelijk zelfs vele weken van sneeuw en strenge vorst.
Hij kan tot 10cm breed worden. Het is een algemene soort. De kans dat u succesvol bent op uw zoektocht is dus groot. En ook buiten het duin kan u ze vinden want de Gele trilzwam is een soort die zowat in de hele wereld voorkomt.

Volgens mijn Russische buurvrouw verschijnt deze zwam in je voortuintje als je vervloekt bent door een heks. De beste manier om de vervloeking ongedaan te maken is het zwammetje lek te prikken met spelden. Ik hou het er maar op dat dit alleen in Rusland nodig is, maar ik zet voor u wel een heel mooi exemplaar op de foto. Om u over te verwonderen tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar en u een groen 2011 toe te wensen.

Ina Roels, boswachter.

Bron: De Duinstreek.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 januari 2011

#04-01-11 EPE komt eraan!

Egmond-Pier-Egmond, nog 4 nachtjes slapenWindupdate 05-01-10; Windkracht 6 a 7 uit het zuiden met uitschieters naar 9 bft....vergeet je windstoppertje niet!
De start is 5 uur na laag water en 3 uur voor hoog water......dat gaat nog spannend worden voor een aantal deelnemers.......het water zal tijdens de start al redelijk hoog zijn aangezien het vanaf vrijdag middag al zuid 5 waait.
Hier nog een iets mildere voorspelling voor de positivo's

as zaterdag 8 januari is het weer zover, de 13e AGU Egmond-Pier-Egmond. Na de afgelasting en de alternatieve EPE van vorig jaar zijn alle renners extra gebrand om een goede prestatie neer te zetten. De spanning stijgt en er word hard getraind zo bleek afgelopen zondag toen er ongeveer 500 bikers op het strand tussen Egmond en Wijk aan Zee reden, alle toppers waren erbij.

Wie neemt de businesstitel over van De Zeeleeuwen? En bij de experts...weer een Raborenner; Sebastian Langeveld, Rick Flens of toch Johnny Hoogerland van Vacansoleil? Vergeet de "oude" rot Bart Brentjens niet? Wat te denken van lokale kannonen als; Bram Rood, Ramses Bekkenk(import local maar ala), Tom Hartkamp of Sander Lormans die de 10e editie van EPE won?  Zal Hanka Kupfernagel kunnen winnen bij de dames of zullen de brede banden haar niet lekker liggen en gaat Gabrielle Rovers weer met de eer strijken?

Spannend en heroisch zal het zeker weer worden, de weergoden zijn ons wat dat betreft goed gezind; veel regen en een harde wind uit het zuiden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 januari 2011

#03-01-11 Brand in NHD

Brand in NHDGistermiddag, zondag 2 januari, was er weer een bosbrand. Er is een vuur gemaakt in het loofbos ten zuiden van de Zeeweg thv het Russenduin(PDF), globaal tussen het Kolenpadje en de Verbrande Panweg, naast de "Meeuwenlekken". Het vuur was door snel ingrijpen van de brandweer snel uit. In ieder geval ligt er in dat gedeelte van het bos totaal geen sneeuw en ijs meer, het was helemaal schoon.
 
Of het verband houd met eerdere branden is onbekend.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 januari 2011

#03-01-11 Strandkettingbotsing

StrandkettingbotsingDikwijls krijgen we kopij of beeld aangeleverd van onze lezers, zo ook deze foto + tekst. Deze foto verbaast ons niet; gisteren was het zo druk op het strand tussen Egmond en de pier, het leek wel of EPE gisteren gehouden werd. De heenweg volle bak voor de wind op het grote mes en terug stoempen met de wind op de kop....en dan kruip je lekker dicht in het wiel van je voorganger

Tijdens 1 van mijn vele zwerftochten door en rond ons mooie duingebied zag ik op afstand het vermaarde fietsgroepje 1 komen onder aanvoering van onze Piet. Wat er toen precies misging kon ik vanaf de duinrand niet zien, maar ik hoorde wel een hoop gevloek en getier. Het resultaat zie je op bijgaande foto. Gelukkig stond iedereen daarna weer op. Dimitri zat onder het zand en Joop lag bovenop Klaas, maar het liep goed af.
Advies: stop met "bumperkleven" en neem wat meer afstand.

Met dank aan Jos!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9