29 maart 2011

#29-03-11 Duinbrand bij Petten

Duinbrand bij PettenHet is weer zover.....


In de duinen bij Petten is vanmiddag brand uitgebroken. De brandweer uit de hele regio is uitgerukt na een melding van rook in het duingebied bij het Corfwater.
Volgens de politie is het vuur inmiddels alweer onder controle. Er werd massaal uitgerukt omdat vanwege de zuidwestenwind de brand richting de kernreactor zou kunnen gaan.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

29 maart 2011

#29-03-11 Theo Schilder MTB cup

Theo Schilder MTB cup 2 aprilzaterdag 2 april organiseert Wielervereniging Alcamaria Victrix ism Theo Schilder een MTB evenement in recreatiegebied het Geestmerambacht.

Programma:
15:00 start inschrijving / aanmelding / afhalen stuurbord
16:30 uur inrijden
17:00 start Openklasse Theo Schilder Cup (50 min + 1 ronde)
18:15 Huldiging en einde Programma!

Voor meer informatie kijk je op de website van Alcmaria Victrix.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

28 maart 2011

#28-03-11 Help Schoorl!!!

Help de MTB route van Schoorl!!!We maakten er al eerder melding van. Nu loopt het stemmen ten einde en het is een bloedstollend spannende "race" geworden.
We vragen jullie nogmaals om te stemmen, als je dat nog niet gedaan hebt. Motiveer echter ook anderen om hun stem uit te brengen op ons project.

De tussenstand is als volgt:

Mountainbike route Schoorl 44% (44.3)
PAN Parks 44% (43.98) ........ slechts 17 stemmen verschil....
Loire Valley 7%
Respect the Mountains 5%

Het stemmen eindigt op 1 april om middernacht.

Het gaat om 8500 euro voor onderhoud en evt. uitbreiding van de MTB route van Schoorl.
Als we de route goed onderhouden en genoeg km's faciliteren voor de gebruikers blijven deze op de route en voorkomen we erosie en vorming van andere tracks op ongewenste en gevoelige plekken.

Mobiliseer collega's, vrienden, familie, buren, verenigingen....kortom iedereen om zijn/haar stem uit te laten brengen....liefst op ons project natuurlijk.

Stemmen kan op: de website van Bike & Trekking.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

27 maart 2011

#27-03-11 MTB-Noordwest is (a)live!

MTB-Noordwest is (a)live!

Beste mountainbikers,

Met veel trots presenteren wij: MTB-Noordwest, een vereniging voor en door mountainbikers in Noord-Holland.

Dit is een uniek initiatief voor deze regio. Zo uniek, dat MTB-Noordwest zelfs voor de officiele lancering al besloten heeft om van naam te veranderen. We vonden achteraf beschouwd "MTB Noord-Holland" namelijk toch iets te gewoontjes.
Daarom heten wij vanaf nu MTB-Noordwest. Mountainbiken is de sport, en Noordwest de regio!

De afgelopen maanden is er door de oprichters keihard gewerkt aan het opzetten van de vereniging. De doelstellingen van de vereniging zijn vastgelegd bij de notaris, allerlei administratieve rompslomp is verwerkt, de website is van de grond gekomen, en de plannen voor de toekomst zijn gemaakt.

En zoals dat gaat bij zo'n proces, hebben we flinke bergen moeten overwinnen. Het leek af en toe wel mountainbiken...
Maar goed, we hebben de berg van de oprichting van de vereniging, en de lancering van de website inmiddels beklommen. We gunnen onszelf echter maar korte tijd om te genieten van het uitzicht. We gaan op volle snelheid verder, en als het aan ons ligt, gaat er de komende periode veel veranderen voor mountainbikers in Noord-Holland.

De komende tijd staat in het teken van het werven van leden, donateurs, partners en sponsors. Jullie kunnen ons daar bij helpen, uiteraard door lid en/of donateur te worden, maar ook door het motiveren van mountainbikers en potentiele partners of sponsors om MTB-Noordwest te gaan steunen.

Laten we er met z'n allen wat moois van maken!

Bezoek MTB-Noordwest.nl voor alle informatie over MTB-Noordwest.

sportieve groet,
MTB-Noordwest

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

27 maart 2011

#26-03-11 Nieuwe column

Nieuwe column van boswachter NatasjaDe nieuwe column van Natasja staat online, "Subtiel in het Geestmerambacht".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 maart 2011

#26-03-11 Leerzame excursie

Leerzame voorjaarsexcursie op de MTB met boswachter NatasjaEen ingezonden stuk van Piet en Yvon.

Vandaag een leerzame voorjaarsexcursie met boswachter Natasja op de mountainbike. We vertrokken om 08.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Duinvermaak (zie de bijgaande foto) met 12 man. Het was een leuke afwisselende route waarbij we vele spechten hebben horen roffelen (wat het eigenlijke zingen van de specht is), verschillende vogelsoorten hebben horen zingen, o.a. de vink, hele zwermen sijsjes hebben gezien en gehoord ( niet te verwarren met saucijsjes),de tjiftjaf die zijn eigen naam roept, een nijlgans en een grauwe gans gezien, roodborstjes horen zingen, een boomkruiper met een prachtig ijl liedje (die op oude bomen van onder naar boven kruipt) en o.a. een zwarte mees gehoord. Helaas geen appelvinken gezien die enige tijd geleden in een paar hoge populieren zouden hebben gezeten, nu dus even niet. Verder verschillende stops onderweg gemaakt waarbij stil werd gestaan bij verschillende mossen, o.a. korstmos wat een samenleving schijnt te zijn van een schimmel en algen die het de groene kleur geven. Verder onderweg een prachtige mierenhoop van de rode bosmier gezien (zie de bijgaande foto). Leuke weetjes waren o.a. het verhaal van de berkendoder of berkenzwam die op afstervende berken leeft, waarbij deze in staat is om zich binnen een week tijd geheel om te keren wanneer je een berkenstronk met berkenzwam om zou draaien. Op deze wijze kunnen de sporen van de zwam weer onder uit de hoed vandaan vallen en zich zo weer verspreiden. Ook  een leuk weetje was dat er rond 1920 verschillende zwarte dennen tegen verstuiving zouden zijn aangeplant. Deze zouden hier oorspronkelijk niet thuishoren, een exoot dus, waarbij hele karren met mest moesten worden toegevoegd omdat ze hier anders nooit zouden hebben kunnen gedijen. Duidelijk was ook het verschil te zien tussen de zwarte den (die een donkere bast en donkerder naalden heeft) en de grove den (die een rode bast en lichtere naalden heeft)
 
Al met al een heel leerzame en leuke excursie die hopelijk nog eens herhaald zal worden. Gelukkig was de vrees in het begin ongegrond dat we het tempo niet zouden kunnen bijbenen, aangezien het parcoursrecord van Schoorl lange tijd op naam van Natasja zou hebben gestaan, waarbij ze in het verleden ook verschillende wereldbekerwedstrijden zou hebben gereden. We waren namelijk om 10.30 uur weer terug en hebben hierbij ca. 12 km afgelegd, maar hebben daarbij wel in een recordtijd veel opgestoken.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 maart 2011

#24-03-11 Schoorl op tijd

Schoorl op tijdHet nieuws van de eerste echte mountainbikevereniging van Noord Holland gonst in de wandelgangen. Er wordt hard gewerkt door het bestuur, op meerdere fronten, maar jullie moeten nog even geduld hebben. De website word, naast onze daden, het paradepaardje van de vereniging, je zal daar alles vinden over:
-onze evenementen
-het onderhoud aan de routes
-de verschillende lidmaatschappen
en hoe je ons kunt helpen.

Verder is er Mylaps tijdsregistratieapparatuur aangeschaft die o.a. tijdens de 5 van Schoorl & Drafbike gebruikt gaat worden.

Aanstaande zaterdag 26 maart gaan we proefdraaien op het parcours van Schoorl. Dat houdt in dat wij jou de gelegenheid geven om je rondetijd(en) electronisch te laten registreren.

Bij de officiele start/De Kuil/Het witte Huis leggen we een lus en installeren de decoder, je kunt met je eigen chip meedoen of anders kun je een chip van ons huren. De kosten zijn 1 euro als je een eigen chip hebt of 3 euro en dan krijg je een chip van ons te leen. Het kan zijn dat we een borg vragen voor het lenen van de chip, denk aan je rijbewijs of iets dergelijks. Waarschijnlijk niet nodig omdat we de meeste MTBers wel kennen en vertrouwen.

We zullen zo rond 07.30 aanwezig zijn en denken dat we een kwartier tot half uur nodig hebben om alles te installeren. Tussen 10.30 - 11.00 stoppen we er weer mee. De uitslagen worden op mylaps.com gepubliceerd en een uitgebreide uitslagverwerking enkele dagen later op deze site of ergens anders.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 maart 2011

#24-03-11 Weer 2 duinbranden

Twee duinbranden in BergenDe pyromaan is ook weer uit zijn/haar winterslaap ontwaakt, het duinbrandseizoen(genomineerd voor "woord van 2011"; hoe triest ook) is weer gestart.
Vriendelijk verzoek om tijdens het MTBen je ogen dus weer open te houden voor verdacht gedrag.

Bergen
In Bergen aan Zee en Bergen woedden vanmiddag kort na elkaar twee duinbranden. Het vuur was snel onder controle. Het duinbrandseizoen is kennelijk weer aangebroken.
lees hier meer

Wat drijft een pyromaan tot zijn/haar daden:

Bron: Kaplan & Saddock; Synopsis of psychiatry

Een pyromaan sticht met opzet en doelgericht vuur, en meer dan 1 keer; er is sprake van spanning en een opgewonden stemming voor de daad. De pyromaan is gefascineerd door vuur en de situatie erom heen (bijv. de vuurbestrijdingen, of de gevolgen van de vuurramp). De pyromaan ervaart vaak lust, bevrediging of opluchting tijdens het brandstichten, of tijdens het bekijken/deelnemen aan de gevolgen.
Er is geen sprake van geldelijk gewin of politiek statement, geen uiting van woede of wraak, geen psychotische stoornis of oordeelstoornis. (Uiteraard zijn er meerdere redenen om brand te stichten; dus niet elke brandstichter is een pyromaan).

Er is geen informatie over hoe vaak het voorkomt; slechts in een klein aantal gevallen is er bij brandstichting sprake van pyromanie. Pyromanen
zijn vaker mannen dan vrouwen. Ook vaker dan verwacht is er sprake van een lagere intelligentie (beneden gemiddeld of lager). Sommige studie maken melding van een persoonlijkheid met anti-sociale trekken (criminaliteit,soms ook een bepaalde mate van gewetenloosheid en wreedheid).
Pyromanen zijn vaak de regelmatige kijkers naar branden, ook regelmatig betrokken bij vals alarm meldingen van brandstichting. Andere geassocieerde kenmerken zijn: alcohol misbruik, seksualiteitsproblemen (sommige pyromanen raken seksueel opgewonden van het stichten van brand en de gevolgen), chronisch persoonlijke frustaties en problemen met autoriteitsfiguren.
Vaak begint het brandstichten al in de kindertijd (normaal is dat kinderen gefascineerd zijn door vuur in de kindertijd).
De prognose voor behandeling van pyromanie van volwassenen kan moeilijk zijn door de ontkenning van de daad, het weigeren tot verantwoordelijkheid te nemen voor de daad, en kan bemoeilijkt worden door alcoholmisbruik/ lagere intelligentie.

Verklaringen van het gedrag:
Volgens Freud is het brandstichten een symbool van seksualiteit. De warmte van het vuur is te vergelijken met seksuele opwinding, de vlam is een fallussymnool.
Meer modernere verklaringen geloven dat de pyromaan prestige en macht zoekt.
Sommige pyromanen blijken brandweermannen te zijn die hun heldhaftigheid en macht kunnen tonen door het vuur te blussen.
Men heeft ook verband gevonden tussen pyromanen en een afwezige vader. Dus verklaart men het brandstichten als een wens om de afwezige vader naar huis te brengen en het kind te redden van een moeilijk bestaan.
Vrouwelijke pyromanen hebben niet de behoefte aan actie (handelingen rondom de brand) maar is het vaak dwangmatig gedrag , zoals kleptomanie.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 maart 2011

#15-03-11 Help Schoorl

Help de MTB route in SchoorlMTB Noord-Holland is een nieuwe MTB vereniging opgericht door MTB-Schoorl, MTB Twiske, MTB-De Zeeleeuw, MTB NhollandN & MTB Noordwest 9 heeft zich onder andere ten doel gesteld om de lokale routes te gaan onderhouden ism de beheerders. Zeer binnenkort zullen we de nieuwe website lanceren met alle informatie over MTB Noord-Holland.

Daarover later dus meer, nu het volgende:
Bij o.a. Staatsbosbeheer is de geldkraan dichtgedraaid en zal het onderhoud aan de MTB route van Schoorl minder en minder worden. Gevolg is dat de route vreselijk zal gaan eroderen en bikers zullen andere alternatieven gaan zoeken buiten de vaste route in het kwetsbare Natura2000 gebied. Dit kan in het ergste geval leiden tot afsluiting van (delen van) de route omdat afsluiten goedkoper is dan onderhouden.

DIT LATEN WE NATUURLIJK NIET GEBEUREN!!!!

MTB Noord-Holland gaat mbv partners, vrijwilligers en donateurs (binnenkort kan je lid worden) een deel van het onderhoud op zich nemen en financieren. Daarnaast kijken we of uitbreiding van de route haalbaar is. Op deze manier houden we de route aantrekkelijk zodat iedereen op zijn/haar eigen manier kan blijven genieten van de prachtige Schoorlse bossen en duinen.

Als eerste wapenfeit hebben we een "fund" aangevraagd bij de EOCA(European Outdoor Conservation Organisation) van 8500 euro voor bescherming van de MTB route en de omliggende, kwetsbare natuur.
De EOCA is een samenwerkingsverband van de Europese outdoorsector die zich inzet om natuurgebieden te beschermen. Dat doet de EOCA door geld beschikbaar te stellen aan kleinschalige, lokale projecten. Dit soort projecten draait voornamelijk op de inzet van vrijwilligers en ontvangt geen subsidie van de overheid of andere partijen.
De gebruikers van de natuur besluiten uiteindelijk door te stemmen welk project een "fund" toegewezen krijgt.

Uiteindelijk zullen de meeste stemmen gelden. Dus stem voor ons project!!!!
Stemmen kan via de website van de Nederlandse partner van de EOCA: Bike & Trekking.

Ga hier naar de poll en stem voor behoud van de MTB route in Schoorl.

Dank!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

12 maart 2011

#12-03-11 MTBers in krant

MTBers in de krant van 10 maart

Zo nu en dan vind een recreant het nodig om al dan niet terecht in de pen te klimmen en, in dit geval, haar gal te spuwen over MTBers, PWN en haar fietsmaatregel en de provincie.
In dit geval Mevr. M. Cnossen uit Heiloo, vrijwilliger bij de paddenwerkgroep Heiloo.


Klik de afbeelding voor een grotere versie.

Uiteraard hebben wij even enige nuance aangebracht en de krant gemaild.

Geachte redactie,

Mevrouw M. Cnossen ergert zich in haar bijdrage aan lezers schrijven (10 maart) aan mountainbikers, met name aan de groep die op zondag gebruik maakt van de onverharde paden in het PWN-gebied. Naast mountainbikers, krijgen de bestuurders van Provincie en PWN stevige kritiek wegens het instemmen met de "fietsmaatregel" (toegang van mountainbikers tot 10.30 uur). Bestuurders hebben naar haar mening een onbezonnen fietsmaatregel ingesteld, waar wandelaars onvermijdelijk het slachtoffer van zijn. Aangezien de Provincie zich slechts laat adviseren door PWN, kan gesteld worden dat Cnossen van mening is dat de groep mountainbikers, naast wandelaars en bestuurders, de "lachende derde" is. Een onjuiste veronderstelling, want als er een groep is die aan het kortste eind trekt, dan toch de mountainbikers.

Eerst de feiten. Sinds de invoering van de fietsmaatregel in 2004 is de toegang van mountainbikers drastisch ingeperkt, zowel in tijd als in ruimte. Slechts een klein deel van de voor wandelaars toegankelijke paden wordt met mountainbikers gedeeld. PWN heeft mountainbikers de toegang ontzegd in het gehele kwetsbare duingebied aan de westkant. Als wandelaar is er dus volop gelegenheid om paden uit te kiezen waar men hooguit andere wandelaars of grazers ontmoet. De meest mountainbikers gaan doordeweeks naar hun werk en hebben dan geen gelegenheid om in het gebied te gaan fietsen. Zij zullen dat waarschijnlijk vaker doen op zaterdag en zondag. Op die dagen is het dus drukker. PWN neemt het in haar beleid expliciet op voor de "kwetsbare wandelaar".

Volgens Cnossen misdragen de mountainbikers zich opzettelijk door met hoge snelheid van hellingen te scheuren. Daarbij zouden zij zich niets van wandelaars aantrekken. In tegenstelling tot Cnossen, steken we eerst de hand in eigen boezem. Mountainbikers realiseerden zich na de invoering van de fietsmaatregel dat het slecht gesteld was met hun imago. Hoewel ook in deze kwestie slechts enkelen het plezier van velen verpesten, hebben ze geprobeerd in eigen kring orde op zaken te stellen. Om die reden werd onder meer Duinberaad opgericht, dat naast overleg met bestuurders goed gedrag bevorderde en mountainbikers wees op de bestaande gedragsregels. Ze begrijpen doorgaans heel goed dat een goede relatie met overige bezoekers belangrijk is. Naast onze website zijn er vele andere die goed gedrag onder mountainbikers aanmoedigen. Ook verenigingen, bonden en tijdschriften dragen actief bij aan goede omgangsvormen, waarin samen delen het devies is.

Bij Schoorl ligt inderdaad een mountainbikeroute van een kleine 15 kilometer. Dat die route in een behoefte voorziet, blijkt uit de hoge bezoekersaantallen. Tot 10.30 uur bestaat ook de mogelijkheid om bij PWN onverhard te rijden. Hoewel mountainbikers voor verruiming van de maatregel zijn, dat leidt immers tot spreiding van het bezoek, accepteren ze de maatregel en houden zich eraan. Het getuigt van een egocentrische opstelling om dan als wandelaar het onderste uit de kan te willen hebben. Fatsoenlijke mensen zijn bereid om het beschikbare terrein met elkaar te delen en elkaar als zodanig te accepteren.

Mountainbikers sturen gelukkig geen ingezonden brieven wanneer hen de weg versperd wordt door intolerante wandelaars die kennelijk de regels niet kennen of vinden dat je er uberhaupt niet mag fietsen. Dat gebeurt uiteraard maar weinig. De praktijk leert dat mountainbikers vaker afremmen en wandelaars vaker een stap opzij doen. Men zegt elkaar ook gewoon gedag in het bos. PWN onderschrijft deze beweringen. En hoewel PWN een in Nederland unieke maatregel bedacht, die mountainbikers weert, lijken alle bezoekers er gewend aan te raken. Behalve dan mevrouw Cnossen. Hopelijk is zij nu ook wakker geschud. Anders nodigen we haar uit om via onze website een afspraak te maken. Met een kop koffie op neutraal terrein kunnen we vast tot een vergelijk komen.
MTB Noordwest 9

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 maart 2011

#04-03-11 NHD excursie

NHD voorjaars excursie op de MTB met de boswachterIn november reden we de eerste excursie met de mountainbikende boswachter en columniste van NW9, Natasja, een groot succes.
Heel gezellig, veel geleerd en lekker gefietst.
Dus komt er een vervolg en wel op:

#woensdag 23 maart om 08:30 verzamelen bij Restaurant Anno Nu te Egmond.

#Zaterdag 26 maart om 08:30 verzamelen bij Duinvermaak in Bergen.

De kosten bedragen 3,50 euro(het vaste excursietarief van PWN. Opgeven kan door ons een mail te sturen met vermelding van de datum en met hoeveel personen je komt.

Geldige duinkaart, mountainbike en helm zijn verplicht!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 maart 2011

#02-03-11 V1 installatie in NHD

V-1 installatie blootgelegd in duingebiedEen heel kort en bondig bericht op NHD.nl, journalistiek zou je het niet eens kunnen noemen. Gelukkig hebben we Wikipedia.
Nog een leerzame link.
De Fieseler Fi 103, beter bekend als de Vergeltungswaffe 1 of de V-1 bom, was een klein onbemand vliegtuig dat met een pulso-straalmotor was uitgerust. Ook al was een onbemande versie voor de Luftwaffe interessant, er ontstonden eind 1943 ook plannen voor bemande versies. Er werden meer dan 30.000 exemplaren gebouwd in geheime / ondergrondse fabrieken die pas na de Tweede Wereldoorlog werden ontdekt.

Meer dan 4800 Fieseler Fi 103 werden door de Duitsers op Londen geschoten die vanuit Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland werden gelanceerd maar later ook op andere doelen zoals Antwerpen. Omdat de Britten een nieuwe vijand hadden en de tactieken nog moest aanleren werden er in totaal 1900 V-1 bommen uit de lucht gehaald. Naarmate de oorlogsjaren toenamen hadden de Britten tactieken zodat er minder slachtoffers vielen.


De fundering van de V1-installatie in de duinen bij Castricum is helemaal compleet.
Dat is goed te zien nadat een groep brugklassers van het Jac P. Thijsse College het betonwerk heeft blootgelegd.

Het was een flinke klus, vooral vanwege de taaie boomwortels die er overheen waren gegroeid. De leerlingen maken een studie van de Duitse installatie uit de oorlog.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9