25 december 2011

#25-12-11 Het NHD

Het NHDVanochtend sinds ruim 3 maanden mijn favoriete rondje weer eens gereden;  alle paden in het NHD rond Bergen - Bovenpad naar 't Woud - fietspad naar Bergen aan Zee en daar het parcours op.

Via via had ik al vernomen dat er langs het Bovenpad(tussen De Franschman en 't Woud) enorm gekapt is, en inderdaad er zijn weer heel wat naaldbomen geofferd. Je vraagt je af waar het voor nodig is en je hoopt dat iemand vanachter zijn bureau er goed over nagedacht heeft........vanuit het perspectief van de recreant lijkt er weinig draagvlak voor te zijn en geniet men liever van beboste gebieden ipv kale zandverstuivingen....

Toch komt het iedere keer weer als een verrassing zo'n gekapt stuk bos......
PWN vindt het prettig dat de MTBer via MTB-Noordwest 9 en vereniging MTB-Noordwest een gezicht heeft gekregen en dat er op deze manier makkelijk gecommuniceerd kan worden richting de MTBer. Het kan zijn dat ik het mailtje met de aankondiging van deze werkzaamheden en de gevolgen voor de MTBer gemist heb.........grappige is wel dat als er incidenten zijn, waarbij MTBers al dan niet opzettelijk bij betrokken zijn, PWN ons wel heel goed weet te vinden. Bij een woordenwisseling tussen wandelaar en fietser hangt de volgende dag de manager van PWN aan de lijn en vraagt om tekst en uitleg.....alsof iedere MTBer dagelijks zijn bevindingen aan ons rapporteert.
Ook als er enkele MTBers op ruiterpaden gesignaleerd zijn ontvangen we redelijk snel een mail waarin vermeld wordt dat dit ongewenst en niet de bedoeling kan zijn...

Maar als het halve bos gekapt wordt en mooie singletracks worden omgetoverd tot tijdelijke tankbanen, met geulen van een halve meter diep die ook voor fietsers best gevaarlijk zijn, dan hoor je niets van PWN. Terwijl we toch meerdere malen aangegeven hebben dat we graag op de hoogte gehouden worden van dit soort werkzaamheden.

Communiceren zorgt voor draagvlak en begrip!

Dat PWN de MTBers liever ziet gaan dan komen is bij iedereen bekend. Ondanks dat dit een erg naar standpunt is maken wij er geen punt meer van....wij fietsen gewoon. Jammerlijke is dat de communicatie afdeling van PWN er kennelijk niet van doordrongen is dat ondanks alle ontmoedigende maatregelen tegen de MTBers er toch nog MTBers volhardend zijn en gewoon blijven fietsen in dit schitterende gebied. De communicatie naar de gebruikers in het veld lijkt alleen gericht op wandelaars en deze groep krijgt als enige de excuses van PWN aangeboden voor de overlast.....dit terwijl de overlast voor de fietser minstens zo groot lijkt....
Getuige dit bord bij de ingang van het Bovenpad nabij de Woudweg.
Ondanks dat ik noodgedwongen diverse malen moest lopen, mijn fiets ook weer gewassen dient te worden, ik die gekapte stukken nu foei en foeilelijk vindt en wel kon janken hoe de Voertklim en het schitterende, met mos begroeide singletracklusje ten zuiden daarvan toegetakeld waren heb ik toch heerlijk gefietst......10 graden en een zonnetje is nou niet typisch voor eerste kerstdag.....maar wel lekker!

De Schotse Hooglanders die ik tegenkwam zagen er trouwens ook diep en diep ongelukkig uit....alle beschutting tegen de elementen is wel zo'n beetje verdwenen voor deze grazende viervoeters.....

Groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

12 december 2011

#12-12-11 KM paaltjes verwijderd

KM paaltjes verwijderdVandaag heeft Staatsbosbeheer een aantal kilometerpaaltjes verwijderd. Het is de bedoeling dat ze er allemaal uit gaan. Aanleiding is dat er gisteren
een ongeluk op de MTB -route is gebeurd, en dat men zicht bij het bellen met de hulpdiensten vergiste in kilometerpaaltje #11 en de bruine lokatiepaal #11 met 112 erop.

Ook weer een aandachtspuntje voor de nieuwe route!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 december 2011

#06-12-11 Duchenne Heroes cafe

Duchenne Heroes cafeOndanks dat het Duchenne Heroes Cafe in Schoorl samenvalt met EPE...blijft het een geweldig initiatief!

EDIT 15-12-12
Het Duchenne Heroes Cafe in Schoorl is ivm EPE verplaatst naar zaterdag 14 januari 12:00 uur bij Duinvermaak Breelaan 132.

Duchenne Heroes organiseert vanaf 14 december Heroes Cafes door het hele land. Tijdens deze cafes wordt niet alleen duidelijk gemaakt hoe belangrijk onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Duchenne is. Ook vertellen oud-deelnemers alles over deze onvergetelijke MTB-tocht, geven de beste tips & tricks en laten de Duchenne Heroes-documentaire zien.

Jij bent de ervaringsdeskundige: help ons bij de promotie van de Heroes Cafes!
Vertel iedere mountainbiker die je kent dat we deze avonden organiseren. Natuurlijk zijn we naast nieuwe Heroes ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ken jij iemand die hier meer over wil weten, verwijs ze dan naar 1 van onze Heroes Cafes hieronder, of naar de website.

14-12-11: 19.30 uur - Biezenmortel - Rustende Jager - Oude Bosschebaan 11
16-12-11: 20.00 uur - Leiden - LAK! Theater - Cleveringaplaats 1
05-01-12: 20.00 uur - Wijk aan Zee - Cafe Sonnevanck - Rijckert Aertszweg 2
07-01-12: 12.00 uur - Schoorl - Duinvermaak - Breelaan 132 *
20-01-12: 20.00 uur - Gulpen - Cafe de Zwarte Ruiter - Markt 4
21-01-12: 12.00 uur - Bergschenhoek - Outdoor Valley - Hoeksekade 141 *
24-01-12: 20.00 uur - Nijmegen - 't Haantje - Daalseweg 19
31-01-12: 20.00 uur - Leersum - 't Leersumse veld - Heulweg 10
02-02-12: 19:30 uur - Waalre - Stations Koffiehuis - Willibrorduslaan 137-A
02-02-12: 20.00 uur - Haren - Kaap Hoorn - Kaapse Baan 1

*mogelijkheid tot biken na afloop

Geef je nu op via info@duchenneheroes.nl en kom naar het Heroes Cafe bij jou in de buurt om alles te weten te komen over Duchenne Heroes!

groeten Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 december 2011

#06-12-11 Ik fiets vriendelijk

Ik fiets vriendelijkeigenlijk zou het niet nodig moeten zijn.....maar kennelijk is er draagvlak voor. "Gelukkig" betreft het hier alleen wielrenners als ik de site zo bekijk.....

www.ikfietsvriendelijk.nl
Ook een hekel aan hardrijders die de weg claimen? Die menen dat ze Robert Gesink zijn. Die voorrang nemen waar het uitkomt. Die door rood fietsen om seconden te winnen. Die afval achteloos in de berm laten vallen. Die andere weggebruikers met woord en gebaar naar de zijkant van de weg dwingen.
 
Ook een hekel aan het kleine groepje wielrenners dat de goede naam van duizenden liefhebbers te grabbel gooit?
 
Steun dan het initiatief Ik Fiets Vriendelijk en rij vanaf morgen met twee groene ventieldopjes. Het symbool voor de vriendelijke fietser.

Wil je ook met groene ventieldopjes gaan rijden? Je kunt de dopjes bestellen via de website van de organisatie of je kunt ze gelijk aanschaffen bij Busker in Bergen.

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 december 2011

#05-11-11 MTB op ruiterpaden

MTB op ruiterpadenDeze week ontvingen we een nogal verontrustende mail van de boswachter.....het citaat:

Het is jullie al langer bekend dat er MTB-ers zijn die het interessant vinden om ook de ruiterpaden te gebruiken voor hun sport. Ondanks controles van onze kant constateren we dat dit nog steeds gebeurd. Het uitschrijven van boetes is voor ons een middel om een doel te bereiken. In het geval van het MTB-en op ruiterpaden is ons doel dat dit niet gebeurd. Om dit doel te bereiken vinden wij het prettiger om niet meteen naar het middel boetes uitschrijven te grijpen maar is het idee om dat via voorlichting te bereiken. Het MTB-en op ruiterpaden is niet gewenst omdat dit problemen geeft op het gebied van veiligheid. Paarden zijn vluchtdieren en zullen bij een onverwachte situatie (onverwachte ontmoeting tussen ruiter en fietser) schrikken en als het tegen zit op hol slaan met alle gevolgen van dien voor zowel ruiter als fietser. Ook is de ruimte op ruiterpaden niet voldoende om fietsers en ruiters op 1 pad toe te staan. Verschil in snelheid van ruiters en fietsers op de smalle ruiterpaden veroorzaakt onderlinge irritatie. Het duin in gaan om te MTB-en of om paard rijden doe je voor je ontspanning. Irritaties is iets wat daar niet bij past.

Er zijn alleen een paar hardnekkige punten waar wel met regelmaat gereden wordt door MTB-ers op ruiterpaden. Van noord naar zuid zijn dit:
    #    Stukje ruiterpad tussen de Korte weg en de parkeerplaats Verspyckweg te Bergen aan Zee
    #    Ruiterpad aan de noordkant van de Noorderstraat de Heerenweg in Bakkum
    #    Recht tegenover Johanna's Hof aan de noordkant van de Zeeweg
    #    Het ruiterpad begin van de van Oldenborghweg parallel aan de Valleiweg in zuidoostelijke richting. Ook op het stukje weg van de van  Oldenborghweg mag overigens niet gefietst worden tussen de bommel aan de Zwarte weg en het Kieftenvlak in.
 
Nog een punt van aandacht is het MTB-en op het Russenduin/Huize Glory, het terrein van het voormalige Bio-vakantieoord in Bergen aan Zee. Bij de ingang stond een bordje opengesteld voor bezoekers met een paar verwijzingen naar de toegangsvoorwaarden. Een van de toegangsvoorwaarden is het vrij wandelen op wegen en paden. Het MTB-en op onverharde paden is op het gehele Russenduin niet toegestaan. Onverlaten hebben het bordje weg gehaald. De situatie is echter nu niet zo dat het Russenduin een vrijstaatje is geworden waar iedereen kan doen waar zij zin in hebben. Want daar lijkt het op dit moment wel op. Over het hele terrein zie je MTB sporen. Ook buiten de paden. Ik vind dit niet getuigen van respect voor de natuur en de eigenaar van het Russenduin. Het Russenduin is een particulier terrein dat zij hebben opengesteld voor publiek maar dat publiek hoort zich dan wel op een nette manier te gedragen.
 
In harmonie omgaan met elkaar is het credo om met zijn allen te genieten van het prachtige duingebied in veiligheid en zonder irritaties.

Kortom: Hou je aan de regels! We weten allemaal wat wel en niet mag en zo leuk is nou ook weer niet om over ruiterpaden te rijden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9