7 maart 2012

#07-03-12 Metaaldetectors

Duinbeheerders willen af van metaaldetectorsSCHOORL - Beheerders van de duingebieden willen af van de metaaldetectors. Mensen met deze apparaten verstoren de natuur, graven in de bodem en leggen gevaarlijke munitie uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

Velen zien het als een spannende hobby, maar volgens natuurbeheerders is het storend voor de natuur en kan het levensgevaarlijk zijn...
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 maart 2012

#06-03-12 Blussen met zand

Brand blussen met zand29 februari  is er een  bijzondere wagen op het strand gespot. Een prototype zandwerper testte op strand van Camperduin en Hargen aan Zee de snelheid, capaciteit en kracht van een zandstraal waarmee vuur geblust kan worden. Het zou een mogelijke oplossing kunnen zijn voor het watertekort waar de brandweer vaak mee te maken heeft bij het blussen van bos- en duinbranden. Een initiatiefnemer bedacht dit samen met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding en de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding.

Watervoorzieningen zijn niet altijd voorhanden of is onvoldoende beschikbaar. Huidige waterbronnen zijn tanks, putten, nabij gelegen natuurwater en in de brandweerwagens zelf. Water uit de zee kan helaas niet gebruikt worden door de Brandweer Bergen, omdat het zout het materiaal aantast. 

De geteste zandwerper kan worden gevoed met zand uit de omgeving, waarna het wordt weggespoten richting de brand. En zand is natuurlijk volop aanwezig in de bossen en duinen. De test is goed verlopen. Binnenkort volgt een test waarbij vuur gebruikt wordt. Als blijkt dat zand een goede bluswaarde heeft, wordt het blussen met zand doorontwikkeld en komt er straks mogelijk een echte zandbrandweerwagen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9