29 april 2008

#30-04-08 Minder teken in NHD

Minder teken in duingebied dankzij begrazing hooglanders

De hooglanders in het NHD blijken niet alleen goede grazers en een leuk gezicht voor de recreanten, ze zijn ook nog eens goed tegen de hoeveelheid teken in het NHD.........moeten we hier uit concluderen dat de hooglanders lopende teken-flats zijn........teken zijn per slot van rekening dol op warme plekjes.
Volgende keer toch maar met een iets grotere boog om onze harige vrienden heen......just to be sure.
groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 april 2008

#15-04-08 Tuindershuisje gered?

Kans op redding voor schilderachtig tuindershuisje

Heemskerk -
Een lichtpuntje voor het met sloop bedreigde witte tuindershuisje aan de Rijksstraatweg in Heemskerk: burgemeester Jaap Nawijn gaat bekijken of het 'monumentwaardig' is. De Historische Kring Heemskerk maakt zich sterk voor het vervallen huisje.

Wie weet kan het solitaire huisje op De Vlotter de sloophamer  op het nippertje ontlopen. De burgemeester heeft  toegezegd dat hij huisje een kans wil geven. Er komt een versnelde toets om te beoordelen of het pand al dan niet waard is om te worden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Zo ja, dan is het gered.

De toezegging is gedaan op voorspraak van de Historische Kring Heemskerk. Die vindt het solitaire huisje, tot voor kort bewoond door tuinder 'Rooie Ted' zeker waard om te behouden. Niet omdat het een architectonische hoogtepunt is. Het is de gehele entourage van eenvoudig huisje, tuinderijen en duin die het tot zo'n schilderachtig geheel maken.

groeten Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 april 2008

#14-04-08 Tuindershuisje Heemskerk verdwijnt

Einde nabij voor tuindershuisje

Op het meest vreemde punt van de NHD marathon, daar waar je opeens vanuit het bos middenin een tuinbouwgebied fietst, staat nu nog een alleraardigst huisje. Het zou jammer zijn als de sloophamer er binnenkort doorheen gaat, maar ik vrees het ergste.....

Heemskerk-  De sloophamer dreigt voor een historische tuinderswoning in Heemskerk. Het is het oude solitaire witte huisje in het tuinbouwgebied De Vlotter aan de Rijksstraatweg. Eigenaar PWN wil er graag van af.

Welke Heemskerker kent het witte huisje van Rooie Ted aan de Rijksstraatweg niet? Het staat helemaal vrij tussen de tuinderijen. Het heeft een eigen notweggetje, het staat in de schaduw van drie bomen. De hele entourage tussen de violen of rabarber is zeer fotogeniek en karakteristiek voor het agrarisch verleden van Heemskerk. Kijk er nog maar even goed naar, want het gaat verdwijnen. Of er moet een wonder gebeuren.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 april 2008

#14-04-08 NW9 poster & flyer

NW9 poster & flyerOm de routes in het NHD onder een breder publiek bekend te maken zijn we dit voorjaar een grootschalige publiciteitscampagne gestart.
Via de lokale fietsenwinkels, koek & zopie tenten en diverse andere kanalen zullen we binnenkort flyers verspreiden, ook hangen we daar een mooie poster op.
Werk je zelf op een lokatie waar een poster/een stapel flyers goed tot zijn recht komt en door veel mensen gezien wordt?(horeca, fietswinkel, sportclub etc. etc.) Meld dit dan even dmv een email dan zorgen wij dat er een poster en een stapel flyers jullie kant op komen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 april 2008

#14-04-08 NW9 nieuwsbrief #4

Nieuwsbrief #4

De 4e nieuwsbrief is er met daarin de volgende onderwerpen:
#feedback van de gebruikers
#wanneer kan je de marathon rijden?
#NW9 meets de pers
#NW9 poster & flyer
#NW9; de toertocht
#PWN sluit diverse paden
#NW9 zoekt sponsors/donateurs
#de NW9 tip

Wil je deze nieuwsbrief (en alle volgende) ontvangen? Stuur ons dan even een mail met als onderwerp: "nieuwsbrief".

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

13 april 2008

#13-04-08 Polderroute = kraamroute

Polderroute = kraamrouteHet NHD heeft nabij de Kruisberg de kraamkamer, Noordwest 9 heeft de kraamroute!
Vanochtend, na lekker te hebben uitgeslapen en dus te laat voor een rondje NHD, de Polderroute gereden. Heerlijk met het zonnetje op de helm over de mooiste polderweggetjes en grasdijkjes. Bij de Groene dijk kwamen de eerste kieften al duikend over me heen, met man en macht probeerde ze hun nesten te verdedigen. Uiteraard ben ik absoluut geen gevaar, maar ja vertel dat maar eens aan zo'n kievit.
Net voorbij de velden van Duinrand S was het goed raak, aan weerszijden van het pad zat van alles te broeden, ganzen, wulpen, eenden. Even verderop, achter een speciaal vervaardigd hek, een zwanenkoppel die duidelijk lieten blijken dat ik niet dichterbij moest komen met mijn camera......ik was blij met dat hek!
De tocht vervolgd en na een gros lammeren gepasseerd te hebben de onverharde Hogenweg opgedoken, zo'n 200 meter voor de molen zit links naast het pad een zwaan te broeden.........snel de situatie ingeschat; moeders op het nest en vaders verderop in het weiland. Snel langs het nest gereden waarop vaders met rasse schreden en in volle aanvalshouding richting nest kwam. Even verderop toch maar gestopt om 2 foto's te maken.........Advies: als vader ook in de buurt van het nest is zou ik een ommetje maken via de Vaalderweg om vervolgens via de Hargerweg weer bij de molen te komen, een zwaan kan je aanvallen en geloof mij dat maak je liever niet mee......je verliest het!

Verder langs de Hargervaart, slopend met dat sompige gras en de wind vol op de kop, en achter De Putten langs over de Munnikenweg alwaar de kamelen, zonder jongen helaas, werden opgezadeld om een clubje te dikke duitsers de dag van hun leven te bezorgen.
Via de klim naar het uitkijkpunt bij de Hargerzeeweg en de bossen van SBB weer in Bergen uitgekomen en via de polder weer terug naar huis.

De route is nu op zijn mooist, dus als je op een avond een lekker rondje wilt rijden waarvan toch zo'n 80% onverhard is pak dan eens de Polderroute, hij is ook prima te rijden zonder GPS en mbv het roadbook.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 april 2008

#11-04-08 Onderhoud Dijkgatbos

Vrijwilligers gezochtOp zaterdag 19 April aanstaande wordt er onderhoud gepleegd aan de route van Wieringermeer.
Iedereen die wil helpen is van harte uitgenodigd om mee te helpen de route weer in een goede staat te brengen.

Verzamelen om 9 uur op de Parkeerplaats (startpunt route). Wil je nadere informatie stuur dan Roel een mailtje

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 april 2008

#11-04-08 Camping Bakkum gehele jaar open

Camping Bakkum mag hele jaar openCamping Bakkum, zomers een leuke mengelmoes van mensen van diverse pluimages en een goede plek om even de bidon vol te tanken, de blaas te legen of een grotere boodschap te doen tijdens een mooi ritje door het NHD. Ook een terrasje pikken of een gegrilde kip van Het Kippaleis behoort tot de mogelijkheden, vroeger kon je zelfs je tanden zetten in een vers duinkonijntje of een mals parelhoendertje zo blijkt uit de zwart/wit foto.....those were the days!
In de winter is het een oase van rust en is er geen kip te zien.....ook lekker. Maar wellicht gaat dat binnenkort wel veranderen..........

Castricum -  Oud nieuws, maar toch verrassend: Camping Bakkum, en ook Camping Geversduin, mogen het hele jaar rond open als zij dat willen. Dat heeft de gemeente tot haar eigen verbazing vastgesteld. Nergens blijkt officieel te zijn vastgelegd dat de campings in de winter leeg moeten zijn.

Toch is dat al decennia het geval. Het kampeerseizoen loopt van april tot oktober. In oktober moeten alle 'kampeermiddelen' , zoals stacaravans, tenten en ook tenthuisjes, verdwenen zijn. In de winter heeft het bos dan de kans om zich te herstellen van de zomerse drukte. Half maart mogen de kampeerders weer beginnen met het opbouwen van hun seizoenstandplaats.

Zo gaat het al sinds mensenheugenis, maar nu tornt PWN daar aan. Door een twintigtal tent- en strandhuisjes van PWN zelf het hele jaar rond op beide campings in het bos te laten staan. Gewone kampeerders moeten nog steeds in de winter hun spullen weghalen.
Raadsleden van Gemeente- en Dorpsbelang (GDB), die niet anders gewend waren dan dat de bossen in de winter leeg zijn, kwamen de tenthuisjes in januari tegen en verbaasden zich erover. De partij stelde kritische vragen aan het college van b en w: mag dat zomaar? En het verrassende antwoord luidt: ja, want het bestemmingsplan blijkt - 'tot onze eigen verrassing' - een jaarrondexploitatie toe te staan.
Een en ander houdt feitelijk in dat PWN mag doen wat zij wil op de campings. Willen de campings het seizoen verlengen, dan kan dat ongebreideld. Wethouder Christel Portegies toonde zich zelf zeer verbaasd hierover. ,,Tja, het staat toch echt in het bestemmingsplan.''

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

9 april 2008

#09-04-08 Typische NHD paden

Typische NHD paden

vanochtend weer een heerlijk stukje door het NHD gereden, bij Egmond a/d Hoef erin en tot Wijk aan Zee heerlijk heen en weer gekronkeld over allerlei paden.
Zoals gewoonlijk denk ik eigenlijk nergen aan tijdens het fietsen, ik kijk veel om me heen, soms iets te veel met alle gevolgen van dien. Ik kijk naar van alles; beesten, plantjes, raar gevormde bomen, rare mede recreanten, wolken, eigenlijk alles wat ik op mijn pad tegenkom.
Uiteraard kijk ik ook altijd goed waar ik rij op het pad en vandaag viel opeens het kwartje.....de paden in het NHD zijn echt heel anders dan in de rest van het land, ook veranderen de paden per 100 meter ongeveer.


Zo is daar de Singletrack, geen gewone maar 1 met mooi, fris mos aan de zijkanten.


De Doubletrack, een soort karrenspoor of 2-baans singletrack. Een typisch NHD pad wat je van Bergen tot Wijk aan Zee tegenkomt.


De Tripletrack; eigenlijk een Doubletrack met een Singletrack in het midden. Komt niet zo frequent voor als de Doubletrack maar geregeld zul je hem toch aantreffen.


Het NHD asfalt; een breed pad wat hard en glad is, net als asfalt. De noppenbanden grommen zelfs op deze paden. In de zomer zijn ze vaak echt kneiterhard terwijl ze in het voor- en najaar nog wel eens kunnen "zuigen".


Ook het zachte zandpad is natuulijk een typisch NHD pad bedenk ik me net....even een foto uit de oude doos gepakt...Deze paden tref je nu wat minder aan dan voor de invoering van de fietsmaatregel. Bijna alle open duinpaden zijn immers verboden gebied voor fietsers. Het pad bij de Kikkerpoel is wel het beste voorbeeld, maar ook de grote open vlakte tussen Egmond Binnen en Camping Bakkum is een mooi voorbeeld van een schitterend zandpad om lekker hard overheen te stoempen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

8 april 2008

#08-04-08 In de becak door de duinen

In de becak door de duinen

Naast rare vogels kun je binnenkort ook rare fietsen tegenkomen.............Zal hij op verzoek ook off road gaan en bijv. de Papenberg beklimmen??? Oh nee, die heeft PWN zomaar afgesloten voor fietsers.......
De Middenweg dan, lijkt me ook wel een fooitje waard als hij die fietsend red.Limmen-  Met de becak door de duinen. Met de wat zult u denken? Met de becak, spreek het niet uit als bedkak maar als betsjak. De Indonesische fietstaxi verovert Nederland in een tap tempo. Behalve rondritjes door Amsterdam is het nu ook mogelijk een toer door de duinen te maken.

Limmenaar Peter Samuel is zo gek. Hij zag de becaks in de hoofdstad rondrijden. ,,Ik was meteen verkocht.'' In Brabant tikte hij er een op de kop. En zette er drie versnellingen op, want in de duinen moet je ook wel eens omhoog.

Hij mag het kleurige vehikel bij uitspanning Johannas Hof in Bakkum-Noord stallen van waaruit hij de tochtjes maakt.

Tot nu nog maar 1, want eigenlijk is het nog te koud om voorin plaats te nemen. Zondag had hij zijn eerste passagiers. En dat was een wonder want vandalen hadden de fiets in de stalling flink toegetakeld. Kroone & Liefting in Limmen slaagde er in het voertuig razendsnel te repareren.

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 april 2008

#07-04-08 Vreemde vogels in Castricumse duinen

Vreemde vogels in Castricumse duinenDe flora & fauna blijft toch het weblog van NW9 boeien, toch bijzonder dat het mooiste MTB gebied van Noordwest Nederland zo in trek is bij veel beesten....we zullen toch wel iets gemeen hebben denk ik dan..........en aangezien ik nog nooit een geoorde fuut heb zien fietsen zal het toch wel de liefde voor de natuur zijn.

Castricum
Het hoefijzermeer in de duinen bij Castricum blijft verrassen met bijzondere vogels. Zo verblijven er momenteel een ijseend en een geoorde fuut. Beide zijn zeldzame verschijningen.

De gewone fuut is al een mooie watervogel, de geoorde fuut is dat nog veel meer. Hij is uitgevoerd met duidelijk herkenbare goudgele oorpluimen en felrode ogen.

Verderop zwemt een ijseend. Die zit er al enige tijd. Het is een vrij kleine eend, enigszins bont van kleur. Dat wil zeggen: overwegend wit met bruine en zwarte vlekken en lange donkerkleurige vleugels.

Volgens PWN-boswachter Ger Stoker horen de twee vogels hier niet thuis. ,,Ze zijn op doorreis. Ze komen even bijtanken'', vermoedt hij. De verwachting is dat ze snel weer verder vliegen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 april 2008

#05-04-08 NW9 & NHD in Bikefreak magazine

NW9 & NHD in Bikefreak magazineEen maandje geleden hebben we gefietst met Bikefreak Magazine.(BFM)
In BFM bespreken ze elke maand een een GPS route die is ingestuurd door lokale MTBers, want wie kent er immers beter de leukste routes in zijn/haar omgeving??? Juist de lokale biker! Vaak verrassende routes die veelal interessanter zijn dan de vaste routes.
Deze routes worden ook gepubliceerd op de website van BFM in een speciale rubriek genaamd GPS-routes.
Noordwest 9 mocht het spits afbijten en heeft de redacteur van BFM alle hoeken van het NHD laten zien.......dwz een route van 42km tussen Bakkum Noord en Wijk aan Zee, verder kwamen we niet want de tijd die PWN de MTBers in het NHD gunt zat er toen op.
Het is een duidelijk artikel geworden waarin het gebied, de situatie en de toegangsregels in het NHD goed en duidelijk belicht worden.

Ik denk dat er binnenkort dus wel meer MTBers uit den lande richting het NHD zullen komen....noemt men dat geen "aanzuigende werking"?

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 april 2008

#03-04-08 Meer grote grazers in NHD

Grazers veroveren duingebied bij HeemskerkHeemskerk -  De grote grazers veroveren het duingebied van Heemskerk. Deze week zijn - na het plaatsen van veeroosters, klaphekken en kilometers raster - 21 Schotse hooglanders losgelaten. Vier exmoor pony's volgen snel.

Er waren al grazers in het duin, maar vooral in stille percelen. Nu zijn ze bijna overal. Toch acht PWN-boswachter Willem Schavemaker de kans om ze te treffen niet zo heel groot. ,,Het zijn 25 dieren op 500 hectare, dus reken maar uit. Het is net als met ons boswachters. De een ziet ons vijf jaar niet, de ander ziet ons twee keer op een dag.''

Niet iedereen is blij met de grote grazers in het duin. Vooral de hooglanders zien er gevaarlijk uit met hun grote hoorns. Volgens Hans Logchies van natuurbegrazingsbedrijf Crosshill is het evenwel een heel rustig runderras. Ze doen geen vlieg kwaad. Hij beveelt wel aan om ze niet te voeren en enige afstand te houden.


Wij van NW9 zijn uiterst content met onze Schotse 4-voeters. Niet alleen is het een prachtig gezicht om deze beesten in hun "natuurlijke habitat" te zien rondscharrelen, ze zijn ook degene die overal mooie singletrackjes maken. Waar je overigens niet op mag fietsen.........helaas.
groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9