19 mei 2008

#19-05-08 Softplate

SoftplateMijn GPS(GPSmap 60csx) is best een lomp ding vergeleken met andere GPS modellen. Lomp staat natuurlijk ook voor sterk, onverwoestbaar etc.
Dat was hij ook zo totdat hij er laatst spontaan mee kapte, vroeger hoorde je dat wel vaker maar eigenlijk was dit probleem opgelost doordat Garmin stukjes schuimrubber achter de batterijcontacten plaatste zodat de batterijen ten alle tijden contact maken.
De reden dat hij er mee stopt is dat de batterijen, door hevig getril, even contact verliezen en dan schakelt de unit uit uiteraard.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken krijgt een GPS veel meer op z'n lazer op de racefiets, op de MTB geeft hij geen kik. Bij mij gebeurde de uitval ook op de racefiets.
Even later brak ook spontaan mijn Garmin-houder af en bungelde mijn GPS aan het koordje(wat ik godzijdank altijd als extra borg om mijn stuur bind) aan mijn stuur.
Thuisgekomen wilde ik dus een nieuwe stuurhouder bestellen. Eigenlijk wilde ik een houder die de GPS boven de stuurpen klemt. Ik ging dus wat fora afstruinen en kwam uiteindelijk, na veel leuke Bob de Bouwer initiatieven, op de website van Softplate terecht.

De softplate GPS houder werkt icm met een RAM mount cradle; een plastic houder waarin je de GPS klemt, deze houder bevestig je weer op de Softplate.
De Softplate is ontwikkeld door 2 MTB vrienden, waarvan 1 industrieel productontwerper is. Mannen uit het veld dus!Specificatie
De Softplate maakt het mogelijk om een legio aan GPS cradles te monteren op het stuur van een fiets. De softplate is een oersterke maar lichtgewicht oplossing voor mountainbikers, wielrenners en toerfietsers die hun GPS willen gebruiken tijdens fietstochten maar hun investering niet willen blootstellen aan het risico van verlies of beschadiging.
#geschikt voor stuurdiameters 25.4mm en 31.8mm,
#GPS wordt geveerd / schokvrij opgehangen,
#lichtgewicht: 75gr (excl. cradle en GPS),
#zonder gereedschap van uw fiets te verwijderen,
#laat geen onderdelen achter op uw stuur,
#veilig voor carbonsturen,
#dubbel gezekerde bevestiging,
#hoekverstelbaar.

NW9 ervaring
De softplate heb ik besteld bij
sofplate.nl (45 euro excl. verzendkosten)en de RAM cradle bij Waypoint (15 euro excl. verzendkosten) Vooralsnog verkoopt Waypoint alleen RAM cradles voor de etrex en de GPSmap series. Om de RAM cradle op de Softplate te bevestigen heb je nog 2 RVS M4 16mm boutjes, 4 ringetjes en 2 borgmoertjes nodig (bij de Praxis)

Heel simpel monteer je dan de RAM cradle op de Softplate, de Softplate kun je vervolgens heel gemakkelijk en zonder verder gereedschap op je stuur monteren, de klemmen komen aan weerszijden van de stuurpen waardoor de GPS mooi in het midden boven de stuurpen komt te zitten.

Afgelopen weekend heb ik de Softplate uitvoerig getest, 100km op de MTB en 40 op de racer. Wat mij als eerste opviel was de prettige positie van de GPS, midden op je stuur en op de stuurpen. De unit lijkt zo veel kleiner en is prettig af te lezen. Ten tweede de vering van de Softplate, die werkt wonderbaarlijk goed, waar de GPS vroeger nog wel eens rammelde of trilde gaf hij nu geen kik, zelfs toen ik met de racefiets over een klinkerweg ging hoorde ik geen gerammel of getril.
Het wisselen van de Softplate van het ene stuur naar het andere stuur gaat eenvoudig en zonder gereedschap ook van 25.4 naar 31.8 gaat simpel met 2 bijgeleverde adapters.

Conclusie
zoek je een houder die je GPS stevig en trillingsvrij vasthoud bovenop je stuurpen en ook nog zonder gereedschap gemonteerd kan worden dan is de Softplate volgens ons de beste optie op dit moment.groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9